Ципрас отчете две победи от сделката с Европа | webcafe.bg
newscafe

Ципрас отчете две победи от сделката с Европа

Webcafe.bg
13.07.2015, 11:18 (обновена 13.07.2015, 12:32)
алексис ципрас в брюксел

Снимка: © Getty Images

Битката на гръцкия премиер се прехвърля в Атина

"Решението, което взехме днес, ни дава възможност да запазим финансовата стабилност на Гърция, дава ни възможност за възстановяване", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след края на преговорите с кредиторите, които постигнаха съгласие за трета спасителна програма за Атина.

Той предупреди, че "прилагането на мерките ще бъде трудно".

Ципрас изтъкна две "победи" за Гърция от споразумението, които са били извън масата за преговори преди референдума: възможност за опрощаване на дълг и средносрочно финансиране.

Той посочи, че е успял да убеди лидерите на държавите от Еврозоната да не местят зад граница гаранционния фонд от 50 млрд. евро държавни активи от приватизация. Вместо в Люксембург, той ще се намира в Атина.

"Планираните мерки са същите, които бяха гласувани от гръцкия парламент. Те засилват рецесията, но се надявам, че 35-те млрд. евро и преструктурирането на дълга ще помогнат на пазарите и на инвеститорите да разберат, че Grexit няма да има", коментира той и допълни, че се надява да бъдат привлечени нужните инвестиции за компенсирането на рецесията.

"Тежестта ще бъде разпределена по справедлив модел. Няма да се поема от онези, които вече платиха през изминалите години. Ще платят онези, които успяваха да се измъкнат от своите задължения", каза още Ципрас.

Той обяви, че Гърция ще продължи да се бори, за да върне икономическия растеж и да възстанови суверенитета си.

"Борихме се до последно в чужбина, сега ще трябва да се преборим с монополите в страната", обяви Ципрас.

Какво го чака в Атина

Най-големият проблем пред Алексис Ципрас оттук нататък ще бъде прокарването на реформите през гръцкия парламент.

Още в събота 17 депутати от СИРИЗА отказаха да го подкрепят по време на гласуването за откриване на нови преговори с кредиторите.

Не е изключено Ципрас да изгуби мнозинството си заради несъгласието в редиците на крайната левица.

Сред най-радикалните гласове срещу сделката с ЕК, ЕЦБ и МВФ са енергийният министър Панайотис Лафазанис (заклет противник на еврото) и председателят на парламента Зое Константопулу, която се превърна в икона на левицата заради острите си позиции срещу кредиторите.

Тя инициира и създаването на парламентарна анкетна комисия, която приключи с извода, че Германия дължи на Гърция 279 млрд. евро заради репарациите след Втората световна война.

Според гръцката преса Ципрас има само три опции: предсрочни избори, създаване на правителство на националното единство или разцепление на СИРИЗА.

Правилникът за поведение на депутатите дава право на Ципрас да поиска отзоваване на съпартийците си, които не подкрепят правителствената линия.

Oще: алексис ципрас  гърция  еврозона  икономически растеж  приватизационен фонд  сделка  сделката с гърция  сириза 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.