Борис Джонсън обещава сътрудничество с ЕС след Brexit | webcafe.bg
newscafe

Борис Джонсън обещава сътрудничество с ЕС след Brexit

Webcafe, The Telegraph
27.06.2016, 09:48 (обновена 27.06.2016, 10:06)
Борис Джонсън

Снимка: © Getty Images

В коментар за The Telegraph бившият кмет на Лондон призовава за запазване на отношенията с ЕС в различни области, но без тежестта на брюкселските закони

Лидерът на кампанията за Brexit и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще запази отношенията си с ЕС, както и достъпа до общия пазар, след гласуването на референдума на 23-ти юни, на който мнозинството гласоподаватели решиха страната да напусне Съюза.

По думите на Джонсън, желаещите излизането от ЕС британци трябва да приемат, че резултатът от 52% към 48% не показва абсолютна победа и да се съобразят, че въпреки че повече от 17 милиона британци гласуваха за напускане на ЕС, все пак повече от 16 милиона са подкрепили оставането.

В коментара си, написан специално за понеделнишкото издание на The Telegraph, Джонсън подчертава, че икономиката на страната е в много добро състояние и заявява, че паундът е все така стабилен.

По думите на Джонсън "Британия е част от Европа и винаги е била", но референдумът за напускане на ЕС е най-необикновеното политическо събитие на днешното време.

Той смята, че сътрудничеството с ЕС трябва да продължи в голям брой области, като изкуствата, науките, университетските дейности и околната среда. Джонсън уверява, че гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания ще имат напълно защитени права, както и британците в ЕС.

Ще продължи да има свободна търговия и достъп до единния пазар, но плюсът, според Джонсън ще бъде, че Великобритания ще се отърве от законодателната власт на Брюксел и ще може да съобрази данъците си и законите, според желанията на британските граждани.

По думите на бившия лондонски кмет призивите на шотланския първи министър Никола Стърджън за втори референдум за независимост не са посрещнати с особен интерес.

Междувременно лидерът на британската лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че ще се бори да запази ролята си на водач при нови партийни избори и единствено ще промени своя кабинет в сянка през следващите 24 часа, след големия брой оставки подадени в партията.


Корбин призова хората "да се съберат, за да изгладят различията", след вота за ЕС.

 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани