75-то място на България за свобода на словото | webcafe.bg
newscafe

75-то място на България за свобода на словото

Webcafe.bg, БНР
30.04.2015, 09:27 (обновена 30.04.2015, 09:40)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

"Фрийдъм Хаус" отново подчертава обезпокоителния монопол в медийното пространство на "Нова българска медийна група"

България е на 75-то място по свобода на словото, според публикувания в сряда годишен доклад на "Фрийдъм Хаус" за миналата година.

БНР разговаря с Елън Ахекян, която е работила по доклада. Според нея, една от най-обезпокоителните тенденции по отношение на свободата на словото в нашата страна е концентрацията на собственост. Има се предвид монопола на "Нова българска медийна група", както и факта, че собственик на групата е действащ в момента депутат - Делян Пеевски.

"Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, които се знае, че подкрепя партията, която е на власт", казва Ахекян.

Ахекян добавя, че всъщност в България, през 2014-та, е забелязано подобрение, заради това, че според данните, са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година, но, по всичко изглежда, че властите в страната изглежда, по-скоро, са толерирали заплахите срещу журналистите.

Заключението на годишния доклад на „Фрийдъм Хаус" е, че свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Само 14 % от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт.

Европа продължава да отбелязва високи нива на свобода на словото, въпреки че в някои региони има голям спад.

Причината за влошаване на картината в световен мащаб, според "Фрийдъм Хаус" са основно два фактора - приемането на закони, които рестриктират свободата на словото, най-често обосновани с нуждите за националната сигурност и ограничаване достъпа на журналисти до зони на конфликт.

В изминалите пет години се наблюдава влошаване на условията на свободна журналистическа работа в редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики, като например Гърция, която е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 година, до сега.

Значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия.

На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път окупираната от Русия територия в Крим.

Показателят и за свобода на словото в САЩ е паднал с един пункт, което се дължи на тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури.

Класацията на медийната свобода се оглавява от Норвегия и Швеция.

Oще: българия  делян пеевски  журналисти  журналистика  репортери  свобода на словото  фрийдъм хаус 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.