Гърция не е готова с новия план за реформи | webcafe.bg
newscafe

Гърция не е готова с новия план за реформи

Webcafe.bg
07.07.2015, 18:00 (обновена 07.07.2015, 19:06)
алексис ципрас

Снимка: © Getty Images

Гърция не е изготвила нов план за реформи

Гърция не е отправила конкретни предложения за новия спасителен пакет преди срещата с министрите от еврозоната, съобщи премиерът на Малта Джозеф Мускат, цитиран от BBC.

Министрите от еврозоната притиснаха Гърция да представи нов план твърде скоро, след като гърците отхвърлиха предложението за нов заем чрез референдум.

В сряда гръцкият премиер Алексис Ципрас ще направи обръщение към Европейския парламент, каза представител на гръцкото правителство.

Председателстващият Еврогрупата Йерун Дейселблум е потвърдил, че Гърция ще поиска още утре "нова финансова помощ от Европейския механизъм за финансова стабилност" - спасителният фонд на страните от еврозоната.

Той обяви, че утре ще се състои нов разговор между 19-те министри на финансите, които ще обсъдят евентуалното предложение на Гърция, което се очаква в близките часове.

Според репортери Гърция е направила презентация на срещата на финансовите министри, но не е имало нов написан план. Един от източниците на Reuters твърди, че новите предложения за сделка с кредиторите ще бъдат представени вероятно утре.

Според предварителна информация Ципрас иска дългът на Гърция в размер на 323 милиарда евро да бъде намален с до 30% с 20-годишен гратисен период.

По-рано днес френският премиер Манюел Валс обяви, че ще направи всичко, което е по силите му, за да запази Гърция в еврозоната и че „основания за сделката съществуват".

Същевременно Германия предупреди, че при никакви обстоятелства няма да опрости дълга на Гърция.

Oще: гърция  еврозона  европейски съюз  ес  план за реформи  реформи 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 10.07.201501:00

>Ако да - какво от това

Не е като да не са се изписали купища анализи за това какво чака гърците при дифолт по дълговете си (към МВФ вече са в дифолт).
Конкретно, при дифолт към ЕЦБ на 20ти ги чака прекратяване на emergency cash line, при което банките им остават без ликвидност и затварят.
В по-дълъг план, ако Гърция не обслужва дълга си, губи доверието на кредиторите, при което става практически невъзможно да участва в капиталовите пазари. Без външни финансови източници, икономиката й влиза в рецесия, от която няма да могат да се измъкнат самостоятелно десетки години, защото никой няма да иска да им помогне.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 10.07.201500:04

Чудесно, Свински! Много добре!
Кажи ми тогава за какво е тоя рев, че Гърция щяла или не щяла или пък можело или не можело да фалира. Ако да - какво от това??? А?!?! Има ли някакво значение? Оказва се, че се вдига излишна патардия за .... нищо. Или си на друго мнение?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 09.07.201523:37

>Гърция имала 3 /или 4, не помня/ фалита
>Е, защо тогава Гърция продължава да съществува?

Чудя се дали изобщо усещаш какви тотално безсмислени глупости си изговорил заради липсата на каквито и да било познания в областта на финансите.
Кой е казвал, че ако нещо фалира, то някак си трябва да изчезне от тая земя?
Кой е казвал, че дифолт по дългови облигации е същото като фалит?
Ако ти самият поставяш под въпрос използването на думата "фалит" в контекста на държава, защо след това задаваш въпрос, в който предпоставката е, че Гърция няколко пъти е вече "фалирала"?

Честно, като те чета си представям 5-годишно дете, което ми говори нещо от сорта на "ако над небето е космосът и там няма въздух, какво дишат ангелите небесни?", а аз се чудя откъде точно да го подхвана, че да му обясня как изобщо да зададе смислен въпрос.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 09.07.201523:18

Другари,
Не е зле, когато спрягате термина "фалит", да имате пред вид, че този термин не може да се отнесе към една държава.

Фалит може да има за една компания, търговско дружество и т.н. - воъбще, някакво юридическо лице, регистрирано по съответните местни закони и - най-важното - да представлява "предприятие" - т.е. да има регистриран капитал и да извършва стопанска дейност, с цел придобиването на печалби или "изгоди", най-общо казано.

Когато една компания фалира, какво става - имуществото и се разпределя на кредиторите и, пропорционално на техните вземания, и ако остане нещо за собствениците на капитала - и на тях, пропорционално на дяловите им вноски. След това, другари, въпросната компания изчезва от правния мир. Заличават я.

Я ми кажете сега, кои са "собствениците" на "капитала" на Гърция? И този "капитал" колко е и най-важното - кога и къде е обявен и регистриран? А Гърция какво е - ООД, АД, ЕТ Много щастлив или юридическо лице с нестопанска цел Много щастлив ?

Т.е. фалит на една държава е невъзможен, защото думата фалит се отнася за съвсем други единици /или структури, ако щете/, но не и за държава. Я ми посочете държава, която е "фалирала" и след това е заличена, изчезнала от правния мир или въобще от света. Това може да се случи, пак казвам - с предприятие, но не и с държава. Държавата България, например, по Търговския закон ли е регистрирана, че един ден /евентуално/ и да фалира. Да, на някои много им се ще една държава да е нещо като ООД и да купят /евтино, разбира се/ дяловете и в капитала, но, поне за сега, държавата не е търговско дружество. За това и не може да фалира. Този термин е въведен от журналистите, за повече крясък и сензация в писанията им. Но, това не означава, че една държава в действителност може да "фалира". Термините, определени за компаниите са "несъстоятелност", "ликвидация", "неплатежоспособност", често обединявани с думата "фалит", но въпреки това, въпросното понятие е несъотносимо за една държава.

На края - онзи ден четох един материал /от журналист, естествено/, където се казваше, че до сега в историята си Гърция имала 3 /или 4, не помня/ фалита. Даже посочваше и годините. Е, защо тогава Гърция продължава да съществува?

Това, което ще се случи с Гърция е, най-вероятно да и бъде опростена една част от заемите /а защо не и всички/ и да и бъдат дадени нови. Срещу поемане на ангажимент за "реформи", естествено. Иначе - оборотът на капитала ако не спре, то поне ще се забави критично. А това означава капиталът не да се простреля в крака, а направо в сърцето. Лично на мен ми се ще да се случи именно това, но поне за сега е невъзможно. За да се случи, някой съзнателно трябва да поиска да излезе от Матрицата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 09.07.201513:14

Гърция, нито е първата нито последната страна която фалира или ще фалира. Никога до сега обаче не е имало случай държава да фалира при толкова благосклонни условия. И да не успееш да се възползваш максимално е доста сериозан провал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 09.07.201513:04

Ципрас имаше един наистина солиден коз в ръката - че фалита на страната му ще създаде повече проблеми на кредиторите от отписването на голяма част от сумата. Той обаче вместо да ги изтъргува на възможно най-висока цена - поиска цена коята е нереално по-голяма от това което другата страна беше готова да преглътне. А то не беше малко, просто беше до някъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 09.07.201502:40

>Как им издържат нервите

Твърде много е at stake за да си позволят непослушното и недорасло да поеме отговорност за действията си дете неконтролирано да преебе цялото семейство просто защото иска още сладолед и си мисли, че някак си изконно го заслужава, без всъщност да желае да разбере и осъзнае как точно става закупуването на този сладолед.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 09.07.201500:56

Ами не е.
То само наивник вярва че тия симпатяги имат какъвто и да е план, освен да държат речи в които громят капитала и обясняват как същия този капитал трябва първо да им опрости дълга, пък после да им даде още заеми.

Май е време някой просто да му зашлеви два шамара на тоя младеж и да го прати да порасне.
Как им издържат нервите и продължават да го дундуркат, не ми е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 07.07.201522:32

Последни новини - според висш френски чиновник Гърция клекна и тръгна по пътя към компромис с представители на Еврозоната.
Язък че трошиха пари, които нямат, за абсолютно безполезен референдум, след като първо гласуваха за предложение, което вече дори не беше на масата, а и така или иначе два дни по-късно правителството тръгна в правилната посока - срещу неразумно горделивото упорито "OXI" и към компромис с ЕС. Тоест, референдумът беше практически напълно безполезен, и сега стана безкрайно ясно, че беше организиран единствено с популистка цел.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани