Почина Франк ДиПаскали - дясната ръка на Бърни Мадоф | webcafe.bg
newscafe

Почина Франк ДиПаскали - дясната ръка на Бърни Мадоф

Webcafe.bg, по Bloomberg
11.05.2015, 09:04 (обновена 11.05.2015, 09:27)
франк дипаскали, финансов директор на компанията на бърнард мадоф

Снимка: © Getty Images

Франк ДиПаскали се призна за виновен по делото за финансови измами. Присъдата му още не е произнесена.

Франк ДиПаскали, бивш финансов директор в компанията на Бърнард Мадоф, почина на 58-годишна възраст. Смъртта му беше потвърдена от адвоката му Марк Мъкаси. ДиПаскали страдаше от рак на белите дробове.

ДиПаскали беше човекът, който помагаше на американските разследващи органи в процеса срещу пирамидата на Мадоф - най-голямата Понци-схема в историята на САЩ, равняваща се на 17,5 млрд. долара загуби за измамените му клиенти.

Tой се призна за виновен по делото за финансови измами. Присъдата му още не е произнесена.

Той беше най-високопоставеният служител на компанията, който даде показания по време на процеса през 2009 г. Тогава Бърнард Мадоф получи ефективна присъда от 150 години лишаване от свобода.

ДиПаскали се призна за виновен по няколко обвинения, включително измами с ценни книжа, фалшифициране на документи, лъжесвидетелстване и пране на пари, за което можеше да бъде осъден на 125 години затвор.

В своя защита той обяви, че е бил "прекалено лоялен" към Мадоф, към чиято компания се присъединява още като тийнейджър през 1975 г, без да е получил специализирано финансово образование.

"Имам близо 8 години стаж като федерален прокурор и съм се занимавал с десетки обвиняеми, които съдействат по време на процеса. Никой от тях не може да се сравни с готовността на Франк ДиПаскали. Той беше силно убеден, че трябва да предостави информация в помощ на обвинението", заявява бившият федерален обвинител Джулиян Мур.

Бившите колеги на ДиПаскали обаче отричат свидетелските му показания, като твърдят, че са били подведени от него и Мадоф.

Самият той твърдеше, че е разбрал за пирамидата едва дни преди ареста на Мадоф през декември 2008 г.

Oще: бърнард мадоф  бърни мадоф  инвестиции  обвинение  пенсионни фондове  пирамида  понци схема  прокуратура  свидетел  финансов директор  финансови измами  франк дипаскали 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.