Съветът на ЕС одобри създаването на Европейска прокуратура | webcafe.bg
newscafe

Съветът на ЕС одобри създаването на Европейска прокуратура

Webcafe
12.10.2017, 17:56 (обновена 12.10.2017, 18:40)
външна политика

Снимка: © Getty Images

Новият орган започнва работа най-рано през 2020 г.

Европейският парламент одобри регулации, с които се създава обща европейска прокуратура. По този начин решението на 20 държави членки на ЕС даде зелена светлина за създаването на новия орган, който ще се занимава с разследването на финансови престъпления.

Европейскаат прокуратура е създадена по процедурата за засилено сътрудничество между страните членки, сред които е и България

Независимите европейски прокурори ще имат правомощия да провеждат разследвания и да повдигат и поддържат обвинения за престъпления, засягащи бюджета на Съюза. Те ще разследва злоупотреби със средства по еврофондове и по трансгранични измами с ДДС.

"На 12 октомври изискванията за учредяване на Европейска прокуратура бяха одобрени от страните членки, които участват в създаването й, се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Към новия орган засега не са се присъединили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания, но те могат да го направят във всеки момент.

Седалището на европейската прокуратура ще е в Люксембург. Тя ще започне работа не по-рано от 2020 г.

Oще: европейска прокуратура  европейски съюз  ес  прокуратура  съвет на европа 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

1 follow_the_cash_flow | 13.10.201713:49

Днес прокуртура, утре армия и лека полека ще си дойдат нещата на место Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани