Заплахата от ядрения арсенал на Северна Корея е реална | webcafe.bg
newscafe

Заплахата от ядрения арсенал на Северна Корея е реална

Webcafe
09.08.2017, 11:52 (обновена 11.08.2017, 07:27)
ким чен ун

Снимка: © Getty Images

От години сме свикнали да възприемаме Северна Корея като страна с луд диктатор-мегаломан, който има болни амбиции за световна доминация. През последните месеци обаче проблемът с ядрения арсенал на иначе малката държава започва да изглежда все по-сериозен, а обтегнатите отношения между Вашингтон и Пхенян заплашват света с нов сериозен военен конфликт.

На фона на гласуваната от ООН резолюция за разширяване на санкциите срещу режима на Ким Чен Ун, които могат да засегнат до 1/3 от годишните валутни приходи на страната, от Пхенян отправиха нови заплахи срещу САЩ и тяхната база на остров Гуам. Предупреждението бе в отговор на поредното изказване на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че всяко враждебно действие от страна на Северна Корея ще бъде посрещнати с "огън и ярост, каквито светът никога не е виждал".

Причина за думите на Тръмп бе доклад на Пентагона, според който Пхенян може вече да разполага с до 60 ядрени бойни заряда. Разузнавателният доклад, който бе цитиран от Washongton Post, съобщава, че Северна Корея е успяла да разработи и произведе ядрени бойни глави, които могат да се закачат на ракетите ѝ.

Само за последния месец Пхенян извърши две нови изпитания с междуконтинентални балистични ракети и обяви, че повечето от територията на САЩ вече е в обсега на оръжията ѝ. Според информациите ракетите имат обсег над 5300 км, което позволява да достигнат Южна Корея, бреговете на Япония, както и американските територии в Тихия океан и Аляска.

Видимо е, че севернокорейците са твърдо решени да реализират собствена междуконтинентална балистична ракета, достатъчно мощна, че да може да пренесе ядрена глава до всяка точка на САЩ. Защото именно Вашингтон е голямата цел на севернокорейските оръжия. Това се потвърждава и от думите на външният министър на страната Ри Су Йон, според когото ядрената им програма не е насочена към други държави, а само срещу САЩ като "отговорна ядрена сила".

И все пак Северна Корея остава заплаха за региона. Самата пропаганда на Пхенян е ориентирана към конфликт с всички. Посланията към народа са, че всички наоколо са врагове и единственото решение за запазване на корейския дух е въоръжаването и бдителността. Паралелно с това отношенията с Южна Корея са перманентно обтегнати и близо до границата на военния конфликт.

А с настоящия си оръжеен капацитет Ким Чен Ун съвсем спокойно може да "удари" южните си съседи. Тук влиза и ролята на САЩ, които със своя ядрен арсенал пазят партньорите си в Далечния изток.

Въпросът обаче е, че Америка няма как директо да повлияе за спирането на ядрената програма на Пхенян. Въпреки че към момента те не разполагат с технология, която да застраши сериозно самото сърце на САЩ, това може да се промени бързо.

Видимо е, че усилията на севернокорейската икономика са вложени най-вече в разработването на ядрена ракета, способна да достигне Америка, а резултатите от 2006 г. насам са повече от показателни. Така, според експертите, в най-добрия случай САЩ разполагат с още няколко години, преди Северна Корея да има оръжието, което може да разруши техните градове, както толкова често заплашва.

Това доведе и до наложените срещу Пхенян икономически санкции в резолюцията на ООН, които бяха лансирани именно от САЩ. Документът предвижда забрана за износ от Северна Корея на редица продукти, включително въглища, желязо, олово и морски продукти, а също така има ограничения срещу физически лица и фирми, свързани с ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Санкциите бяха подкрепени дори и от традиционния покровител на Северна Корея - Китай. Но трябва да се има предвид, че най-сериозните въпроси, на които САЩ настояваха, бяха блокирани от Русия и Китай. Така не беше одобрена забраната за износ на работна ръка и петролното ембарго, което на практика оставя проблемът отворен.

Китай все пак се обявиха за подновяване на "шестстранните преговори" - международния форум за денуклеаризация на Корейския полуостров, в който участват Северна и Южна Корея, Китай, САЩ, Русия и Япония. Такъв призив се съдържа и в Резолюцията на ООН, налагаща санкциите.

Но дори и те да бъдат подновени, основната тема за ядрения арсенал е табу за Северна Корея, която отказва опцията да прекрати опитите си в областта.

Така въпреки всички показни изказвания на американския президент той няма добър вариант да попречи на Северна Корея да разработи ефективно ядрено оръжие. Това го поставя пред два еднакво неприятни избора - или да разчита на разума на Ким Чен Ун, че няма да използва в действителност разработвания оръжеен потенциал, или да направи заплахите си още по-убедителни.

Oще: бомби  доналд тръмп  ким чен ун  пхенян  ракети  сащ  северна корея  тръмп  ядрена програма  ядрен арсенал  ядрени оръжия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

55 vV | 12.08.201701:15

@deowin, някаква лудост те е обзела. Недоучил некадърник си, а държиш непременно да го демонстрираш тук в тема, която даже няма нищо общо с брътвежите ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

54 deowin | 12.08.201701:00

По-големи глупости от предложение за машина с КПД над 100%, Нонински? Не мисля - перпетуум мобилето е общоприетият връх на научната глупост, запазен само за най-изперкалите идиоти, които са си наумили, че са непризнати научни гении. Друга доволно стандартна обща черта на този тип хора е сляпото убеждение, че са успели да опровергаят някой от най-светлите научни умове - върхът, естествено, бидейки Айнщайн.
Разпозна ли се?
Щото си учебников пример за луд учен - не луд в смисъла на гениален, а в далеч по-прозаичния пряк смисъл. Тоест, от вида, чието място е в психиатричен дом.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

53 vV | 12.08.201700:24

@деовин, продължаваш да бръщолевиш глупости и сам не се усещаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

52 deowin | 11.08.201723:39

Предполагам ако бях съгласен с теб, че изброяването на конкретните теми, по които бръщолевиш глупости, е нелепо и несъществено, нямаше да го правя още от самото начало.
Наблюдаемо го правя.
Какво, наистина ли си толкова слаб в дедуктивното мислене, че се налага да ти обяснявам какво следва?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

51 vV | 11.08.201723:23

@deowin, Голямата ми молба е да престанеш да замърсяваш темата с нелепостите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

50 deowin | 11.08.201722:34

>не бръщолеви глупости

Чудесна идея, съгласен.
Ако и ти си съгласен, обаче, не става ясно защо ти самият продължаваш да бръщолевиш само и единствено глупости - за Тръмп, за Айнщайн, за перпетуум мобиле.
Тоест, разбирам отлично, че в твоята глава това не са глупости, но разбери и ти, че в това отношение твоята глава е доста уникална. И, не, не говоря за онази уникалност на Айнщайн, а за онзи вид уникалност, изобразена тук: goo.gl/EMdsz5
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

49 vV | 11.08.201722:07

``Не виждам и една рационална причина да го направя.''

Тогава, не бръщолеви глупости и всичко ще е наред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 11.08.201721:32

>Я, дай да чуем какво ти знаеш.

Не виждам и една рационална причина да го направя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

47 vV | 11.08.201718:47

``Може би знаем само ти и аз''

Я, дай да чуем какво ти знаеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 11.08.201718:40

>За кво си го дал тоя линк само ти си знаеш.

Не точно.
Може би знаем само ти и аз, но определено не съм само аз.
Много беззъбо и вяло го даваш, предния път видимо се разяри и почна да плюеш разни думи като doxxing.
   

оценка

+0 -1