Бунтове и извънредно положение в Балтимор | webcafe.bg
newscafe

Бунтове и извънредно положение в Балтимор

Webcafe.bg
28.04.2015, 09:32 (обновена 28.04.2015, 10:28)

1 от 4 снимки Назад Напред

Бунтове и извънредно положение в Балтимор

Снимка: © Getty Images

Запален автомобил на полицията

1500 тежковъоръжени полицаи бяха изпратени в Балтимор, щата Мериленд, след кървави протести и безредици, след които градът прилича на военна зона.

Недоволството гръмна в края на миналата седмица, когато предимно чернокожи граждани протестираха срещу полицейския произвол в града. Те замеряха полицията с бутилки и камъни, палеха автомобили, разграбени бяха магазини, най-малко 15 униформени бяха ранени при безредиците.

Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение. Националната гвардия е поставена в състояние на бойна готовност, за да се намеси, ако е необходимо, посочи губернаторът Лари Хоугън.

"Получихме достоверна информация, че няколко местни престъпни групировки са се обединили. Целта им е да извадят от строя местната полиция", предупреди полицейският департамент в Балтимор.

Протестите избухнала заради смъртта на младежа Фреди Грей, арестуван на 12 април, който след престой в полицейския участък е хоспитализиран. На 19 април Грей почина, без да дойде в съзнание. Той бе погребан вчера, а вечерта гръмната бунтовете.

„Това не са мирни демонстранти, а криминална активност. Не може една тълпа да разруши това, което градихме в продължени на десетилетия", коментира кметът Стефани Блейк.

Вълната срещу полицейски произвол на чернокожите в САЩ се надигна след убийството на невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август 2014 година в градчето Фъргюсън.

Oще: балтимор  национална гвардия  полицейско насилие в сащ  расизъм  сащ  чернокожи протести 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 03.05.201508:26

Да опитам и да обобщя ...

1.Простотията трудно се крие, тя може да се прокрадне дори и в едно единствено съждение .. примерно .. "deowin | 29.04.2015 17:08 Не, не е. ..... "

2.Някакъв Недоучко, кой знае защо решава,че той незнаещият Простак , би могъл да ми дава оценки и акъли НА МЕНЕ-ЗНАЕЩИЯ ..??? Много щастлив

Примерно : .. " ----------deowin | 28.04.2015 23:32 ...От друга страна, за повечето руснаци е въпрос на чест да дискриминират на основа сексуална ориентация, пол, религия, цвят на кожата и прочие. ....
..... Българите не сме много по-различни - за българина е въпрос на чест да обижда на "педал", да ругае циганите, и да плюе по евреите. Рационализира го с идеята, че това го прави "родолюбец".

3.Не е ли по добре, Недоучкото да отваря, да чете, да мисли ... да щудира факти и данни - па после да се опита, да каже нещо смислено, вместо разпалено да бръщолеви ???

Знанието - то Сляпото окато прави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 03.05.201508:09

.. "deowin | 29.04.2015 17:08


>черните мъже произвеждат много повече тестостерон от белите

Нищо подобно.

>(това е научно доказано)

Не, не е. ..... "
--------------------------------
Доказано е научно , че Простотията трудно се крие!
Което виждаме навсякъде! Много щастлив Много щастлив .. ... примерно - из разни форуми ...
А че ,различните човешки раси, имат различен хормонален баланс, е НАУЧЕН ФАКТ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2015, 02:35

12 Sevastocrator | 03.05.201506:58

Прасе ти в САЩ, ли живееш, че толкова много разбираш или си просто филисоф?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 30.04.201517:37

Отново ще повторя - огромното болшинство от американците намират това, което се случва в момента в Балтимор, за дълбоко нередно и са съпричастни с протестиращите.
Можеш ли да кажеш същото за протести в Русия или България? Какво стана на последните гей паради в Москва (2011) и София (2013)? Какво стана през бунтовете в Москва през октомври 2013? Какво стана на ДАНСwithme? Би ли могъл да кажеш, че руският или българският народ са искрено съпричастни с неволите на онеправданите?
Посоката, към която тези народи се развиват, към повече цивилизованост, толерантност, разбиране и приемане на хората ли е, или, точно напротив, към повече сегрегация, нетърпимост, ортодоксалност?

Това се опитвам да илюстрирам - американското общество изобщо не е перфектно, но поне може да се каже, че повечето (и все повече) американци разбират и одобряват посоката на увеличаващо се равенство, хуманност, разбирателство. Дали налагането на ценностите на западната цивилизация е добро или лошо, дали е право на американците или не - това е спорно. Но това, че се опитват да го правят, е очевидна еманация точно на идеята, че ценности като свобода и равенство за всички, са важни за тях.
Посоката, в която руснаците показват, че искат да вървят, е точно обратната - по-малко равенство, повече разделения на наши и ваши, по-малко разбирателство и повече налагане на строги, радикално консервативни норми, които западната цивилизация вече почва да забравя, защото са от миналите векове, от дълбокото мрачно минало.

Та, преди да решиш коя страна по-добре олицетворява твоите лични ценности, помисли кой накъде дърпа цивилизационната каруца.
Да - там, накъдето западните страни я дърпат, не сме били още. Може да се окаже лошо, може да е страшно. Няма как да знаем със сигурност. Може гей браковете и свободата на изповядване на религия да се окажат пагубни за човешката цивилизация.
Там, накъдето Русия я дърпа, обаче, вече сме били. През Средновековието. А него знаем отлично колко мракобесно, тесногръдо, ограничаващо и потресаващо неравностойно е било.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

10 Conspirator | 29.04.201522:56

Ето какво казва Калин Руменов.Един журналист,заслужил наградата ''Черноризец Храбър'',отнета му по скандален начин от НПО слугинажа в България....
''Провинциалните ни мошеници на интеграцията и на гражданското общество за милиони долари трябва да обяснят някои кадри от безредиците в Майка Америка. Като този с афроамериканеца, набрал си тоалетна хартия от разбит магазин в името на човешките права и на собствения си задник. Или на племенния танц върху покрива на патрулка, който всъщност не е танц, а протест срещу полицейското насилие и едновременно ритуал за прогонване на полицаите расисти от свещените земи на толерантните гета. Където всичко бяло трябва да бъде наказано само защото е бяло. А всичко черно е цялото в бяло само защото е черно.

Това не са наши проблеми и не би трябвало да бъдат. Но се превръщат в такива заради алчността на интеграционните мошеници, които срещу някой друг долар се опитват да ни натрапят чужди и видимо провалени модели. Какъв модел за интеграция може да бъде страна,

хронично пращаща армия срещу собственото си население

понеже не може да го спре по друг начин да обира молове, докато се прави, че протестира. Какъв пример за интегрирано население може да бъде онова, което само търси повод да покаже най-мародерското в себе си. И което в името на мародерството е способно да митологизира като жертва дори най-обикновената отрепка, най-баналния бандит, стига да е с правилния цвят на кожата.
.....Днес имаме професионална армия от грантаджии, от здравни, образователни и какви ли не медиатори, която очевидно не върши работа за пет пари, но все някак се оправя с парите. Която за пет пари може петилетки наред неуморно да се присмива на Миналото с вицове „А вие защо биете негрите”, докато се прави, че не вижда продължаващия и днес бой. Само че днес не е ясно кой кого бие повече и защо е целият бой. Подозираме, че причината действително са няколко салфетки с аромат на пъпеш, а всичко друго е само търсене на черно-бял повод как бунтовниците да си избършат безплатно задника със знамето на човешките права. Не можем обаче да го подозираме на глас, защото означава да се съмняваме в интеграционните рецепти на световния лидер. А напоследък това в най-безобидния случай означава обвинения в рубладжийство – за толкова стига доларовото въображение на мошениците.''
Докато има българи като г-н Руменов има шанс да запазим поне достойнството си,наричайки нещата с истинските им имена.Ако Ви е по-интересно четете заплетените и лишени от всякакъв литературен стил и плам коментари на Деосвински.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 29.04.201519:52

15% е "много повече"?
И как това изобщо корелира с физическа сила и с "[правене] по много деца", освен в някакво инфантилно, необразовано опростяване на реалността?
Тривиална проверка показва, че качеството на спермата на черните мъже е всъщност по-ниско от това на белите: http://racehist.blogspot.com/2013/09/black-men-have-lower-sperm-counts-than.html
Което напълно отхвърля хипотезата ти, че малко по-високите нива на тестостерон корелират с по-висока плодовитост (жизнеспособност на сперматозоидите).
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

8 Govedo13 | 29.04.201519:34

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3455741
Да ама не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 29.04.201517:08

>Факт е също, че черните от всякакъв вид са мързеливи, физически много по-здрави и правят по много деца

Нищо подобно.

>черните мъже произвеждат много повече тестостерон от белите

Нищо подобно.

>(това е научно доказано)

Не, не е.

>човек не приема различния

Не.
Ти и подобните на теб не приемате различния.
Съществуват хора различни от вас, които са достатъчно ок със себе си, за да могат спокойно и без проблеми да приемат различните от тях.
Знам, че няма хипотетичен начин да разбереш този мироглед - изисква се първо да си ок със себе си. Във всяко отношение. Докато не стигнеш до там и отхвълиш циничния поглед върху света, няма как да виждаш каквото и да било освен двуличие, точно както за детето, което още не е научило азбуката, буквите са просто безсмислени драскулки, и никой не може да го убеди в противното.

>чисти лицемери

Сте подобните на теб, когато лицемерно заставате на същата позиция, въпреки че дълбоко в душите ти сте арогантни, себични, цинични мизантропи.
Но, отново, съществуват хора, за които тази позиция е искрена, а не лицемерна.
Да, повече от очевидно е, че не си от тях.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 29.04.201517:01

Govedo13..
ПАХАХАХАХАХААХАХАХХХАХАХААААААА!
Хем знам, че съществуват тотални дебили като теб, хем не мога да спра да се изумявам на низините, до които може да стигне човешката душа.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 29.04.201514:29

извода е, че черните в УСА не мучат, а си търсят правата за разлика от една държава къде наскоро официално одра от народа си некви милиарди покрай неква си банка КТБ
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани