ЕЦБ отпусна примката около гръцките банки | webcafe.bg
newscafe

ЕЦБ отпусна примката около гръцките банки

Webcafe.bg
16.07.2015, 18:49 (обновена 16.07.2015, 18:51)
марио драги

Снимка: © Getty Images

ЕЦБ отпусна нови 900 млн. евро спешна ликвидна помощ за Атина

Европейската централна банка увеличи спешното финансиране за гръцките банки, като сложи край на мораториума, който продължи близо три седмици.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че мярката е взета, като се има предвид хипотезата, че Гърция ще остане част от 19-членния валутен блок.

Това се прие като реакция против намека на германския финансов министър Волфганг Шойбле, че Гърция може да напусне Еврозоната въпреки приемането на пакета от строги данъчни и пенсионни реформи.

ЕЦБ ще отпусне допълнителни 900 млн. евро за спешна ликвидна помощ на гръцките банки през следващата седмица.

Средствата са малък, но важен ресурс, нужен за отварянето на банките, които бяха принудително затворени в края на юни заради острата ликвидна криза.

Решението беше взето още преди ЕК да одобри окончателно отпускането на 7 млрд. евро временен кредит към Гърция. Парите са нужни на Атина за плащането на 3,5 млрд. евро облигации към ЕЦБ и около 700 млн. евро лихви, падежиращи в понеделник, 20 юли.

Oще: банкова система  волфганг шойбле  гръцки банки  гърция  еврозона  ецб  кризата в гърция  марио драги  спешна ликвидна помощ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.