Почина Алвин Тофлър | webcafe.bg
newscafe

Почина Алвин Тофлър

Webcafe
30.06.2016, 09:14 (обновена 30.06.2016, 14:47)
Алвин Тофлър

Снимка: © Getty Images

Известният американски философ, социолог и футурист Алвин Тофлър почина на 87-годишна възраст. Тофлър е автор на редица трудове, свързани с индустриализацията и бъдещето като  "Шок от бъдещето", "Третата вълна", "Трусове във властта".

Той е починал в дома си в Лос Анджелис, а смъртта му е потвърдена от консултантската му фирма Toffler Associates.

„Шок от бъдещето" се продава в милиони копия по света и носи на Тофлър световна слава. В книгата той говори за конвергенцията на наука, капитал и комуникации, което ще доведе до създаването на напълно нов тип общество. Неговите прогнози за последиците за културата, семейството, властта и икономиката се оказват изключително точни, посочва New York Times. Той предсказва развитието на клонирането, популярността и влиянието на персоналните компютри и създаването на интернет, кабелната телевизия и телекомуникациите.

Според него бурният поток на промяната произвежда видими и измерими ефекти върху индивидите, които увреждат браковете, превземат семействата и причиняват сривове заради обърканост, които се проявяват в нарастваща престъпност, употреба на наркотици и социална алиенация. Според него тези явления са много човешки психологически отговор на дизориентацията и предполага, че те ще поставят под въпрос структурите на общностите, институциите и нациите.

Темата развива в "Третата вълна" и "Трусове във властта". Работи заедно със съпругата си Хайди Тофлър, която му помага при изследванията и влиза в ролята на редактор на трилогията. Той говори за претоварването с информация. Според мрачните му прогнози хората и институциите, които не успеят да вървят в крак с промените бъдат изправени пред разруха. Той е по-скоро оптимист. Тофлър е сред първите автори, които твърдят, че знанието, а не труда и суровините ще стане най-важният икономически ресурс в развитите общества.

Тофлър е автор на 13 книги и е носител на редица отличия. Заедно със съпругата му основават Toffler Associates през 1996 година.

Oще: toffler associates  алвин тофлър  бъдеще  медии  социология  тофлър  третата вълна  трусовете във властта  футорист  шок от бъдещето 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

2 SILANCE | 30.06.201619:05

Велик! ЗНАНИЕТО,а не трудът и суровините движат света. Така стигаме до разбирането за ситуацията в територия България.
Печна му памет!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 30.06.201612:49

Светла му памет! Много любим мислител и автор!
:(
   

оценка

+0 -0