Юли 2016-та - най-горещият месец за последните 136 години | webcafe.bg
newscafe

Юли 2016-та - най-горещият месец за последните 136 години

Webcafe
16.08.2016, 12:46 (обновена 11.01.2017, 09:46)
жега, време, горещина, лято

Снимка: © Getty Images

Изминалият месец юли е бил най-горещият изобщо, откакто се води статистика за глобалния климат. Юли 2016-та е подобрил рекорда за най-горещо време, който беше обявен през за юли 2015-та.

Изминалият месец юли е бил най-горещият изобщо, откакто се води статистика за глобалния климат. Юли 2016-та е подобрил рекорда за най-горещо време, който беше обявен през за юли 2015-та. Това става ясно от последните данни на NASA, публикувани в базата данни на агенцията.

Общо последните девет месеца са поставили температурни рекорди спрямо обичайните градуси за съответните месеци, а тенедецията към затопляне изглежда продължава.

Юли е 10-ият месец подред, в който се отбелязват температурни рекорди, откакто човечеството започва подобни изчисления през 1880 година. Юли, 2016-та чупи абсолютния рекорд за най-високи темепратури, измервани изобщо.

Тенденция на сериозно затопляне на океанските води отчитат и от американската национална океанографска и атмосферна администрация (NOAA), чиито данни показват, че всеки изминал от 14-те последни месеца е подобрил температурния рекорд. От NOAA все още нямат данни за юли, 2016-та, коментира Гардиан.

Новите резултати са публикувани в базата данни на NASA и бяха споделени в Twitter от климатолога Гевин Шмит, директор на Института за космически изследвания "Годар" към NASA.

Резултатите на NASA, които комбинират темепратурата, измерена на повръхността на водата и температурата на въздуха, показват, че юли 2016-та е бил с 0.84 С по-горещ от юли между 1951-ва и 1980-та и с 0.11 С по-горещ от предишния юли 2015, който постави световен рекорд.

От NASA предполагат, че поредицата от най-горещи месеци ще продължи, което определено е на път да направи 2016-та в най-горещата година досега, според Дейвид Кароли, климатолог от Университета в Мелбърн.

Учените смятат, че е възможно тази гореща вълна да се дължи на комбинацията от общото глобално затопляне и въздействието на Ел Ниньо, който е разпилял по-топлите води из Тихия океан, вдигайки като цяло глобалните температури. Въздействието на Ел Ниньо над климатичните промени продължава до шест месеца след преминаването му, което е средно на пет години.

Според Кароли повишаването на глобалните температури с около 0.2 C могат да се припишат на Ел Ниньо и когато неговото въздействие престане, би трябвало да се очаква захлаждане, но то няма да е толкова осезаемо на фона на като цяло по-високите средногодишни температури.

2016-та вече беше определена от Световната метеорологична организация (WMO) за най-горещата година от съществуването на измерванията до сега.

От ООН също съобщиха, че юли е 14-тият месец подред в който се отбелязват рекордни горещини на земята и в океаните и призоваха за бързо прилагане на пакта за ограничаване на климатичните промени, подписан миналия декември, който цели до 2100 година да се премине изцяло на зелена енергия в глобален мащаб.

Средната температура за първите шест месеца на 2016-та е била с 1.3 C по-висока от тази в прединдустриалната ера на късния 19 век, според NASA.

"Tова подчертава още по-категовично от всякога нуждата да се прилага споразуменито за климатичните промени от Париж и да се побърза с въвеждането на възобновяема енергия", смята секретарят на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

Според подписаното от около 200 правителства през декември споразумение в Париж, трябва да се ограничи глобалното затопляне под 2 градуса над това от пред-индустриалната епоха, като "спешният план" е да се ограничи затоплянето в рамките на около 1.5 C.

Според Дейвид Карлсън, директор на програмата за проучване на климата към WMO, това което се забелязва през последните шест месеца, вече е доста тревожно.

"Смятахме, че ще са необходими няколко години за да се достигне до подобно затопляне. Нямаме толкова много време, колкото мислехме".

Oще: el nino  nasa  време  глобално затопляне  горещина  ел ниньо  жега  затопляне  измерване на температурите  климат  месец  наса  оон  рекорд по горещина  температурен рекорд 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани