Водата на Земята не е дошла от кометите | webcafe.bg
newscafe

Водата на Земята не е дошла от кометите

Webcafe.bg, по BBC
11.12.2014, 09:35 (обновена 11.12.2014, 13:19)

1 от 3 снимки Назад Напред

Кометата 67P, мисия Розета

В момента кометата 67P се намира в най-близката точка до Слънцето в своята орбита

Учените взривиха теорията, че по-голямата част от водата на Земята е пренесена чрез комети, тъй като основно се състоят от лед. Сондата „Розета" на Европейската космическа агенция, която през ноември пренаписа историята с кацане върху кометата 67P, е установила различни нива на изпарения на водата в сравнение с нашата планета.

Другата разлика е, че водата на кометата е по-тежка от тази на Земята - има същите физически характеристики, но по-голяма маса. Вместо обикновен водород, с кислорода е свързан водородният изотоп деутерий. На нашата планета три атома от него се срещат в 10 000 водни молекули.

Това обърка популярното схващане в космическите науки, че океаните на Земята са формирани чрез кометите - тази загадка все още няма категоричен отговор, затова данните от „Розета" се очакваха с огромен интерес. Част от учените твърдят, че са необходими още потвърждения от сондата, отхвърлящи теорията.

"Процентното съотношение между деутерия и водорода в молекулите вода от "Чурюмов-Герасименко" вероятно е най-високото в сравнение с всички тела в Слънчевата система и е три пъти по-голямо в сравнение с водата на Земята", поясни проф. Катрин Алтвег от университета в Берн, Швейцария.

Новата хипотеза е, че произходът на земната вода е свързан с астероиди, които са се сблъскали с нашата планета преди 3.9 милиарда години. В техния строеж водата е в пъти по-малко, отколкото в кометите, тъй като са се формирали по-близо до Слънцето.

Освен това, досега са преброени много повече астероиди - 650 000, отколкото комети - 4000.

Мисията "Розета" на Европейската космическа агенция започна преди десет години с изстрелване на едноименния апарат, който прелетя близо 7 милиарда километра, за да достигне кометата „Чурюмов-Герасименко" или 67P - и през август т.г. навлезе в орбитата й.

Oще: вода  земя  комета  комета 67р  космически науки  океан  розета 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани