САЩ свали част от санкциите срещу Иран | webcafe.bg
newscafe

САЩ свали част от санкциите срещу Иран

Webcafe.bg, по БТА
17.01.2016, 08:26 (обновена 17.01.2016, 08:46)
Джон Кери

Снимка: © Getty Images

Американският държавен секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че Иран изцяло е изпълнил ангажиментите си съгласно ядреното споразумение

САЩ отмени част от санкциите срещу Иран, съобщава Reuters. Американският държавен секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че Международната агенция за атомна енергия е удостоверила, че Иран изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение.

Президентът Барак Обама, който бе упълномощил държавния секретар да вземе съответните решения, въз основа на декларацията на Кери подписа изпълнителна заповед за вдигане на американските икономически и финансови санкции.

След подписване на декларацията, чуждестранни филиали на американски компании вече ще могат да търгуват в Иран. Американските власти вдигнаха и ограниченията за купуване на ирански петрол от неамерикански компании, както и продажбата на стоки и услуги за иранския енергиен сектор.

Вдигането на забраната на търговията за неамерикански фирми с иранския петролен сектор представлява значителен пробив в ембаргото, което бе отрязало връзките на Запада с едни от най-големите петролни резерви в света, отбелязва Reuters.

Докато за американските фирми все още ще бъде забранено да купуват ирански петрол или да предоставят оборудване за бранша, Европа ще си върне достъпа до пазара. На чуждестранни филиали на американски фирми беше позволено да оперират в Иран до 2012 година, когато Конгресът разшири санкциите и наложи наказания за американските фирми, ако техните чуждестранни клонове търгуват с Иран.

Все още обаче остават санкциите, които забраняват на американски физически и юридически лица да осъществяват бизнес контакти с Иран. Банковите авоари и собствеността на правителството на Иран в САЩ също остават замразени засега.

Oще: американски президент  американски щати  барак обама  джон кери  иран  ирански власти  санкции  сащ  споразумение  ядрена енергетика  ядрена програма  ядрено споразумение 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани