Увеличава се броят на "бившите" джихадисти | webcafe.bg
newscafe

Увеличава се броят на "бившите" джихадисти

Webcafe.bg, BBC
21.09.2015, 18:33 (обновена 21.09.2015, 18:57)
Ислямска държава

Снимка: © Vocativ

Стотици членове на ИДИЛ са дезертирали и живеят в нелегалност, още толкова искат да избягат от огранизацията, според проучване на "Кингс колидж"-Лондон

Броят на "бившите" джихадисти, част от "Ислямска държава" расте, според изследване на "Кингс колидж" - Лондон, цитирано от BBC.

Tова са дезертьори, които, веднъж избягали от крайната ислямистка организация, често живеят в нелегалност или се укриват.

Поради екстремисткия военизиран характер на ИДИЛ, много от тях са преследвани от бившите си съратници, а в родните им държави рискуват съдебно преследване, заради участието си в огранизацията.

Общо около 58 души са разкрили публично своята самоличност на съучастници в забранената в множество страни терористична организация. Две трети от тези хора са се "разкрили" тази година.

Според международния център за изучаване на радикализацията в "Кингс колидж" стотици души вече са избягали или се готвят да го направят.

Голяма част от "бившите" джихадисти са разочаровани от бруталното насилие, което са принудени да упражняват, за да бъдат част от организацията.

Особено несправедлив на някои им се струва фактът, че насилието се упражнява върху други мюсюлмани и така се нарушават ислямски принципи.

Някои от дезертьорите признават, че са разочаровани от "качеството на живот". Това са предимно онези, които са се присъединили към ИДИЛ, водени от материални подбуди.

Двама души признават, че са избягали, след като им е било заповядано да извършат самоубийствени актове.

"Всичко, което е против техните убеждения, е забранено. Всеки, който спазва това, което те отхвърлят, бива убит", разказва един от тях.

"Тези истории могат да бъдат използвани като силен инструмент в борбата срещу "Ислямска държава", пише в доклада, разпространен от "Кингс колидж".

"Самото съществуване на дезертьорите вреди на образа на единството и целеустремеността, които "Ислямска държава" проповядва".

Oще: бойци на идил  бойци на ислямска държава  джихад  джихадисти  идил  ислямска държава  тероризъм  терористи  терористична организация 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани