Кой каза OXI на референдума в Гърция | webcafe.bg
newscafe

Кой каза OXI на референдума в Гърция

Webcafe.bg, по Le Figaro
06.07.2015, 20:03 (обновена 07.07.2015, 14:33)
Гърция празнува след референдума

Снимка: © Getty Images

Единствените професии, сред които вотът "НЕ" няма мнозинство, са адвокатите, лекарите и инженерите (с 49,9 на сто).

Гръцката социологическа агенция Public Issue публикува извадка на разпределението на гласовете на референдума в неделя, при който победи кампанията срещу предложенията на Тройката с 61,3%.

Масова подкрепа сред младите гърци

85 на сто от младите хора на възраст от 18 до 24 години са гласували против финансовата програма, лансирана от кредиторите, става ясно от проучването.

72,3% от хората на възраст между 25-34 години също са подкрепили СИРИЗА с гласуване "НЕ".

За разлика от тях - едва 44,9% от гърците над 65-годишна възраст са отбелязали "НЕ" в бюлетината на референдума в неделя.

По-високо образованите - по-скептични към "НЕ"

От данните се вижда, че само 55,7% от хората с висше образование са гласували отрицателно на референдума - при 61,7% от гражданите с основно образование и 65,7% - сред тези със средно образование.

Вижда се, че тази тенденция се запазва и при разпределението на гласовете по професионални групи. Единствената група, сред които вотът "НЕ" няма мнозинство, е тази на професионалистите: адвокатите, лекарите и инженерите (с 49,9%).

В същото време работниците от частния (70,9%) и държавния сектор (71,3%) са гласували масово в подкрепа на кампанията на Алексис Ципрас.

С "НЕ" са гласували още 56,7% от предприемачите и 57,7% от самоосигуряващите се лица.

По същия начин са гласували 85 на сто от студентите и само 48% от пенсионерите (по равно и в частния, и в държавния сектор).

Битът определя гласуването

Третият извод от изследването показва връзка между битовия статут на гласуващите и склонността им към подкрепа на кампанията "НЕ".

Онези, които посочват, че изпитват "големи финансови затруднения", в голямата си част са гласували против предложенията на кредиторите (63,1%). Същото предпочитание са дали и хората, които признават, че изпитват "определени финансови затруднения" (63,3%).

52,3 на сто от гърците, които заявяват, че средствата им стигат, за да живеят комфортно, са гласували с "НЕ".

Oще: възраст  греферендум  гръцкият референдум  еврозона  политика  предложенията на кредиторите  референдум  социология 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

1 sizif | 07.07.201516:12

Хехе, само 55 процента с не, младите били по малко образовани от родителите си, някой от които не познават компютър. А може би четат и непредплатени статии. И още, трябва да платя договора между Бойчо и Пенчо, с който те са единодушни , че съм ял риба, без да съм я видял
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани