Гърция обяви предложенията си за реформи | webcafe.bg
newscafe

Гърция обяви предложенията си за реформи

Webcafe.bg
23.06.2015, 10:18 (обновена 23.06.2015, 10:22)
алексис ципрас

Снимка: © Getty Images

Данъчни промени и пенсионна реформа са сред основните точки в предложенията на Гърция

Правителството на Гърция публикува списъка с най-новите си предложения към кредиторите, които настояват Атина да вземе мерки за бюджетни икономии. То гарантира нисък първичен излишък в размер от 1 и 2% съответно за 2015 и 2016 г.

Кабинетът на Алексис Ципрас предлага данъчни промени, според които хората с доход от 12 до 20 хиляди евро да плащат данък върху доходите от 0,7%, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4%, от 30 до 50 хиляди евро - 2%, от 50 до 100 хиляди евро - 4%, от 100 до 500 хиляди - 6%, а над 500 хиляди - 8%.
ДДС ще бъде 13% за електричеството, водата и стоките от първа необходимост, 6% - за книгите и лекарствата и 23% за всички останали стоки.

Все още не е ясно дали ще има повишаване на ДДС за хителиерите от 6,5 % на 13%, както и в ресторантьорския сектор от 13 на 23%. При вдигане на ставката ще се увеличат цените на туристическите услуги.

Гръцките власти са отхвърлили искането на кредиторите за премахване на данъчните облекчения за отделни територии (островите, където ДДС е с 30% по-нисък), на субсидиите за мазута за отопление и на специалния данък върху дизела за фермерите.

Вместо това гръцкото правителство предлага от 2016 г. да се увеличи данъчната ставка за юридически лица от 26 на 29%, да се създаде специален фонд в размер на 12% от приходите за бизнеса с печалба над 500 000 евро, да се увеличи данък "лукс" (автомобили с двигатели над 2,5 литра, басейни, самолети, яхти с дължина над 10 метра), да се въведе данък върху телевизионната реклама, да се въведе данък за електронните игри, да се намалят разходите за отбрана на 200 милиона евро.

В новите предложения се предвижда от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране. Към 2025 г. ще останат само няколко категории, които могат да претендират за ранно пенсиониране - работещите във вредни и тежки производства, майки на деца с ограничени възможности.
След вчерашните срещи Алексис Ципрас получи 48 часа да договори споразумение с международните кредитори и до сряда вечерта европейските лидери очакват резултати. Ципрас трябва да успее да убеди депутатите да гласуват предлаганите промени, като основен проблем е собствената му партия СИРИЗА.

Много от депутатите в партията мислят, че правителството е направило прекалено много отстъпки пред кредиторите.

Ако не успее да убеди депутатите от СИРИЗА за промените в случай на споразумение с кредиторите, гръцкото правителство ще падне и ще се наложат избори.

Oще: алексис ципрас  атина  гръцката криза  гърция  данъчни промени  дългова криза  европейски съюз  ес  реформи  сириза  ципрас 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани