Адвокати от Лондон заплашват Brexit със съд | webcafe.bg
newscafe

Адвокати от Лондон заплашват Brexit със съд

Webcafe
04.07.2016, 09:33 (обновена 05.07.2016, 12:59)
brexit

Снимка: © Getty Images

Казусът е спорен, тъй като мнозинството от депутатите в Камарата на общините бяха против Brexit още преди провеждането на референдума

Британският кабинет може да бъде даден под съд, ако започне преговори за излизане от Европейския съюз, без предварително да поиска разрешение от парламента.

Група бизнесмени, чиято самоличност остава в тайна, са инструктирали една от водещите адвокатски кантори в Лондон Mishcon de Reya да предприеме превантивни мерки, за да гарантират, че депутатите от двете камари на британския парламент ще могат да наложат вето на Brexit.

Адвокатите предупреждават правните консултанти на правителството, че ще дадат на съд кабинета, ако бъдещият премиер задейства чл. 50 от Договора за ЕС без решение на законодателната власт.

Основните кандидати за поста на Дейвид Камерън вече дадоха заявка за графика, по който планират да организират напускането на ЕС.

Фаворитът на консервативния лагер в подкрепа на Brexit Андреа Ледсъм обяви, че ще задейства процедурата по член 50 незабавно, ако бъде избрана за премиер през септември.

Основният претендент за министър-председател на торите Тереза Мей каза, че ще изчака до 2017 г. Бившият съюзник на Борис Джонсън - Майкъл Гоув - обяви, че ако спечели вътрешнопартийните избори за премиер, ще започне 2-годишната подготовка за напускане на ЕС още преди Нова година.

Казусът е спорен, тъй като мнозинството от депутатите в Камарата на общините бяха против Brexit още преди провеждането на референдума.

Адвокатите от Mishcon de Reya твърдят, че само акт на парламента може да отмени закона, който одобри членството на Великобритания в Европейския съюз в началото на 70-те години.

Кантората се консултира с някои от водещите конституционалисти в Обединеното кралство, а клиентите им са "малка, но растяща група" от бизнесмени и университетски преподаватели.

Фирмата заявява, че не поставя под въпрос резултата от референдума за Brexit, но държи да отбележи, че той не води до законово задължение и във всеки случай се нуждае от закон за прилагането му.

"Трябва да гарантираме, че напускането на ЕС се прави в интерес на британските граждани. Член 50 не може просто да бъде задействан без пълноценен дебат и гласуване в парламента. Всеки във Великобритания има нужда от правителство, което прилага правилния конституционен процес и позволява на парламента да изпълни демократичните си задължения - да вземе предвид резултата от референдума заедно с други фактори и да вземе крайното решение", се казва още в съобщението.

Депутатът от Консервативната партия Куази Куартенг коментира, че ходът на адвокатската кантора е "възмутителен и невероятно арогантен".

Дъглас Карсуел от националистическата UKIP заяви, че "това ще потвърди най-лошите страхове на милионите хора, които се боят, че системата ще се опита да подмени резултата от референдума".

Някои от водещите застъпници на кампанията за Brexit като лорд Лоусън и лорд Оуен обаче също призоваха новия британски премиер да внесе проекта за напускане на ЕС в парламента.

"Новият премиер трябва да подготви и внесе този закон в парламента незабавно, за да може да бъде гласуван и готов за прилагане тогава, когато е небходимо. Това трябва да се случи преди коледната ваканция", настояват те.

Oще: brexit  mishcon de reya  борис джонсън  британски парламент  великобритания  дейвид камерън  избори  консервативна партия  лондон  майкъл гоув  парламент  референдум  тереза мей 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани