Доналд Туск призова за солидарност към Германия | webcafe.bg
newscafe

Доналд Туск призова за солидарност към Германия

Webcafe.bg
10.11.2015, 08:11 (обновена 10.11.2015, 08:30)
туск

Европа не е в състояние да приеме всички желаещи да дойдат на нашия континент, каза Доналд Туск

Бъдещето на Европа ще зависи до голяма степен от подхода на Германия към миграционната криза и останалите държави трябва да проявят по-голяма солидарност, като се заемат с общи усилия с това историческо предизвикателство. Това председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на реч по повод 26-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

Туск даде Германия и лично Меркел като пример за "най-добрите европейски ценности".

"Тези, които смятат, че Германия е прекалено отворена, прекалено толерантна, прекалено либерална, са забравили уроците на трагичната ни история", каза Туск, цитиран от Reuters.

Според него останалите европейски държави трябва да покажат солидарност към Германия.

Туск посочи, че Германия, от друга страна, трябва да осъзнае, че е отговорна не само за собственото си морално послание, но още повече за цялата политическа общност на европейците.

Туск призова за "модифициране" на сегашната европейска миграционна политика, като предупреди, че шенгенската зона е изложена на риск, ако външните граници не бъдат укрепени.

"Пред лицето на безпрецедентния размер на мигрантския поток, прииждащ към Европа, трябва да заявим с прости думи: Европа не е в състояние да приеме всички желаещи да дойдат на нашия континент. Нека не се заблуждаваме, падането на Берлинската стена не премахна автоматичо нуждата от граници. Тъй като Германия не е гранична държава, отговорността се пада на първо място на други страни, но дори и така всички ще гледат към нея и ще чакат сигнали от Берлин", подчерта той.

Oще: ангела меркел  бежанска криза  бежанци  германия  германци  доналд туск  европейски съвет  европейски съюз  европейски ценности  ек  ес  мигрантска криза  мигрантски поток  туск 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани