Македонският премиер националист Никола Груевски, който отказва да подаде оставка | webcafe.bg
newscafe

Македонският премиер националист, който отказва да подаде оставка

Webcafe.bg, по АФП и БТА
21.05.2015, 11:59 (обновена 21.05.2015, 12:03)
македонският премиер никола груевски

Снимка: © Getty Images

Девет години след идването си на власт, днес Груевски е възприеман по-скоро като арогантен националистически лидер

Премиерът Никола Груевски, чиято оставка опозицията иска като единствено решение на тежката политическа криза в Македония, отхвърля обвиненията в корупция и е решен да запази властта, която държи от девет години.

Бившият любител-боксьор и театрален актьор, когото някога членове на управляващата консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ упрекваха, че стои "твърде наляво" или е "твърде мек" в политическите си позиции, сега е обвинен в авторитарен уклон от опозицията в бившата югославска република, разяждана от корупция и клиентелизъм.

Груевски, който стана премиер много млад, на 35 години, бе смятан навремето за проевропейски реформатор. Бивш министър на финансите, той подобри данъчната система и даде импулс на процеса на приватизация.

През първите си години на власт той се бе концентрирал върху икономическите реформи, изисквани от Брюксел, с надеждата да започне преговори за присъединяване към ЕС. Кандидат от десет години за присъединяване, Скопие обаче не успя да напредне в тази област заради съпротивата на Гърция. Атина оспорва на съседката си правото да използва името Македония, за което претендира, че е исторически гръцко име.

Девет години след идването си на власт, днес Груевски е възприеман по-скоро като арогантен националистически лидер. Критикуван за бюрократичния си управленски стил, той разчита на подкрепата на бедните слоеве и на армия от около 130 000 функционери, работещи в държавната администрация. Същевременно безработицата достигна 28 процента от 2,1-милионното население на страната.

След срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ през 2008 г., където на Македония бе отказана интеграция в алианса поради ветото на Гърция, Груевски стана по-сдържан по отношение на Запада и направи завой към национализма. Израз на това е фараонският проект, критикуван като мегаломански от опозицията - разкрасяването на македонската столица с гигантската статуя на Александър Велики, проект, чиято стойност се изчислява на няколко десетки милиона евро.

Симпатизантите му оценяват, че през последните осем години той увеличи с 60 процента пенсиите и с над 50 процента заплатите в държавната сфера в страната, където средната заплата е 350 евро месечно.

След парламентарните избори през април 2014 г. Македония бе обхваната от тежка политическа криза, а от началото на 2915 г. ситуацията се влоши с постоянните разкрития на опозицията, която обвини Груевски, че е взел подкуп от 20 милиона евро от китайска компания, за да й даде работата по строежа на автомагистрала.

Правителството му е обвинявано също в подслушване на над 20 000 души, включително бизнесмени, журналисти, религиозни водачи, в намеса в работите на правосъдието и в натиск над медиите. Първата частна телевизия А1 фалира след арестуването през 2011 г. на собственика й Велия Рамковски за укриване на данъци. Опозиционните партии организираха тогава вълна от демонстрации, които доведоха до свикването на предсрочни парламентарни избори през юни 2011 г., които обаче опозицията загуби от ВМРО-ДПМНЕ на Груевски.

Днес, както и през 2011 г., опозицията се обявява за предсрочни избори, но Груевски отвърля обвиненията и стига дотам да твърди, че чуждестранни тайни служби стоят зад противниците му. "Тъмните сили няма да победят", отсече той. Засипан от обвиненията на опозицията, той обаче остава най-популярната личност в страната, според анкетите. Редовите хора лесно се идентифицират с него, защото е лесно да го заговориш и защото живее в апартамент в Скопие и отказа да се премести в официална резиденция.

Съседите му го описват като учтив човек, който никога не забравя да ги поздрави, когато ги срещне в асансьора. Роден на 31 август 1970 г. в Скопие, Никола Груевски е завършил икономически науки в университета в Битоля. Той е женен и е баща на две момиченца.

 

Oще: вмро-дпмне  македония  национализъм  националист  никола груевски  премиер  протест 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.