Опасност от затваряне на гръцки банки | webcafe.bg
newscafe

Опасност от затваряне на гръцки банки

Webcafe.bg
09.07.2015, 08:59 (обновена 09.07.2015, 09:25)
гърция, банка

Снимка: © Getty Images

Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник

Може да се наложи някои големи гръцки банки да бъдат затворени и погълнати от по-силните си конкуренти като част от реструктуриране на сектора, което ще последва всеки евентуален фалит на страната. Това са заявили европейски чиновници пред Ройтерс.

Европейските лидери ще се срещнат в неделя в последен опит да успеят да сключат споразумение с Гърция след месеци безплодни преговори. Но независимо дали за Атина ще бъдат отпуснати нови средства, някои гръцки банки, понесли щети заради икономическия и политическия хаос, може да бъдат затворени или да се слеят с по-силните си конкуренти на пазара. Това твърди източник на агенцията, пожелал анонимност.

По негови думи, четири големи гръцки банки - Националната банка на Гърция (NBGr.AT), Евробанк (EURBr.AT), Пиреус (BOPr.AT) и Алфа Банк (ACBr.AT) - могат да бъдат редуцирани до две банки.

„Гръцката икономика е разрушена. Това означава, че банките се нуждаят от рестартиране", твърди още източникът на Ройтерсs. Според него, подобно действие е необходимост и ще бъде предприето във всеки случай, ако Атина напусне еврозоната.

Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, заяви междувременно председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели.

„Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с купюри през всички дни до тогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани. няма никакви проблеми - нито сега, нито ще има в бъдеще", заяви Кацели.

По-рано министерството на финансите на Гърция издаде нареждане така наречената „банкова ваканция" да продължи до 10 юли. Формално това означава, че банките ще останат затворени най-малко до 13 юли.

На риск от бедност или социална изолация са изложени 37,6 на сто от гърците на възраст от 18 до 64 години. Данните показват, че тенденцията на обедняване расте от 2010 година насам. Детската бедност възлиза на 25,5 на сто, а рискът от бедност сред хората на възраст над 65 години се изчислява на 14,9 на сто.

Oще: банка  банки  банкомати  гърция  еврозона  кредитори  криза  пари  референдум 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани