ОНЕКСИМ отрича оттеглянето на Михаил Прохоров | webcafe.bg
newscafe

ОНЕКСИМ отрича оттеглянето на Михаил Прохоров

Webcafe, по Коммерсант
05.07.2016, 15:27 (обновена 06.07.2016, 09:28)
михаил прохоров

Снимка: © Getty Images

Михаил Прохоров, който притежава и отбора от NBA Brooklyn Nets, е на 13-то място в списъка на руските милиардери за 2015 г. Според Forbes богатството му възлиза на 8,3 млрд. долара.

Ден след като "Ведомости" обяви, че руският милиардер Михаил Прохоров възнамерява да разпродаде всички свои активи в Русия.

Генералният директор на контролираната от Михаил Прохоров група ОНЕКСИМ опроверга слуховете за "бягство" на милиардера от руския бизнес.

Ден след като "Ведомости" обяви, че Прохоров възнамерява да разпродаде всички свои активи в Русия, Дмитрий Разумов заяви пред Bloomberg, че подобно решение не е взето от ръководството на ОНЕКСИМ.

"Постоянно водим преговори за покупка и продажба, за привличане на партньори в едни или други активи, а много преговори продължават в течение на няколко години", казва Разумов.

По думите му - ОНЕКСИМ ще запази "стратегическия си интерес в инвестициите в Русия", на първо място във финансовия сектор. Групата на Прохоров притежава застрахователната компания "Съгласие" и банките "Ренесанс Капитал", "Ренесанс Кредит" и МФК.

Прохоров има бизнеси и в металургията и строителството, енергетиката и медиите - негова е една от малкото независими от Кремъл медии РБК.

"Ведомости" твърдеше, че именно РБК, банката "Ренесанс Капитал" и групата за недвижими имоти ОПИН са сред новите активи, внезапно обявени за продан. Изданието се позоваваше на свои източници, включително в ОНЕКСИМ, според които целта на Прохоров е да се изтегли от бизнеса в Русия.

Предположенията в тази насока се лансират доста често, откакто в средата на април ОНЕКСИМ беше подложена на обиски от полицията във връзка с две наказателни дела, свързани с банката "Таврический".

Междувременно РБК изненадващо уволни някои от някои от дългогодишните си главни редактори след серия от критични публикации срещу Владимир Путин.

Разпродажбата на активи не би донесла голяма печалба на групата, коментира пред "Коммерсант" инвестиционният директор на компанията BGP Litigation Михаил Славков.

"Няма никакви икономичекси мотиви за разпродажба на толкова сложен и разностранен портфейл в толкова спешен порядък. В такъв случай, мотивацията може да е само политическа. От сегашния портфейл вероятно може да се отдели строителният бизнес на ОПИН, който има добри проекти. Във втори портфейл може да се отдели делът от "Уралкалий" (най-голямата в света компания за производство на изкуствени торове), а в трети - "Русал" (един от най-големите производители на първичен алуминий). Всички останали активи са достатъчно неликвидни и бързата им продажба на пазара няма как да се случи", посочва Славков.

Ако Прохоров е принуден да продава активите си, това едва ли е само по политически причини, смята Павел Салин, директор на Центъра по политологически изследвания към Финансовия университет.

"По-голямата част от активите на Прохоров бяха обявени на пазара още преди една-две години. Друг е въпросът, че той съвсем не бързаше с продажбата. Но всички тези обиски и т.н. изиграха своята роля. Разбира се, на първо място стоят паричните интереси, контролът над финансовите потоци. Чисто политически обаче може да има само едно направление - ситуацията около холдинга РБК", подчертава Салин.

"Сред така наречените силовици съществува опасението, че бизнесмените, които не демонстрират лоялността си към Кремъл, в критичния момент ще започнат да финансират опозиционни движения. Но Прохоров не се причислява към тази кохорта", смята той.

Въпросът за евентуалната разпродажба на активите от ОНЕКСИМ доста бързо стигна до Кремъл.

На въпрос дали властта има съпричастност към преподлагаемото изтегляне на Прохоров от руския бизнес, говорителят на Путин Дмитрий Песков отговори с едно изречение: "Не, това е пълна глупост".

Oще: бизнес в русия  владимир путин  дмитрий песков  дмитрий разумов  кой е михаил прохоров  кремъл  михаил прохоров  москва  онексим  рбк  ренесанс капитал  ренесанс кредит 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 05.07.201617:01

Направили са му предложение, на което не може да откаже!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани