Брюксел създава свое ЦРУ | webcafe.bg
newscafe

Брюксел създава свое ЦРУ

Webcafe.bg
20.11.2015, 15:37 (обновена 20.11.2015, 17:31)
Димитрис Аврамопулос

Комисар Аврамопулус

Европейският съюз да създаде своя разузнавателна агенция, това ще предложи комисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулус на своите колеги. От европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс" се очаква по-добро съдействие в борбата с тероризма.

Започват совалки и за т.нар. полетен регистър, който ще събира информация за активността на всички пасажери и ще бъде достъпен на европейските служби за сигурност. Едно от основните възражения е свързано със защитата на личните данни. Министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС се ангажираха за приемат решение за създаването на регистъра до 3 декември.

По-рано днес страните от съюза се споразумяха за незабавно затягане на граничния контрол заради атентатите в Париж от 13 ноември, когато джихадисти убива над 130 души.

По-строгите правила ще важат за всички, независимо дали за мигранти или европейски граждани. От днес Румъния обяви 100-процентов граничен контрол. Източници от кухнята съобщиха, че Франция е предложила промяна в правилата на Шенген, свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги - една от най-големите придобивки на европейската интеграция.

Новите предложения най-вероятно ще включват рутинно сверяване с бази данни с предполагаеми престъпници, както и системен контрол върху европейските граждани по границите. Причината е, че някои от заподозрените в участие в парижките атаки са пътували до Сирия и обратно, без да бъдат засечени.

Отделно, Франция ще създаде специална служба, която ще следи проблени мюсюлмани и граждани, завърнали се от обучение в Сирия.

Oще: атентати в париж  брюксел  европейско разузнаване  ес  миграционен натиск  охрана на европейския съюз  политика за сигурност  сигурност  сирийски бежанци 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

2 Борката | 21.11.201508:26

Вчера по БНТ излъчиха "Разделена ли е нацията?Последиците от Шарли Ебдо.", прелюбопитно филмче.
А иначе да ни е честито,само ЦРУ липсваше в Европа.Интересно, с какво друго ще се занимава тази организация?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

1 Алилуйщина | 21.11.201500:47

След атентатите на 11 септ.2001/на 26 окт.2001/в САЩ одобряват мерки ,които потъпкват всички основни принципи на международното право и индивидуалната свобода.
Това е „Патриотичен акт“
https://it.wikipedia.org/wiki/USA_PATRIOT_Act
„Патриотичен акт“ не само въвежда престъпната концепция за „превантивна война“срещу други държави в разрез с всякакво демократично зачитане на националния суверенитет,но и ограничава личното пространство и свобода на гражданина.Позовавайки се на днешното международно юридическо положение,това значи да се дадат права на полицията да арестува своеволно граждани според свой собствен критерий за опасност,който не подлежи на обсъждане,преди набеденият субект да е извършил престъпление.
В това отношение „Патриотичен акт“изцяло се покрива с нормативните разпоредби ,които са били в сила в нацистка Германия.
Законът предоставя на администрацията на САЩ редица нормативни разпоредби, които и гарантират поле на действие за сметка на гражданските свободи. Макар и роден в условията на „непредвидени критични обстоятелства“, в действителност се превърна в един обикновен закон /като всички останали/ . Но без широко разпространяваната официална теза за заплахата от тероризъм подобни нормативни актове придобиват съвсем друго звучене. На практика това е преврат, насочен срещу демокрацията. Сред многото произволни действия, които предвижда и разрешава законът, присъства и възможността без разрешението на магистрат да се контролират действията на обикновения гражданин - какви книги заема в библиотеката, кои са закупените заглавия в книжарницата, данни за здравословното му състояние, данъчни задължения и мн. др.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани