Христо Пимпирев: Ледниците се стапят все по-бързо заради човешката дейност | webcafe.bg
newscafe

Христо Пимпирев: Ледниците се стапят все по-бързо заради човешката дейност

Webcafe
17.07.2017, 13:42 (обновена 17.07.2017, 14:22)
христо пимпирев, антарктик, антарктида

Снимка: © Българска наука

Ако нивото на океаните се повиши, Ню Йорк и Шанхай ще са под вода

„Отделянето на ледения шелф Ларсен С е част от процес, който тече от няколко десетилетия. То е резултат от глобалното повишаване на температурите, предизвикано от човешката дейност, което води до все по-бързо разтапяне на ледниковите образувания".

Това обясни пред Webcafe проф. Христо Пимпирев в разговор за наскоро отделилия се ледник Ларсен С и климатичните промени.

По думите му преди подобни процеси са отнемали столетия, а сега се случват само за 20-30 години.

Пимпирев припомни прогнозите на експерти, че до 2100 г. нивото на океаните ще се повиши с 60-80 см, а в най-голяма опасност са световни мегаполиси като Ню Йорк и Шанхай, които се намират на брега на океани.

Според експерта конкретният ледник не е опасен, но ако продължават да се отделят подобни огромни парчета лед, това сериозно ще повиши морското ниво и неминуемо ще заплаши големите крайбрежни градове.

При ледника Туейтс в западна Антарктика също има риск от бързо разпадане, като последствията от евентуалното поддаване ще са много по-комплексни от Ларсен С - включително с драстично повишаване на морското равнище с до 3 метра.

Освен градовете, подобно покачване на морското ниво заплашва да наводни големи територии от плодородна земя в крайбрежните райони и да унищожи огромни количества земеделска продукция.

Това ще доведе до миграция на големи маси от хора към вътрешността на континентите и може да предизвика хуманитарна криза, предупреди Пимпирев.

Той припомни, че Ларсен е третият по големина шелфов ледник в Антарктика. Останалите 2 големи ледникови шелфа в Антарктика също са под риск от разрушаване и разтапяне. При такъв сценарий огромни маси лед ще се изсипят в океаните.

Глобалната промяна на климата обаче има и други последици - той ще стане много по-сух, ще има недостиг на вода. В някои месеци на дадени места може да има силни наводнения, които ще навредят на посевите и ще поставят под риск изхранването на населението, предупреди той.

Oще: антарктика  глобално затопляне  климат  ледници  морско ниво  наводнения  океани  прехрана  разтапяне  христо пимпипрев 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

1 Пасарелка | 17.07.201716:37

СТАПЯТ?
Боже!
Кой е редактора на този материал?
От кое село е?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани