40 години затвор за Главореза от Сребреница | webcafe.bg
newscafe

40 години затвор за Главореза от Сребреница

Webcafe.bg
24.03.2016, 17:08 (обновена 24.03.2016, 18:21)
радован караджич

Снимка: © Getty Images

Съдът в Хага призна Радован Караджич за виновен

Международният трибунал в Хага осъди бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич на 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война.

През юли 1995 г. в Сребреница са убити над 8000 мъже и момчета - мюсюлмани. Заровени са в масови гробове от сръбската армия, която се опитва да спре със сила отцепването на бившите югорепублики. По единодушни оценки това е най-тежкото военно престъпление в Европа след края на Втората световна война.

Смята се, че половината население на Босна и Херцеговина се разселва, а при обсадата на Сараево, която трае 44 месеца, загиват около 10 000 души. Цялото население на града е обградено от сръбските сили, оставено без вода, храна и ток, както и подложено на обстрел, включително на снайперисти срещу малки деца. Хората оцеляват чрез мрежа от подземни тунели, използвани за доставки на продукти от първа необходимост.

Според съдиите обвинението срещу Караджич за геноцид в три общини в Босна - Приедор, Сански мост и Зворник - не е основателно. Той бе изправен пред съда по общо 11 обвинения, в това число убийства, преследвания и взимане на заложници сред миротворците на ООН.

70-годишният Радован Караджич е най-високопоставеният политически лидер, който бе изправен пред съда в Хага по обвинения за геноцид и военни престъпления в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век.

Той се укриваше 13 години от правосъдието, включително от Интерпол, и през 2004-та година бе арестуван от сръбската полиция в Белград, където живял и работил под чужда самоличност.

Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република Сръбска (босненските сърби), Караджич носи наказателна отговорност за убийства, преследвания и вземане на заложници по време на войната.

Началник - щаб на въоръжените сили на Република Сръбска тогава е генерал Радко Младич, наричан Касапина на Балканите, който също е съден в Хага, а развръзката по неговото дело се чака в край на годината.

През 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора на Хага, докато течеше делото му. Караджич прекара там 7 години.

Присъдата по делото прозвуча на фона на протест на организацията „Майки от Сребреница". Караджич очакваше да бъде оправдан и омаловажи обвиненията и броя на жертвите.

По-рано от килията си в Хага Караджич обяви, че "мюсюлманската политическа класа и босненският президент Алия Изетбегович са имали нужда от война, за да осъществят окончателния си план за създаване на ислямска република в Босна". Той призова Ратко Младич да сътрудници за разкриване на цялата истина за събитията.

През 2010 г. сръбският парламент прие резолюция, която осъжда клането в Сребреница и поднесе извиненията си на роднините на загиналите. Никъде в документа обаче не се споменава думата "геноцид".

Oще: босна и херцеговина  военни престъпления  касапина на балканите  майки от сребреница  обсада на сараево  радован караджич  ратко младич  сараево  слободан милошевич  сребреница  юговойни  югославската война 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2011, 11:39

4 Sandiu | 25.03.201615:16

Избил 8000 ислямисти.
Ужас!
Вместо да ги покани в Европа като Меркел.
Не проявил никакъв мултикултурализм, никаква етническа и религиозна толерантност.Вместо да избива ужасните сърби-християни, той избил ислямисти.
Главорез такъв!
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 25.03.201613:38

Трибуналът в Хага осъди шестима босненски хървати за военни престъпления
Бившият премиер на Херцег-Босна Ядранко Пърлич бе осъден на 25 години затвор, бившият министър на отбраната Бруно Стоич, генералите Слободан Праляк и Миливой Петкович на 20 години затвор, командирът на военната полиция Валентин Чорич на 16 години затвор, а отговарящият за размяната на пленници Берислав Пушич на 10 години затвор.
http://www.mediapool.bg/tribunalat-v-haga-osadi-shestima-bosnenski-harvati-za-voenni-prestapleniya-news206954.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 25.03.201613:35

Днес е Благовещение!
Ха дано и за Путин има подобна справедлива присъда на бъдещия трибунал!
Амин!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.03.201621:46

Странно е да определяте един човек за главорез, след като години наред официални изследвания доказват, че случилото се в Сребреница е коренно различно от това, което е представено от определени средства за масова информация.
Само преди три години в ICTY в Хага избухна невероятен скандал, след като с публикува кореспонденция на един от обвинителите, който в лична кореспонденция, в прав текст пише на свой колега, че е отвратен от изопачаването на случилото се. Че участва във фарс, организиран от САЩ за да оправдаят с цената на всичко очевидно неуместната си намеса в Югославия.
Самите бошняци, шефове на полицията по него време в интервю описват срещата на Алия Изетбегович и Бил Клинтън през Април 1993, в която вторият декларира, че няма причина да се намеси в конфликта, ако няма повод за това.
И Изетбегович му го дава. Месеци наред босненските войници на Насер Орич, заедно с около 800 мюсулмански доброволци дошли от близкия изток заливат района на Сребреница с насилие и кръв. Няма нужда да уточнявам какъв е бил начинът на екзекуция на сърби.
Сърбите се намесват за да защитят сънародниците си и ако сме честни, най-вероятно са отговорили със същата степен на агресия, но е важно да се отбележи, че тя е била предизвикана, отговор, а не причина.
Дори и в такава ситуация, избитите босненски войници са значително по-малко от тези оповестени в медиите. Избитите деца и жени са тези, с които Несер Орич е обгражда военната си част, когато се е измъквал от Сребреница. Няколко комисии установяват този факт тогава, а и години по-късно. Констатациите им обаче не са взети предвид в трибунала.
Такива работи...
   

оценка

+2 -5

Най-коментирани