Българският посланик се обяснява за "масовото изтребление" в Анкара | webcafe.bg
newscafe

Българският посланик се обяснява за "масовото изтребление" в Анкара

Webcafe.bg
26.04.2015, 11:39 (обновена 26.04.2015, 11:56)
красимир тулечки

Снимка: © diplomatic-bg.com

Турция привика българският посланик за обяснение за приетото в петък решение за признаване на "масово изтребление" на арманския народ в рамките на Османската империя през 1915-1922 година

Българският посланик в Анкара Красимир Тулечки е извикан вчера на среща във външното министерство на Турция.

Причината е решението, което в петък прие българският парламент за признаване на "масовото изтребление" на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година.

За това съобщи българското министерство на външните работи.

В петък Народното събрание смени международния термин "геноцид" с формулировката "масово изтребление". Изразът бе лансиран от премиера Бойко Борисов, който дойде специално в парламента за гласуването.

От приетото решение бяха махнати всички позовавания на международни актове, които засягат геноцида и престъпленията срещу човечеството, както и препратки към скоро приети осъдителни решения на Европарламента.

Пред българския посланик, турската страна е изложила своите виждания, свързани със събитията в началото на 20 век.

Обсъждани са и начина и последствията от приемането на решението.

Посланик Тулечки е разяснил характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание. Той е подчертал факта, че решението не е насочено срещу съвременна Република Турция.

Българската страна напомни своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и подчерта, че ще работи последователно за изпълнението на тази цел, заявява МВнР.

 

Oще: анкара  арменски геноцид  арменци  бойко борисов  геноцид  дс  красимир тулечки  масово изтребление  нс  посланик  посолство  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 26.04.201520:52

Интересно, ако го бяха нарекли "геноцид", както направиха повечето европейски лидери, Турция война ли щеше да ни обяви.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани