"Да напуснем ЕС! Край на полските паразити" | webcafe.bg
newscafe

"Да напуснем ЕС! Край на полските паразити"

Webcafe
26.06.2016, 19:44 (обновена 27.06.2016, 17:40)
brexit

Снимка: © Getty Images

Расистка вълна заля Великобритания след кампанията за Brexit

Петък, няколко часа след обявяването на официалните резултати в края на изборния ден. Няколко семейства на полски имигранти в Хътнингтън на 30-тина километра от Кеймбридж намират в пощенските си кутии ламинирани картички със следния "поздрав":

"Да напуснем ЕС. Край на полските паразити"

Копия от обидните бележки са оставени на няколко места край началните училища в града, а полицията започва разследване.

Междувременно в Хамърсмит, Западен Лондон, Полският културен център осъмна издраскан с графити с расистки послания.

Британските социални мрежи преливат от свидетелски разкази за брутално отношение спрямо хора с чуждестранен акцент или различен цвят на кожата. Доста от случаите се споделят под хаштага #PostRefRacism.

Повечето от коментарите под скандалните клипове, снимки и разкази, са емоционални извинения от англичани, които не могат да повярват, че сънародниците им са способни на подобно отношение към чужденците.

@b0redinbucks в Twitter споделя снимка на двама смазани от бой мъже - баща и син от полски произход.

Той разказва, че е видял хората в безпомощно състояние на земята, като първоначалната му мисъл е била, че са пияни. Оказва се, че са пребити жестоко от "англичанин, англичанин".

"Бащата е със счупена ръка и вероятна травма на врата, синът е с фрактури на лицето, счупена челюст и нос. Знаете ли какво казаха парамедиците? Че хората са лежали на земята най-малко един час. Един час. Общност. Голямо общество. Ужасяващо. Радвам се, че спрях", пише @b0redinbucks в Twitter.

"Вчера излязохме с брат ми за по едно питие в бара на Imperial College Union, когато бял мъж на средна възраст тръгна към нас, след като барманът отказа да го обслужи и каза: "Знам, че днес гласувахме за напускане на Европа, но трябва да гласуваме да ви изгоним всички. Никога няма да бъдете истински британци, вие не сте истински кокни като мен. Хич не ми пука дали си мислите, че сте тук, за да станете лекари, адвокати или нещо друго. Хич не ми пука, просто се махайте и си правете, каквото искате, във вашата страна".

Ние му казахме, че сме родени в Уелс, в болницата в Нюпорт, и че сме също толкова британци, колкото е и той. Той обаче продължи да твърди, че не сме. Накрая му казахме, че се държи изключително грубо и че трябва да си тръгва. Той напусна, като си мърмореше нещо под носа", пише потребител във Фейсбук.

Репортерът на Channel 4 Киарън Дженкинс коментира в Twitter: "Стоя тук от 5 минути. Трима различни души изкрещяха "Върнете ги обратно".

"Това е Англия, чужденците имат 48 часа да се разкарат. Кой е чужденец от вас? Има ли чужденци", пише Макс Фрас, пресъздавайки груб шовинистичен монолог, на който става свидетел в магазин на Tesco в Глостър.

"Възрастна жена в автобус 134 радостно заявявя на млада полякиня с бебе да се разкарва и да си стяга багажите. Ужасяващо", пише @fionaand.

Вербалното насилие не познава граници и възраст. Джеймс Титкомб споделя, че дъщеря му е разказала как в тоалетните на училището й пишело "Връщай се в Румъния, ***" (с името на детето-имигрант).

"И така, по-малко от 20 часа след обявяването на резултатите от Brexit, имах удоволствието на бъда наречен "пакистанска п***а в костюм" от бездомник. Майната ти, Лондон, майната ти, Великобритания. Не съм дошъл тук за такова отношение", пише @TheBuddhaSmiled.

В Нюкасъл група мъже развяват банер с надпис "Спрете имиграцията, започнете репатрация".

Мини Хуанг - момиче от азиатски произход - пише, че след резултата от Brexit, съседите, които никога не са разговаряли с нея, са влезли в конфликт с думите "Вие изобщо говорите ли английски?".

Още едно послание от полска имигрантка във Великобритания на име Агата Бжежняк:

"Пътувах към работа тази сутрин и се обадих на семейството ми в Полша, а докато бях на телефона, жената срещу мен ме зяпаше много настоятелно. Когато затворих, тя ме попита дали съм от Полша, а аз с голяма гордост и казах "Да". Тогава тя ми каза, че трябвало да се "страхувам" и да се подготвя да кандидатствам за виза, за да мога да остана в НЕЙНАТА държава.

Като гражданка на Полша, която от 4 години изпитва усещане за принадлежност към Обединеното кралство, която допринася за научните изследвания в държавата и която вярва, че обединението е единственият правилен път, заявявам: Майната ви - на вас и на дискриминационните ви мнения"

Маркъс Питър Богъл от Манчестър описва още един грозен расистки инцидент:

"Тъкмо се прибирам от града и някакви мъже се разкрещяха: "Разкарай се обратно в шибаната си родина, ще направим Великобритания отново бяла".

Мисля, че бях мил, като им казах да си разкарат "неграмотните източващи социални помощи задници, вероятно продукт на кръвосмешение, в общинските си жилища". Мамка му, аз съм роден и израснал в тази държава".

"Имиграция. Патриотизъм. Мюсюлмани. Хората обясняват защо гласуваха за напускане на ЕС":

 

Oще: brexit  великобритания  европа  ес  източна европа  обиди  полски имигранти  полша  расизъм  расови обиди  референдум  фашизъм  шовинизъм 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 27.06.201620:53

"White trash"-а зее, щото си няма друга работа, щото му дава фалшивото самочувствие, че нещо зависи от него, и главно щото същевременно е съвсем наясно, че от него нищо не зависи, и разумните хора в политиката ще направят нещо, тъй щото той да може да продължава да си взима социалните помощи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.01.2016, 13:20

3 Donchev | 27.06.201610:38

"White trash"-а, дали е наясно, че ако му се сбъднат мечтите, социалните може вече да не стигат за бира, а още по-лошо, може да му се наложи да работи.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 27.06.201600:34

Няма се плашите Другари, в Германия ще е още по-атрактивно. Че тамошните приходящи даже и швабски не отбират… А баба Меркел подозирам вече си е уредила преселването в Южна Америка.
   

оценка

+2 -8

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 27.06.201600:19

Седерастите се по съвземат, и преминаха в контраатака. Ся ше има да се пишат директивите, получени по телекса от крайбрежието на Потомак. Става весело....
   

оценка

+2 -7

Най-коментирани