Нощ на ужаса в Ница - какво знаем дотук | webcafe.bg
newscafe

LIVE: Нощ на ужаса в Ница - какво знаем дотук

Webcafe
15.07.2016, 08:45 (обновена 15.07.2016, 18:53)
Атака в Ница

Снимка: © Getty Images

Какво знаем до момента за атаката в Ница

* Камион се вряза в тълпа хора, събрани по време на тържествените фоерверки по случай националния празник на Франция малко след 22:30 ч. в центъра на Ница.

* Жертвите до момента са 84, включително 10 деца;

* Атентаторът е идентифициран като 31-годишен мъж от френско-тунизийски произход;

* 19-тонното превозно средство се е движило 2 км по известния булевард Променад дез Англе, включително по тротоарите;

* При атаката няма пострадали българи.

* Франция обяви национален траур на 16, 17 и 18 юли; Извънредното положение в страната ще бъде удължено;

* Нито една терористична организация не е поела отговорност за терора;

 

 

15:50 ч. - Интерпол помага при идентификацията на жертвите на терористичния акт. Междувременно беше свалена тревогата на летището в Ница. Пътниците бяха евакуирани, за да могат войници да проверят терминала. Полетите от и за летището продължават в нормалния си график въпреки атаката.

15:20 ч. - Полицейската операция по неутрализирането на Булал

Не само десетки служители от различни екипи на полицията в Ница, но и един смел цивилен гражданин, се включиха в опитите да неутрализират атентатора.

"Никога няма да забравя погледа на полицайката, която застреля убиеца", разказва Ерик Киоти, очевидец на драмата в Ница.

Как се развиват събитията: Мъжът пристига с камиона си в четвъртък вечер, като пътува сам в кабината. Камионът му навлиза в средата на Promenade des Anglais край морския бряг. Там, където пътят е блокиран с бариери, той се качва върху тротоара, където няма физически прегради.

След това шофьорът се насочва към пешеходците, като продължава курса си в продължение на повече от 1,7 км. Мъжът е въоръжен с пистолет, но стреля едва в края на атаката си.
Трима служители на Националната полиция от управлението в Ница се намесват първи. Те тичат в продължение на 200 метра зад камиона. В един момент, камионът е засечен от козирка на заведение на тротоара.

Тогава камионът слиза на шосето край хотел "Palais de la Méditerranée" - там, където групата от пешеходци е още по-голяма. Това е мястото, на което загиват най-много хора, близо 30 души, според очевидците.

Малко след това един смел минувач се хвърля върху камиона в движение, за да неутрализира с голи ръце терориста. Тогава шофьорът на камиона използва пистолета си, като стреля по посока на цивилния мъж, който успява да стигне до кабината.

Двама полицаи от Охранителна полиция, които също се оказват на мерника на терориста, стрелят по кабината и го убиват.

Към тях се присъединяват две групи въоръжени агенти от регионалното звено за специални операции на полицията, които също стрелят по камиона. По машината има най-малко 50 дупки от куршуми.

Освен документите за самоличност, полицаите намират в кабината на камиона и една кредитна карта.

14:40 ч. - Атентаторът - баща на 3 деца?

Според информация на BFM TV, шофьорът на камиона-убиец е баща на три деца и е бил в процедура по развод със съпругата си.

Източници на медията описват Мохамед Булал като "депресиран", "нестабилен" и "агресивен".

Обискът на жилището му и разпитите на съседите продължават.

NiceMatin.com - Кадър от обискирания апартамент на атентатора

13:52 ч. - Атентаторът Мохамед Лауидж Булел - "мълчалив и самотен"

Десетина души, живеещи в съседство с шофьора-убиец от Ница, са дали показания пред полицията, съобщава AFP.

Те описват 31-годишния Мохамед Лауидж Булел като "самотен и мълчалив" мъж.

Булел е работил като шофьор на камион за доставки, като го е паркирал в близост до жилищния си блок. Съседите му са го виждали често да се прибира с колело до вкъщи.

"Нямаше вид на религиозна личност, често го виждах по къси панталони, понякога носеше кубинки", разказва Себастиан, който живее в същия блок.

Съседката му по етаж Алексия разказва, че е разговаряла с Булел един-единствен път, когато прекъснал грешния електромер. Семейството, живеещо на горния етаж, си спомня, че Булел никога не отговарял на поздравите им.

Само една от живущите в блока споделя, че е имала добри впечатления от съседа си.

13:48 ч. - При терористичния акт в Ница са загинали още една рускиня, една арменка и украински гражданин.

13:10 ч. - Сред жертвите на терористичната атака има двама американски граждани.

13:05 ч. - Човекът, който опита да спре терориста

Свидетели на инцидента разказват, че са видели как един от хората на Promenade des Anglais се е опитал да спре терориста, като е направил опит да се качи върху движещия се камион.

"Един човек от тълпата скочи върху камиона, за да се опита да го спре. Точно в този момент полицията успя да спре терориста. Той стреляше по полицаите, без да уцели човека, който се опитваше да го спре", казва Ерик Киоти пред радио Europe 1.

Очевидец на име Надер коментира пред BFM TV, че е наблюдавал цялата атака от начало до край. Първоначално си е помислил, че шофьорът е изгубил контрол върху управлението на камиона.

"Той спря точно пред мен, след като беше сгазил доста хора. Видях един човек на улицата, опитвахме се да кажем на шофьора да спре. Той изглеждаше нервен. Под гумите му лежеше едно момиче, което беше премазано. Човекът до мен я измъкна изпод камиона", казва той.

Надер казва, че е видял как шофьорът вади пистолет и стреля по полицаите.

12.55 ч. Ница е била подготвена за всякакви случаи на терористични атаки, съобщава Le Monde.

Под егидата на вътрешния министър Бернар Казньов, властите са участвали в среща на 5 февруари във връзка с подготовката на карнавала в Ница - един от най-големите в света, и за мачовете от Евро 2016, играни в града.

Карнавалът, посетен от около 1 милион души, е първият голям тест за местните власти. В опазването на реда през февруари са включени около 400 местни полицаи и 1 400 членове на силите за сигурност.

На 8 март е проведена проверка за готовността за Евро 2016. В случай на атака, ранените трябва да бъдат евакуирани до болници в Кан, Монако, Ница и дори Марсилия, ако е необходимо.
Проведено е обучение за всякакви непредвидени събития, включително ядрена атака, радиационна, бактериална и химическа атака. Особено внимание е обърнато на възможностите за атака по море.

12:49 ч. - 50 деца остават в болница

В педиатричната болница на Ница са хоспитализирани около 50 деца след атентатите. Две от тях са починали през нощта по време на хирургичните интервенции. Има деца, "които са на ръба на живота и смъртта", посочва говорителката на болницата.

12:40 ч. - Най-малко 3 жертви от Германия

Трима германски граждани са загинали при атентата в Ница, обяви Le Figaro, позовавайки се на информация от кореспондента си в Берлин.

Убитите са учителка и двама ученици, които са се намирали в Ница на ваканция. Германските власти обявиха, че засилват мерките за сигурност по границата с Франция.

12:00 ч. - Кой е атентаторът от Ница?

Атентаторът беше официално идентифициран чрез проверка на пръстови отпечатъци. По информация на Nice Matin - това е 31-годишният Мохамед Лауидж Булел, жител на Ница, от френско-тунизийски произход.

Той е бил въоръжен с пистолет с калибър 7,65, който е използвал за стрелба срещу униформените служители на полицията.

Според документите за самоличност, мъжът от френско-тунизийски произход е роден през 1985 г. В момента службите за сигурност претърсват жилището му в Ница.

Мъжът е криминално проявен, но за дребни престъпления. По информация на Le Figaro, последната му присъда е от март 2016 г. Той не класифициран като потенциална заплаха за националната сигурност, никога не е бил подлаган на наблюдение със СРС.

Според Le Figaro, той е наел камиона преди два дни в предградието на Ница - Сен Лоран дю Вар.

11:50 ч. - Франция в тридневен траур

Министър-председателят на Франция Манюел Валс обяви, че 16, 17 и 18 юли са дни на национален трауд.

"Знамената по обществените сгради ще бъдат свалени наполовина още от днес", обяви Валс.

"Ние сме изправени пред война, която ни беше обявна от тероризма. Искахме да постигнем обединение на нацията. Единствената реакция срещу терора трябва да бъде реакция на единна Франция", каза премиерът.

В сряда или четвъртък в Парламента ще бъде внесено искане за удължаване на извънредното положение във Франция, наложено след атентатите на 13 ноември 2015 г.

11:46 ч. - Нощ на ужаса в Ница - какво знаем дотук

По последни данни жертвите на терористичния акт в Ница са вече 84. Нападателят е карал камион, нает преди няколко дни. Той е променил маршрута си поне няколко пъти, карайки през тъплпата, съобщава Figaro. Информацията към момента сочи, че атентаторът е бил сам в превозното средство. Властите са иззели записите от камерите в района, за да видят откъде е дошъл камиона.

На любителски записи, разпространени в Twitter се вижда как камионът се засилва по булеварда и се врязва в тълпата:

Камионът се е движел с около 60 км/час и с тази скорост е преминал около 2 км през хората, ранявайки и убивайки десетки души.


The New York Times

Броят на жертвите нарастваше непрекъснато през изминалата нощ, като първоначално президентът Франсоа Оланд и кметът на Ница Кристиан Естрози съобщиха за 77 загинали.

Ранените са 50, като 18 от тях са в тежко състояние.

От болниците в Ница съобщиха, че има спешна нужда от кръводарители.

Все още се установяват самоличностите на загиналите. Близки на български граждани също търсят информация за свои роднини и приятели.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че "заедно с много други, ние заставаме до Франция в битката с тероризма".


Oще: камион  камион убиец  масово убийство  ница  терористична атака  убиец  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 15.07.201617:07

Зачетох се отново в една книга от библиотеката ми "Тайните общества" том 3 на Ян Ван Хелсинг. Случайно попаднах на място, където се пише за "инсцениран тероризъм". Твърди се, че поради опасността от "ядрен обмен" между държави водещи война тероризма се превръща в прикрито средство за решаване на взаимоотношения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 15.07.201610:33

Доколкото чух, преди месец-два кмета на Ница забранил в града, по време на футболни мачове, футболистите да прекъсват срещата за да се молят на Алах ако е врем за намас. Може това да ги е подразнило.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 15.07.201609:38

Webcafe 15.07.2016, 08:45 (обновена 15.07.2016, 09:29)

"- Камион се вряза в тълпа хора, събрани по време на тържествените фоеверки по случай националния празник на Франция към 23 часа вечерта в центъра на Ница.

- 19-тонното превозно средство се е движило през тълпата, събрала се по известния булевард Променад дез Англе, включително по тротоарите."

Това, по същество, е една и съща информация, представена по различен начин.


"Ранените са 18, като много от тях са в тежко състояние."

Ранените в критично състояние са около 18 (малки разлики в различни медии). Общият брой на ранени хора е много по-голям.Webcafe, социалните мрежи не са подходящ източник за черпене на актуална сериозна информация!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани