Disney и Skype пестили данъци в Люксембург по времето на Юнкер | webcafe.bg
newscafe

Disney и Skype пестили данъци в Люксембург по времето на Юнкер

Webcafe.bg, BBC, EUobserver
10.12.2014, 17:09 (обновена 10.12.2014, 17:48)
Жан-Клод Юнкер

Снимка: © Getty Images

Юнкер няма намерение да подава оставка като председател на ЕК заради скандала

Големи компании, сред които Disney и Skype, са се възползвали от данъчните облекчения в Люксембург по времето, по което премиер е бил настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно от поредната порция документи по случая, публикувани от разследващи журналисти.

Специално за Walt Disney е направена схема от 34 стъпки, чрез която компанията „прехвърляла пари по целия свят, превръщайки средства в брой в дългови инструменти и ценни книжа и обратно".

Случаят със Skype е подобен. Съгласно схемата Skype е платила 95% по-малко данъци, отколкото би платила извън Люксембург. "Данъчното бягство" ставало, като приходи и печалба на Skype се отчитали за хонорари на ирландския клон на компанията. Това се е случило малко преди Microsoft да купи Skype.

Oт Disney обявиха, че техните действия не са се отразили значително на таксите, които компанията плаща.

Настоящите собственици на Skype - Microsoft, обявиха, че Skype се придържа строго към законите.

Европейската комисия вече проведе разследване по отношение за данъчните документи на серия компании.

"Председателят на Комисията и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер остава посветен на борбата срещу укриването на данъци", обяви говорителят на комисията Рикардо Кардос.

И по-рано Юнкер е отричал обвиненията, че като премиер е насърчават укриването на данъци.

Изнесените в сряда документи показват случаи, в които компании са плащали такси в страната с по-малко от процент от приходите им.

В интервю, публикувано днес, Юнкер казва, че "силите му са отслабнали" заради скандала. "Субективно казано, няма какво повече да кажа на другите. Обективно погледнато, обаче, силите ми отслабнаха, защото "Люкслийкс" предполага, че съм бил страна в действия, които не покриват основните стандарти за етика и морал", каза той.

Говорителят на Комисията отхвърли предположенията, че Юнкер може да се оттегли от поста си заради скандала.

Oще: disney  skype  данъци  дисни  ек  жан-клод юнкер  компании  люксембург  люкслийкс  скайп  укриване на данъци  юнкер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани