Диверсификацията на енергийни източници е важна за Европа | webcafe.bg
newscafe

Диверсификацията на енергийни източници е важна за Европа

Webcafe.bg
02.12.2014, 12:50 (обновена 07.12.2014, 14:44)
Кристалина Георгиева

Снимка: © facebook.com/KristalinaGeorgieva

Кристалина Георгиева заподозря, че Русия просто не иска диверсификация на газовите доставки

Това, че има отказ да се допуснат други доставчици до тръбите на "Южен поток", това е, което се оказва неприемливо за руската страна. Така коментира Кристалина Георгиева решението на Русия да спре проекта „Южен поток".

По думите й начинът, по който е взето и комуникирано решението, потвърждава защо диверсификацията на енергийните източници за Европа е толкова важна.

„Да си припомним, че ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток", която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство. Това законодателство е там, за да защити нашите потребителите - гражданите и промишлеността - от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките. Тази позиция е известна на руската страна и не се е променила вчера, не може това да бъде причината за това решение", каза Георгиева.

По думите й диверсификацията е наистина много важна от гледна точка на Югоизточна Европа.

„Вътрешният пазар трябва да защитава потребителите в Европа. Комисията ще разгледа много внимателно последиците от това решение и как можем да ускорим работата по свързването на страните от ЕС в единна мрежа", каза еврокомисарят.

„Знаем, че България очаква да получи за следващите седем години 32 милиарда лева, че от досегашния бюджетен период има още девет милиарда лева, които потенциално страната може да усвои. Да се надяваме, че ще ги усвои максимално", каза Георгиева. Тя допълни, че има възможност да се обсъждат начини европейското финансиране да допринесе за
енергийната независимост на България.

„България е суверенна страна, сама взима решения кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за "Южен поток" достъп до тръбата за други доставчици, е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите", каза още тя.

Oще: газ  газопровод  европейска комисия  ек  енергетика  енергийни доставки  ес  кристалина георгиева  южен поток 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.