Метамфетамин в силиконови подплънки за $700 млн. | webcafe.bg
newscafe

Метамфетамин в силиконови подплънки за $700 млн.

Webcafe.bg, по CNN
15.02.2016, 12:23 (обновена 15.02.2016, 16:03)

1 от 2 снимки Назад Напред

Метамфетамин в силиконови подплънки за $700 млн.

Снимка: © http://www.afp.gov.au/

Полицията в Австралия залови рекордна пратка синтетична дрога, скрита в силиконови подплънки за сутиени

Австралийската полиция залови метамфетамин на стойност около 1 млрд. австралийски долара (700 милиона щатски долара), скрит в силиконови подплънки за сутиени.

Според властите това е най-голямата конфискация на течен метамфетамин, правена някога - общо 720 литра.

Заловеният наркотик се равнява на около 3.6 милиона дози, които няма да бъдат разпростанени по австралийските улици.

За преноса на нелегалната стока са обвинени четирима души. На митницата първо са открити 190 литра метамфетамин, скрити в гелообразни подплънки за сутиен, доставяни от Хонконг през декември миналата година. Доставката е проследена до склад в Хонконг, където е арестуван един човек.

Останалите 530 литра от дрогата са намерени скрити в доставки от материали за рисуване. Властите са арестували един китайски гражданин и още двама жители на Хонконг във връзка с вноса и производството на дрогата.

Според федералния министър на правосъдието Майкъл Кийнън причината за вноса на дрогата е големият интерес към нея в Австралия. Според него, докато има апетит към нея, ще има и криминални банди, които се целят в австралийския пазар.


За акцията е уведомена китайската Комисия за контрол на наркотичните вещества, тъй като Китай е "много сериозен източник на метиламфетамин - не само в Австралия, но и в целия свят", както коментират от полицията.

Разпространението на синтетичните наркотици става все по-голям проблем за Австрали, а Хонконг играе ключова роля за налагането на тази притеснителна тенденция.

Метамфетаминът в най-силния си концентрат, наричан "Ice" (лед), може да доведе до 1000 пъти по-мощна халюциногенна реакция в сравнение с кокаина.

Разследванията показват, че в центъра на увеличаващата се незаконна търговия с наркотици стои Китай, чиято провинция Гуандун се оказва най-големият производител на синтетичната дрога в световен мащаб.

В Австралия - един от най-големите пазари - разпространението на стимуланта в комбинация с по-слабата разновидност на метамфетамина "спийд" вече достига рекордни размери.

97% от хората, употребяващи метамфетамин, твърдят, че достъпът до наркотика е бил "лесен" или "много лесен", показват данни от годишното проучване от австралийския Национален център за изследване на наркотичната и алкохолна зависимост.

Статистиката показва, че делът на употребяващите метамфетамин сред наркозависимите, които приемат дрога венозно, се е увеличил до 67 на сто през 2015 г. - ръст с 6% в сравнение с предходната година.

Точно тази група е особено рискова, тъй като обикновено тя включва безработни хора, поне веднъж влизали в затвора, с история на психични заболявания или пристрастеност към упойващи вещества.

Докладът на Центъра показва, че броят на смъртните случаи вследствие на употреба на метамфетамин се е увеличил близо три пъти през последните 15 години.

Приблизително 1,3 млн. австралийци - от общо 24 милиона души население - са пушили, смъркали или приемали венозно метамфетамин поне веднъж в живота си, показва друг доклад на австралийската Криминална комисия през 2015 г.

Около 400 000 души са използвали синтетичния наркотик през последната година, като доставките от Китай и Хонконг представляват значителен процент от конфискуваната дрога в Австралия.

Около 70 на сто от лицата, употребявали метамфетамин през последните 12 месеца, имат работа.

Правителството дори се принуди да създаде национален кризисен център през април 2015, който да се справи с "епидемията, която вече минава всички граници", както я описа бившият премиер Тони Абът.

Австралия отчита най-високото ниво на употреба на метамфетамин сред всички развити държави, а причината се дължи най-вече на географското й разположение.

"Ако ни сравните с Великобритания, Канада или САЩ, нивото на употреба в Австралия е три или четири пъти по-високо", казва Никол Лий, преподавател в Националния център за изследване и терапия на зависимости в Университета Флиндърс.

За сметка на това - кокаинът е най-популярната дрога във всички посочени държави.

"Това се дължи най-вече на достъпа до дрогата - ние сме много отдалечени от кокаиновия пазар, но сме доста близо до производителите на метамфетамин. Сега това производство се прехвърля и на наша територия", казва още тя.

Тя не смята, че може да се говори за "епидемия", но във всеки случай вижда основания за сериозна тревога.

"Ако в една стая с непушачи сложите кутия цигари на масата, те няма да започнат да пушат просто защото стои пред очите им - същото се отнася и за наркотиците. Но фактът, че хората употребяват все по-опасни вещества определено е проблем - най-вече за здравните ни служби, колкото и малък да е делът на зависимите спрямо населението", коментира Никол Лий.

Метамфетаминът влияе върху допаминовата система на организма, която произвежда "химикалите на щастието", но дрогата засяга и отделянето на норадреналин, който активира агресивното поведение при зависимия.

"Хората на метамфетамин са в постоянно състояние на напрегнатост. Затова могат да бъдат провокирани дори от неща, които не биха предизвикали защитна реакция у мен или вас", казва още експертът.

Все пак Лий смята, че "антидрога"-кампаниите, които обрисуват зависимите от "лед" като агресивни мършави отрепки всъщност нямат нищо общо с истинския профил.

"Всъщност, типичният зависим човек е между 20 и 29-годишен работещ мъж, който все още има семейство и се държи перфектно в обществото", споделя тя.

Oще: внос на дрога  дрога  китай  метамфетамин  силикон  синтетична дрога  синтетични наркотици  хонконг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани