Гръцкият бизнес търси спасение в България | webcafe.bg
newscafe

Гръцкият бизнес търси спасение в България

Webcafe.bg, AФП, БТА
24.07.2015, 10:49 (обновена 24.07.2015, 16:41)
протести в гърция срещу програмите за бюджетни съкращения

Снимка: © Getty Images

Най-малко 11 000 гръцки компании, сблъскващи се с икономическата криза в Гърция, са намерили убежище в България - най-бедната страна в ЕС, в която заплатите са ниски, пише АФП в кореспонденция от София.

По думите на Йоанис Политис, който е мениджър на гръцката компания Септона (Septona), в България има данъчна, законова стабилност и благоприятна среда.

Около 120 големи гръцки компании се установиха в България през миналото десетилетие в сектори като търговията на дребно, металургията, дистрибуцията на горива, строителството и недвижимите имоти.

Макар през 2009 година гръцката криза да сложи край на миграцията на големите компании, все повече малки и средни гръцки предприятия, особено търгуващите с Европа, Балканите и Русия, продължиха да се преместват в България, за да се възползват от ниските данъци.

Костас Михаил е напуснал Атина миналата година, за да открие пекарна в София и вече планира да разшири бизнеса си. Не мисля, че ситуацията в Гърция ще се отрази на това, коментира той. Сънародникът му Панайотис Дувос е предприел тази стъпка през 2011 година.

Почти не е възможно да се прави бизнес в Гърция, компаниите изчезват за месец, два, три, тъй като данъците и банковите лихви са прекалено високи, посочва 46-годишният Дувос, който планира да открие магазини във Варна и Бургас.

Той обаче се опасява, че неговите гръцки доставчици няма да могат да произвеждат и да продължат да правят доставки за магазина му.

Заради капиталовия контрол те не могат да теглят пари за транспорт и гориво. Сега определено е по-безопасно да държиш парите си тук, допълва той.

България ми даде възможност да оцелея, което е трудно в Гърция в момента, коментира той. Много компании, ориентирани към износа, откриха България като рай за бизнеса още преди две десетилетия. Кириакос Фотинос изнася компанията си в България през 1996 година. По думите му той е бил по-засегнат от икономическата криза в Европа през последните пет години и от китайския дъмпинг, отколкото от случващото се в страната му.

Компанията му, която има завод и край Атина, е с годишен оборот от 50 милиона евро и отчита растеж от 30 процента през последните пет години благодарение на факта, че изнася в Западна Европа, а не обратно в Гърция.

Кризата в Атина доведе до прехвърляне на гръцки капитал към България. Гръцките компании са инвестирали 4,5 до 5 милиарда евро за шест години в българската икономика, посочва пред АФП Красен Станчев от Института за пазарна икономика в София.

Той допълва, че в същото време между 50 000 и 60 000 гърци са си открили сметки в български банки от 2009 година. Въпреки опашките пред банките в Гърция нямаше масово прехвърляне на капитал към България през 2015 година, тъй като "играта вече свърши", отбелязва Станчев.

Oще: бизнес  българия  гърция  еврозона  криза  фирми 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани