Как Путин спря да се притеснява и заобича бомбата | webcafe.bg
newscafe

Как Путин спря да се притеснява и заобича бомбата

Webcafe.bg, Ройтерс, БГНЕС
25.06.2015, 09:26 (обновена 25.06.2015, 17:47)
владимир путин

Снимка: © Getty Images

Путин е рационален и използва заплахата разумно

Във филма на Стенли Кубрик от 1964 г. "Д-р Стрейнджлав" американският президент, на когото е казано, че пакостлив американски самолет Б-52 може да хвърли атомна бомба по руска мишена, се обажда на противоположния водач, лидера на комунистическата партия на Съветския съюз.

В търсене на омаловажаване на факта, че Страшният съд е близо, той казва, разговорно: "Ами сега, Дмитрий, както знаеш ние винаги сме говорили за възможността нещо с бомбата да тръгне в погрешна посока. С БОМБАТА, Дмитрий. Водородната бомба."

Отново говорим за бомбата, по-скоро ние не говорим за нея. Барак Обама не се обажда на Владимир Путин; твърди се, че двамата не се харесват.

Това, което Обама предвиждаше като "рестартиране" на обтегнатите отношения с Москва в началото на първия си мандат, се превърна във влошаване.

БОМБАТА пак е на върха на дневния ред на света.

Във филма на Кубрик Изтокът и Западът, капитализмът и комунизмът, отчаяно си сътрудничеха да свалят блуден бомбардировач, защото, както обяснява съветският посланик, един ядрен удар ще задейства съветската Машина на Страшния съд, мрежа, която се самодетонира ако е налице ядрена атака, и унищожава живота на планетата. Тя е създадена като крайна стъпка за сдържане, и ще бъде разкрита на конгрес на комунистическата партия след няколко дни. Усилията им са напразно. Бомбардировачът се промъква, Машината на Страшния съд се задейства - и светът свършва, както и филмът, докато популярната британска певица от военните времена Вера Лин пее сантименталната "Ще се срещнем отново".

Една от големите иронии във филма е в това, че двете свръхсили са подтикнати към съвместни действия малко преди да се унищожат взаимно. Нещо с бомбата наистина тръгва в погрешна посока - тя е използвана. В реалния живот, за разлика от филма, ядрена бомба никога не е била използвана в пристъп на ярост след двете, хвърлени над Япония в градовете Хирошима и Нагасаки, в края на Втората световна война. 70-годишният период, през който това оръжие не е било използвано, е изключителен и говори за сдържащата природа на технологията. Но, както се изрази наскоро британският експерт по ядрени оръжия Хедър Уилямс, "докато съществуват ядрени оръжия, има вариант те да бъдат използвани".

Напрежението между Русия и Запада се задълбочава. През март руският посланик в Дания предупреди тази страна, че решението й за включване в европейската система за противоракетна отбрана означава да се превърне в мишена на руските ядрени ракети. Когато Русия присъедини Крим миналата година Путин предупреди, че ще защитава присъединяване от западно отмъщение чрез ядрени сили. През април имаше заплаха с ответен ядрен удар, ако НАТО разположи повече свои сили в малките прибалтийски държави Литва, Латвия и Естония, по-рано част от Съветския съюз, а сега членове на Европейския съюз и НАТО.

Когато е правен "Д-р Стрейнджлав" и Съветският съюз, и Съединените щати са имали десетки хиляди ядрени оръжия - и прибавени към Машината на Страшния съд, достатъчно да убият всички форми на живот на земята. През последните три десетилетия бяха направени много големи намаления в ядрените въоръжения - през последните 20 г. броят на бойните глави и на двете страни беше намален с 85%. Къде са 12 000 ядрени бойни глави през 1994 г., а новият договор СТАРТ предвижда само по 1550 във всяка от страните през 2018 г. Роуз Готемюлер, подсекретар за контрол върху оръжията в Държавния департамент, наскоро отбеляза, че "все още са твърде много". Обама лично е говорил за желание светът напълно да се отърве от ядрени оръжия. И Русия, и САЩ продължават да поддържат споразуменията за съкращаване.

Но и двете страни модернизират ядрените си сили и разполагат базите им в или близо до райони, оценявани под заплаха. Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън предупреди, че Русия поддържа напрежение в Прибалтийските републики. По-рано през седмицата латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс сравни ситуацията с изпитанието на ръба на войната по време на Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Централният въпрос е очевиден: възможно ли е Русия да предприеме ядрен удар срещу страна от НАТО? Отговорът, засега, трябва да е не, не е вероятно като съзнателно решение.

Путин е рационален и използва заплахата разумно. Той е взел решение, още при започването на третия му президентски мандат през 2012 г., че трябва да обрисува Запада като заплашителна сила на руските граници, сила, която се стреми да отслаби правителството на страната като окуражава "фашистка" революция в Украйна и подкрепя антипатриотични неправителствени организации, които работят срещу националните интереси вътре в Русия. Стратегията не само е разумна - тя работи. Руснаците сега са убедени, че Западът отново е по-скоро техен враг и изглежда го вярват още по-пламенно, отколкото го правеха през последните десетилетия на Съветския съюз.

Но ключовата дума е преднамерено. Вариантът "Стрейнджлав" - бомбата излиза извън контрола на едната или другата страна - е много по-вероятен във време на напрежение. Руското командване и контрол бяха ненадеждни в миналото. Сега са по-добре, тъй като силите на страната са модернизирани. Но в страна, обхваната от настойчива пропаганда за предстояща атака от Запада, калпаво решение е възможно.

От американска страна Ерик Шлосер, чиято книга от 2004 г. "Командване и контрол" беше стряскащо откровение за близки бедствия, каза наскоро, че "когато ядреното оръжие е напълно готово и съчетано в оръжейна система, става дума за нещо много опасно. Моята книга е изключително критична по отношение управлението на американския арсенал и досега не сме имали случайно детониране. Не сме имали и кражба на оръжие и сега сме по-близо".

Възможно ли е намаляване на напрежението в ситуацията? В скорошна публикация в New York Review of Books финансистът и филантроп Джордж Сорос призова към партньорство между САЩ и Китай за избягване на война - нова форма на хегемония, която би могла да контролира Русия. По-рано тази седмица бившият руски олигарх и затворник Михаил Ходорковски каза пред Атлантическия съвет, че "когато сегашният режим слезе от сцената, САЩ и Западна Европа трябва да положат всички усилия за улесняване на икономическата интеграция на Русия, и да улесняват технологичния обмен".

Само че "сегашният режим" не изглежда да се готви за оттегляне. Докато не го направи, или радикално не промени своята стратегия, ние сме по-близо, отколкото сме били десетилетия наред, до това да станем жертви на "нещо с бомбата тръгна в грешна посока".

Oще: барак обама  бомба  бомбата  владимир путин  д-р стрейнджлав  ройтерс  русия  сащ  стенли кубрик 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

45 TheRock | 27.06.201521:17

Папардак, ти затова си мълчиш!
Нали???
Предлагам ти да продължаваш да си мълчиш!!
Изчерпателно си изброил причините за това!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

44 Папърдак | 27.06.201520:15

The Rock, когато човек е ограничен мисловно, духовно а и физически обикновенно го компенсира с мълчание ако е възпитан! Ако е самодоказал се тъпак, го компенсира с логорея. Не те знам от коя група си, но направи усилие да не подскачаш от сексуални импулси къмто религиозни делириуми, от умствени запъртъшки съждения към псевдоинтелектуална морална импотентност тип- ДЕОСВИНЯ и така нанататък. МОЛЯ, ще ти е от полза. Мисля че все още имаш шанс! Смее се Отегчен Кул Смее се
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

43 TheRock | 27.06.201514:57

Вот этот План США уничтожит всю РОССИЮ за 1 час
https://www.youtube.com/watch?v=TafXoHoUtBw
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

42 TheRock | 27.06.201512:22

GETI, съжалявам те!!!
Дано Бог се смили над душата ти!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

41 TheRock | 27.06.201512:21

vanko, ти си титан на мисълта бе!!!
Тъпак!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

40 TheRock | 27.06.201512:21

Бах ти какви сте нещастници!!!
Наистина трябва да измре всичко живо което помни комунизма!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

39 GETI | 27.06.201511:28

скале,толкова си зле,че чак нещастен
с Русия скъсахме преди 25г.
европейска държава сме от 7г.
цъфтим и прогресираме с евроатлантически ценности
излез от землянката и се огледай,че ще полудееш
луд!?!?!
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

38 vanko | 27.06.201511:07

... А през това време, в България, в един малък и закътан психодиспансер, главният лекар и двамата санитари ридаеха неистово - техният любимец, Rockльо, отново беше избягал...
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

37 TheRock | 27.06.201510:56

И още малко за 3 март – празникът на русофилите. На тази дата точно за един век стават пет важни събития, свързани помежду си:
1. На 3 март 1818 е роден Александър II, цар на Русия.
2. На 3 март 1861 Александър II издава Декрет за освобождаване на робите – крепостни селяни. Затова още тогава е наречен в Русия Цар – Освободител, а не защото – според руската пропаганда – “освободил” България.
3. На 3 март 1873 по настояване на граф Игнатиев в София е обесен Васил Левски. В нашата историография датата нарочно не е приравнена към т.нар. “нов стил” /плюс 13 дни/ и остава 19 февруари. За да не съвпада със Сан-Стефанския договор.
4. На 3 март 1878 в Сан-Стефано е подписан предварителния и нищо не означаващ договор за спиране на войната между Русия и Турция.
5. На 3 март 1918 в Брест-Литовск е подписан най-позарният в историята на Русия Мирен договор между победена Русия и Победителите и Австро-Унгария, България, Германия и Турция /по азбучен ред/.
Та какво точно празнуват русофилите на тази дата?
Има един факт, който непрекъснато трябва да бъде напомнян на бившата съветска – а днес путинска – прислуга тук.
Това е фактът, че в новата си история България е в най-голям възход в периодите, когато е в скъсани дипломатически отношения с Русия/СССР: 1886 – 1896 и 1915 – 1934.
Колкото до съветското робство 1944 – 1989, за каква “братска помощ” може изобщо за става дума, след като се оказа, че за този период СССР ни дължи милиарди, набързо опростени му от българските безродници веднага след това?
Винаги съм казвал и пак ще повторя: България ще стане нормална европейска държава само след като скъса с Русия!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

36 TheRock | 27.06.201510:52

Не случайно Иисус Христос е Бог на Любовта и Мира! Запомнете това! Когато го помолите за Мир, той ще намери начин тези, които искат нещо друго, да бъдат отслабени и обезсилени. Това е така, защото вие го обичате и Той също ви обича! Ако искате война обаче така ще продължава во веки веков. Това е много важно да се разбере, защото човека сам по себе си не е толкова силен, за да преобрази и прекрои свят движен от много по-мощни сили. Човека трябва да разбере, че Божиите закони са неизменни и истински и докато не го схване ще има да си чука глупавата глава, докато не му остане здраво място. Разберете, че човека е Божие създание а Бог е Жив и Могъщ и човека е само едно малко същество във неговата вселена. Не знам дали си имате идея, какво чака човек, когато той се освободи от себелюбието си и залюби Христа? Толкова е чудно, че свят ще ви се завие! Нека и комунистите си спомнят при кой търчаха за помощ, когато бяха безнадеждно болни и нещастни. Не беше при идола им сталин и георги димитров, нали така “другари” ?? Каквито и машинки да си построите, докато не залюбите Христа, ще сте слаби и нещастни и след 1000 века!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани