Технически срив спря издаването на визи за САЩ | webcafe.bg
newscafe

Технически срив спря издаването на визи за САЩ

Webcafe.bg
13.06.2015, 12:32 (обновена 13.06.2015, 12:41)
американска виза

Снимка: © Getty Images

Посолството на САЩ в София с инструкции за кандидатите

Държавният департамент на САЩ принудително прекъсна издаването на американски паспорти и визи в задграничните си дипломатически представителства заради технически проблем в база-данни на администрацията.

Става въпрос за отказ на хардуера в Консолидираната консулска база-данни, който не позволява на посолствата по цял свят да разпечатват визи, редовни паспорти и други документи за пътуване в чужбина.

Сривът засяга базата данни за биометрична информация.Документите на всички хора, които са подали онлайн-заявления за издаване на паспорт или виза на 9 юни или в някой от следващите дни, ще бъдат забавени.

Проблемът не засяга издаването на паспорти на територията на САЩ.

"Не можем да прескочим законовите изисквания, необходими при проверката на кандидатите за виза. Затова има забавяне на процедурата по издаването на визите. Работим за разрешаването на проблема и за придвижване на забавените документи възможно най-бързо", се казав в позиция на Държавния департамент.

Все още няма информация кога ще бъде върната пълната функционалност на системата.

От посолството на САЩ в България обявиха, че всички кандидати за неимигрантска виза и доставяне на паспорт могат да следят статуса на молбата си тук: http://ustraveldocs.com/bg/bg-main-contactus.asp#visastatus.

Кандидатите за имигрантска виза могат да се обадят на телефон 02-937 5444 всеки работен ден между 9 и 12 часа или да ни изпратят имейл на iv_sofia@state.gov.

Кандидатите, на които им се налага да пътуват спешно в страна, различна от САЩ, могат да се свържат с Консулски отдел на NIV_Sofia@state.gov за неимигрантски визи и IV_sofia@state.gov за имигрантски визи, за да могат да си вземат паспорта без визата.

Oще: америка  американски визи  база данни  българия  визи  държавен департамент  посолство на сащ  сащ  технически срив 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани