Facebook с рекордна глоба от 110 милона евро от ЕК | webcafe.bg
newscafe

Facebook с рекордна глоба от 110 милона евро от ЕК

Webcafe
18.05.2017, 12:29 (обновена 19.05.2017, 17:38)
facebook

Снимка: © Getty Images

EК наложи рекордна глоба на Facebook

Facebook уверява, че не може да свърже акантунтите си с тези на Whatsapp. Оказва се обаче, че не е така и гигантът подлежи на глоба. Затова от ЕК решават да наложат огромна санкция на стойност 110 милиона евро на гиганта на Марк Цукърбърг, за това че е предоставил подвеждаща информация в момента на закупуването на най-популярното приложение за съобщения. Уверенията от Facebook идват през 2014 година, но връзката на акаунтите става две години по-късно.

Имаме нужда от точни факти, за да си вършим работата. Facebook сега е глобен 110 милионва евро, за даване на погрешна/подвеждаща информация, когато придоби WhatsApp.

Днешното решение не влияе върху разрешението за операцията по придобиването, дадено от ЕК през октомври 2014 година, но както обяснява комисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер "изпраща ясен сигнал до фирмите, показвайки, че трябва да уважават всички аспекти от европейската регулация за концентрацията на собственост, включително задължението да се предоставя точна информация. Затова на Facebook е наложена пропорционална мярка. ЕК трябва да може да вземе своите решения с пълно съзнание за ситуацията".

Европейската регулация, по-особено, задължава фирмите, подложени на разследване относно концентрация на собственост, да дават точна информация, нещо изключително важно, за да може ЕК да прецени закупуванията и концетрацията в съответното време и начин.

Когато Facebook съобщава, че купува Whatsapp през 2014 година, информира комисията, че няма да бъде в състояние да направи по сигурен начин автоматичното свързване между профилите на Facebook потребителите и тези на Whatsapp. Противно на това, през август 2016 година, приложението за смартфэони обяви, ъпгрейд на своите общи условия за ползване и на своята политика за конфиденциалност, които включват възможност да се свържат телефонните номера на ползвателите с тези във Facebook.

Притесненията на Комисията

Миналият 20 декември, Комисията извести на лидерите на социалните мрежи своите притеснения, след като констатира, че още през 2014 година е съществувала възможността да се свърже идентичността на потребителите на двете платформи и хората, работещи във Facebook са знаели. Във всеки случай днешното решение, обяснява ЕС "не е свързано с националните антитръстови процедури, нито с проблеми за спазване на личното пространство и на данните".

Според комисията те ще бъдат обсъдени по време на новото разглеждане, което ще се проведе през август. Тогава ще бъдат прегледани общите условия на използване и политиката на конфиденциалност на Whatsapp.

Oще: facebook  whatsapp  ек  рекордна глоба 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 18.05.201715:30

https://www.youtube.com/watch?v=7GA2mkDxMrQ
   

оценка

+0 -0