Даниел Митов: Никой няма да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз | webcafe.bg
newscafe

Даниел Митов: Никой няма да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз

Webcafe
18.06.2016, 13:47 (обновена 18.06.2016, 19:18)
Даниел Митов,  министър на външните работи

Снимка: © webcafe.bg

ова трябва да се прави разумно, умерено и да има една политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готово да защити всеки свой съюзник, каза Митов

Там, където свършва дипломацията, започва войната, а моята задача е дипломацията да продължи да работи и проблемите да бъдат решавани през нея. Така външният министър Даниел Митов коментира въпроса за разполагането на военни сили по Черноморието.

"България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО", посочва Митов, но допълва, че страната ни не е поемала ангажимент да участва във всякакъв тип регионални формати.

"В рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засиленото присъствие в Черноморския басейн. Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации", каза Митов пред журналисти.

"След анексията на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата среда и политическата среда са се променили изключително много и НАТО като отбранителен съюз има своите задължения да осигури възможности за сдържане на силите от другата страна. Това е свързано и с въпросите за българската национална сигурност, което българското правителство е длъжно да отчита. Затова нашият разговор продължава в рамките на НАТО с нашите партньори", посочи още той.

"Никой няма намерение да воюва с никого, НАТО е отбранителен съюз и действа така, че да може да осигури защитата на съюзниците си. Това трябва да се прави разумно, умерено и да има една политика на сдържане, която да дава ясен сигнал, че НАТО е готово да защити всеки свой съюзник", каза външният министър.

Oще: военни действия  война  външен министър  даниел митов  нато  отбранителен съюз  румъния  русия  турция  флота  флотилия  черно море  черноморие 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.