ЕС изостави идеята за бежански квоти | webcafe.bg
newscafe

ЕС изостави идеята за бежански квоти

Webcafe.bg
25.06.2015, 19:24 (обновена 25.06.2015, 19:27)
туск

Туск подкрепи идеята за механизъм, основаващ се на доброволния принцип, но отбеляза ,че той няма да е надежден, ако държавите не поемат убедителни и съществени ангажименти

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи днес, че поради липсата на консенсус сред страните членки Европейският съюз е бил принуден да изостави идеята да наложи квоти за разпределяне на част от кандидатите за убежище, пристигащи в Италия и Гърция, за да се облекчат тези две държави, предаде АФП.

Туск подкрепи идеята за механизъм, основаващ се на доброволния принцип, но отбеляза ,че той няма да е надежден, ако държавите не поемат убедителни и съществени ангажименти до края на юли.

"Трябва да обуздаем незаконната миграция и това трябва да е наш приоритет. Всички онези, които не са кандидати за убежище със законни основания, няма да имат гаранция, че могат да останат в Европа", каза още Туск.

Проектът за заключения, който европейските лидери разглеждат днес, не предвижда никакви задължения. Държавните и правителствени ръководители са приканени само "да дадат съгласие за установяване на ново място за срок от две години на 40 000 души, пристигнали в Италия и Гърция, които се нуждаят от временна закрила.

Разпределянето ще бъде обсъдено от вътрешните министри от ЕС на 9 и 10 юли в Люксембург.

 

Oще: бежанци  доналд туск  европейска комисия  ес  имигранти  квота  квоти  мигранти 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани