Германия и планът за "европейско НАТО" | webcafe.bg
newscafe

Германия и планът за "европейско НАТО"

Webcafe, по Financial Times
03.05.2016, 16:46 (обновена 05.05.2016, 19:28)
армия

Снимка: © Getty Images

Обща армия в ЕС - опасна фантазия или неизбежност?

Германия планира да окаже силен натиск в посока на създаване на обща европейска армия, като поиска единно главно командване и общи военни способности. Това съобщава Financial Times, като се позовава на чернова от непубликувания все още отбранителен план на Германия.

Натискът може да рикошира в кампанията около референдума за оставането на Великобритания в Европейския съюз, пише изданието.

Берлин отдавна подкрепя формирането на "европейски отбранителен съюз", но за пръв път прави толкова сериозна стъпка в посока на създаването му.

Черновата на отбранителния план, с който разполага FT, очертава мерките за постепенно координиране на мрежата от национални армии в Европа и въвеждане на постоянно сътрудничество под единни ръководни структури.

По първоначален план документът трябва да бъде публикуван малко преди референдума във Великобритания на 23 юни. Сега обаче е възможно това да се отложи до юли.

Документът отразява нарастващото влияние и увереност на Германия в опитите й да води външна политика с елементи на твърда сила.

Инициативите включват засилване на способностите за киберсигурност до предложенията за намаляване на ограниченията за провеждане на военни операции на територията на страната, въведени след Втората световна война.

"Германската политика за сигурност има значение далеч отвъд границите на държавата", пише в документа, цитиран от FT. "Германия има желание да се включи бързо, решително и стабилно като движеща сила за международните дебати... да поеме отговорност и да заеме водеща роля".

Ян Техау, бивш специалист по отбраната в института Carnegie Europe, коментира: "Това е времето на нова Германия. Това вероятно е първият случай, в който германски отбранителен план съдържа толкова важна информация".

Що се отнася до европейското ниво, документът призовава за "употребата на всички възможни средства" от учредителните договори на ЕС за създаване на дълбоко взаимодействие между страните-членки, желаещи да участват в смесено цивилно и военно главно командване за европейски отбранителни операции, както и за по-добра координация на производството и достъпа до обща военна техника.

"Колкото повече ние, европейците, сме готови да поемем по-голям дял от общото бреме и колкото повече нашият американски партньор е подготвен да работи на базата на общия процес по вземане на решения, толкова повече трансатлантическото партньорство за сигурност ще се развива с по-голяма интензивност и по-силни резултати", пише в документа.

В доста страни от ЕС съществува дълбока съпротива срещу по-сериозната интеграция на отбранителните сили, която подкопава всички усилия за съществен напредък в общата военна политика в Европа.

Координацията на твърдата военна сила в Европа остава до голяма степен запазена територия за НАТО.

Въпреки това ЕС участва в близо 37 военни операции от 2003 г. насам - включително неотдавнашната мисия в Мали и т.нар. операция "Аталанта" срещу пиратството край бреговете на Сомалия.

Ако Германия лобира целенасочено в Брюксел в полза на инициативата за общо цивилно военно командване, това може да се превърне във важна стъпка в посока на подсилване на военните способности и амбиции на ЕС.

"Създаването на обща европейска армия е твърде далечна перспектива, но е от стратегическо значение да се вземат ключови мерки за проправяне на пътя към нейното създаване", пише Родерих Кийзеветер, член на комисията по външна политика в Бундестага.

Берлин осъзнава, че призивът му за по-силна европейска отбранителна политика (отколешният кошмар на британските евроскептици) може да наклони непоправимо везните на референдума за Brexit.

Лиам Фокс, бивш министър на отбраната на Великобритания и привърженик на кампанията за напускане на ЕС, коментира, че "доста страни от европейския проект гледат на НАТО като на пречка за по-тясно сътрудничество в рамките на съюза".

"Всяка тяхна крачка е насочена към създаване на структура за европейско сътрудничество в отбраната. Проблемът е, че докато те продължават да отказват да правят разходи за сигурност, отклоняването на пари от НАТО представлява опасна фантазия", добавя още той.

В документа се казва, че военната индустрия на ЕС е "организирана на национално ниво и е силно фрагментирана", което води до повишаването на разходите, ограничава възможностите й за конкуренция на международно ниво и затруднява националните военни сили да работят в общи мисии.

"Затова е необходимо военните способности да се планират, развиват, управляват, снабдяват и разгръщат чрез общо командване, което да повиши оперативната съвместимост на европейските отбранителни сили и да повиши още повече способността за действие на Европа", твърди се още в черновата на плана на Германия.

Все пак се прави уговорката, че това не бива да влияе върху "собствения технологичен суверенитет" на Германия по отношение на ключово важни военни технологии.

Документът се появява в контекста на все по-силния дебат в Германия по въпроса дали армията трябва да бъде използвана на собствена територия в случай на терористични атаки или други заплахи за обществения ред и сигурността.

Въпреки че германските военни са готови да се включат в спасителни мисии от цивилен характер (като отстраняване на щетите от наводнения например) и помогнаха на властта по време на бежанската криза, употребата на армията за справяне със случаи на насилие или терористични заплахи отдавна е забранена заради страх от възраждане на практиките от епохата на Нацистка Германия.

Сега Берлин предлага вдигане на това ограничение поради "характера и динамиката на съвременните и бъдещите заплахи в областта на отбранителната политика".

Oще: brexit  армия  брекзит  военна служба  военни  войник  германия  европейски съюз  европейско нато  ес  нато  обща европейска армия  обща отбранителна политика  отбранителен план на германия  политика за сигурност  референдум  сащ  сигурност 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

3 vanko | 05.05.201611:46

e-mil, прав си, безспорно.
Просто реших да задам въпросите "на глас", да се получи дискусия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

2 e-mil | 04.05.201609:01

"Защо досега (няколко десетилетия!) ЕС не успява (или ?) да създаде и развие една такава, важна структура?"

Имаше такава структура и бяха започнали да я развиват. Просто в Webcafe са превели грешно, че това е първи опит. Оригиналната статия не казва, че е първи, а че е: "one of the most significant for Germany in recent years".

Структурата се казваше ЗЕС (Западноевропейски съюз) и даже е с една година по-стара от НАТО. Основата му беше в един договор от 1948. Закриха я преди няколко години. Разбира се, никога не е била толкова влиятелна, въоръжена и организирана, колкото НАТО, но през 90-те изигра роля покрай югославските войни. Дори у нас бяха пратили униформени зесовци - наблюдаваха трафика по Дунава заради ембаргото.
Именно тя беше опит за създаване на единна европейска армия и след основаването на съюза през 1992 имаше някакви перспективи. Но се случиха други неща, като например Шрьодер, който клонеше към Русия (и това се доказа със заемането на директорски пост в Газпром веднага след излизането от политиката). Та в момента Германия затова е по-настъпателна, защото се опитва да поправи стореното.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 03.05.201618:20

"Германия планира да окаже силен натиск..."

Това звучи грубо и е в разрез с "европейските ценности" Смее сеЗащо досега (няколко десетилетия!) ЕС не успява (или ?) да създаде и развие една такава, важна структура???
Мисля си, че случващото се през последните 1-2 години съдържа и отговора - няма елементарно единомислие и единодействие по външнополитическите въпроси и проблеми. Явно няма и воля, и желание...
Една истински сериозна ситуация ("бежанската вълна") и всеки започва да се спасява сам!

Може би роля играят и нечии външни интереси - ако се създаде единна европейска армия, вече няма да има нужда от НАТО Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани