Подслон за 100 000 мигранти по Балканския маршрут | webcafe.bg
newscafe

Подслон за 100 000 мигранти по Балканския маршрут

Webcafe.bg
26.10.2015, 10:31 (обновена 26.10.2015, 10:38)
сърбия, унгария, граница, бежанци, полиция, имигранти

Снимка: © Getty Images

11 европейски страни решиха всички мигранти задължително да бъдат регистрирани, а икономическите да бъдат връщани

ЕК съобщи, че се създават 100 000 места за приютяване на мигранти по "Балканския път". 50 000 от тях ще бъдат в Гърция.

За получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да бъдат регистрирани, обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след извънредната среща за мигрантската криза.

"Гърция създава регистрационни центрове на своя територия, както и други страни. Длъжни сме да сложим край на неорганизираното пресичане на граници. Всички трябва да преминат регистрация. Няма регистрация - няма права", обяви Юнкер.

Гърция ще открие приемни центрове за настаняване на 30 000 бежанци до края на тази година, а ООН ще подсигури още 20 000 места в страната. Върховния комисарят към ООН за бежанците от своя страна ще открие приемни центрове за още 50 000 души по т.нар."Балкански път" на мигрантите. На този етап не става ясно къде точно ще бъдат построени тези центрове.

11 европейски страни решиха всички мигранти задължително да бъдат регистрирани, а икономическите да бъдат връщани.

В документа се посочва, че самостоятелните действия на държавите в Европа могат да доведат до верижна реакция. Отбелязва се, че мигрантите трябва да получават човешко отношение, докато преминават през Западните Балкани, за да се избегне хуманитарна трагедия в Европа.

В общата декларация се казва, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет са готови да финансират борбата с миграционната криза.

Този текст е подкрепен и от България, въпреки че по-рано премиерът Бойко Борисов се изказа отрицателно за възможността България да заема средства от международните финансови институции, за да се справи с бежанската криза.

Oще: балкански път  бежанци  европейска комисия  ек  жан-клод юнкер  имигранти  криза  мигранти 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.