GSG 9: Елитният отряд "Антитерор" на Германия | webcafe.bg
newscafe

GSG 9: Елитният отряд "Антитерор" на Германия

Webcafe
22.07.2016, 23:57 (обновена 23.07.2016, 00:11)
GSG 9: Елитният отряд "Антитерор" на Германия

Снимка: © Getty Images

Спецчастите са създадени след терора в Мюнхен 1972

В операцията по обезвреждането на тримата нападатели от търговския център "Олимпия" в Мюнхен се включиха офицерите от GSG 9 - елитния антитерористичен отряд на германската федерална полиция.

GSG 9 (съкращение от Grenzschutzgruppe 9, "Група за охрана на границата 9") е специална част, създадена на 26 септември 1972 г. вследствие на неуспеха на федералната полиция в Германия да предотврати клането в Мюнхен по време на Олимпийските игри.

На 5 септември 1972 г. бойци от терористичната организация "Черният септември" взимат за заложници няколко спортисти от Израел и впоследствие ги убиват.

Блокадата на летището Фюрстенфелдбрук, където са задържани спортистите, е поета от обичайните полицейски сили, тъй като по това време все още не съществуват специализирани отряди за бързо реагиране.

Всички 11 заложници от израелската делегация, петима от 8-та терористи и един полицай са убитипри операцията.

Тогава вътрешният министър Ханс-Дитрих Геншер възлага на полковник Улрих Вегенер, който преди това работи като офицер за връзка на Гранична полиция към Вътрешното министерство на ФРГ, да разработи отряд за борба с тероризма.

През април 1973 г. Вегенер обявява създаването на двете оперативни звена на GSG 9.

Акцията, която носи световна известност на GSG 9, е Операция "Feuerzauber" (Огнена Магия) - успешното прекратяване на заложническата криза на самолета Landshut.

На 13 октомври 1977 г. пътниците от самолета на Lufthansa са отвлечени от терористи от Народния фронт за освобождение на Палестина.

Пет дни по-късно самолетът е щурмуван от агентите на GSG 9 на летището в Могадишу, като всички 86 заложници на борда са освободени. Щурмът на самолета се е считал за най-трудния от всички възможни сценарии.

Името на отряда произлиза от тогавашната структура на федералното министерство, в което има общо 8 групи за охрана на границата (GSG 1-8). Тъй като новият антитерористичен отряд не е включен към нито едно от съществуващите подразделения, то просто получава пореден номер под шапката на "Гранична полиция".

След реорганизацията на германските полицейски служби GSG 9 запазва името си заради създадената репутация.

Според наличните данни - през 1980 г. звеното се разделя на водеща група, 4 оперативни отряда, всеки от които - с 32 служители, три технически групи и звено за поддръжка.

Точният брой на служителите на GSG 9 се пази в тайна от Федералната полиция.

 

Oще: grenzschutzgruppe 9  gsg 9  антитерор  борба с тероризма  германия  елитни спецчасти  западна германия  мюнхен  мюнхен 1972  олимпиадата в мюнхен 1972  олимпийските игри през 1972  полиция в германия  терор  тероризъм в европа  фрг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани