Никола Стърджън срещу стигмата върху жените без деца в политиката | webcafe.bg
newscafe

Никола Стърджън срещу стигмата върху жените без деца в политиката

Webcafe
04.09.2016, 18:12 (обновена 04.09.2016, 18:16)
Никола Стърджън

Снимка: © Getty Images

46-годишната Стърджън, която няма деца, разкри, че е преживяла спонтанен аборт.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън за първи път говори за „болезненото изживяване" да загуби детето си през 2011 година.

46-годишната Стърджън, която няма деца, разкри, че е преживяла спонтанен аборт.

Тя заяви, че се надява, позволявайки за това да се пише в нова книга, ще промени вижданията за жените.

„Понякога...просто не се случва да имаш дете - независимо колко силно искаме това", каза тя.

В книгата „Scottish National Party Leaders" (Лидерите на Шотландската национална партия), Стърджън говори за помятането, което се е случило, когато е била на 40 - малко преди предизборната кампания в Шотландия през 2011 година.

Стърджън била в ранен етап на бременността си и се е подготвяла да съобщи новината, когато преживява спонтанен аборт. Вместо да остане сама с мъката си вкъщи, на 3 януари 2011 година присъства на 40-годишнината от трагедията Айброкс, когато на известния стадион 66 футболни запалянковци са смачкани до смърт от тълпата.

Стърджън казва, че е позволила тази информация да бъде публикувана в книга, за да постави под въпрос някои установени представи за жените, които нямат деца - особено в политиката.

„Има много причини някои жени да нямат деца. Някои от нас просто не искат, някои се притесняват как това ще се отрази на кариерата - все още има много какво да се направи чрез по-добра грижа за децата, по-прогресивни практики на работното място, по-информирани позиции, за да не се чувстваме така, сякаш трябва да избираме.", казва шотландският министър.

„Понякога, независимо по каква причина, да имаме дете просто не се случва - без значение колко силно може да ни се иска", каза тя.

„За мен, както и за много жени, всички тези неща са важали в различни моменти от живота - онова, което има значение, е, че не трябва да се правят изводи и да се раздават присъди за личните избори и преживявания.", каза още Стърджън.

Oще: власт  жени  жени в политиката  мъже  никола стърджън  политика  стигма  управление  шотландия  шотландски политици 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани