ЕК се отказа от лимит на безплатния роуминг | webcafe.bg
newscafe

ЕК се отказа от лимит на безплатния роуминг

Webcafe, по в. "Сега"
21.09.2016, 19:35 (обновена 21.09.2016, 19:38)
Смартфон

Таксите за роуминг в ЕС отпадат през 2017 г.

ЕК се отказа от идеята си да ограничи до 90 дни безплатния роуминг в рамките на ЕС.

„Няма да поставяме никакви ограничения за продължителност или колко дни пътуващите ще могат да се радват без допълнителни такси за роуминг, но решихме да поставим някои ясни гаранции за пребиваването", каза еврокомисарят по общия цифров пазар Андрус Ансип. Все пак обаче ще бъдат предприети мерки за ограничаване на евентуалните злоупотреби.

Решението е взето днес на заседанието на Колежа на еврокомисарите в Брюксел. Очаква се предложението да бъде прието до средата на декември от ЕП и от Съвета на ЕС, за да може да влезе в сила от юни 2017 г., когато трябва да отпаднат тарифите за роуминг.

В началото на септември ЕК представи технически правила за работа на мобилните оператори, след като в средата на 2017 г. влезе в сила решението за отпадане на тарифите за роуминг в ЕС.

Те предвиждаха да не се таксува роуминг на разговори и интернет потребление в чужбина само в рамките на 90 дни годишно, а след изтичането на този срок да се начисляват по 4 евроцента за минута разговор и по 0.85 цента за мегабайт пренос на данни.

Идеята предизвика масово недоволство сред потребителите и евродепутати, което принуди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да го оттегли.

Oще: безплатен роуминг  европейски съюз  евтин роуминг  ес  жан-клод юнкер  мобилни оператори  роуминг в ес  такси за роуминг  цена на минута разговор в роуминг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани