Намери се авторът на "руския" доклад срещу Тръмп | webcafe.bg
newscafe

Намери се авторът на "руския" доклад срещу Тръмп

Webcafe
12.01.2017, 11:40 (обновена 13.01.2017, 17:58)
mi6

Снимка: © Getty Images

Кристофър Стийл е бивш служител на британското външно разузнаване MI6, прекарал дълги години на мисия в Русия

Бивш служител на британското външно разузнаване, който в момента ръководи частна фирма за сигурност и разследвания, беше посочен като автор на скандалния доклад с компромати срещу Доналд Тръмп и хора от екипа му.

"Уол стрийт джърнъл" посочва, че "главният виновник" се нарича Кристофър Стийл - директор на компанията Orbis Business Intelligence, базирана в Лондон.

Документът, за който се предполага, че е съставен от него, съдържаше данни, уличаващи Доналд Тръмп в сътрудничество с Кремъл по време на предизборната си кампания, както и твърдения, че руските власти разполагат с компрометиращи записи от посещението на Тръмп в Москва.

Новоизбраният президент неколкократно отхвърли обвиненията и определи публикуването на доклада като "фалшиви новини и тотален лов на вещици".

Кристофър Стийл е на 52 години и е един от двамата мениджъри във фирмата заедно с 58-годишния Кристофър Бъроус.

Бъроус отказва да "потвърди или отрече", че Orbis се е занимавала с разследването на Тръмп. Самият Стийл е напуснал дома си преди няколко дни и не се е прибирал. Репортерите от Уол Стрийт Джърнъл са се опитвали да се свържат с него още преди няколко седмици чрез посредник, но Стийл е отказал да разговаря с тях, тъй като "темата е прекалено гореща".

Източник на британския в. "Телеграф", близък до Стийл, твърди, че бившият шпионин е "ужасно притеснен за сигурността си", като предполага, че в възможно да последва ответен удар срещу него от руска страна.

Бившият служител в ЦРУ Джон Сайфър, който е специалист по руските въпроси с 28-годишен стаж в разузнаването, посочва, че Стийл има добра репутация сред професионалните среди и има дългогодишен опит на терен от мисията си в Русия.

Сайфър, който е директор на създадената то ген. Стенли Маккристъл технологична компания CrossLead, посочва, че този род "частни разузнавания" стават все по-търсени. Обикновено работят по поръчка на големи корпорации, които искат да направят надлежна проверка на потенциалните си бизнес-партньори в рискови райони на света. Качественият контрол обаче може да се окаже твърде труден, когато става дума за събиране на информация за политически противници.

Бившият разузнавач посочва, че когато държавни разузнавателни агенции използват подобен тип източници, обикновено прилагат много подробен анализ за рисковете, мотивацията и методите, които са използвани от частните компании. Преценката доколко те са достоверни се прави от политическите лидери.

Сътрудникът на Стийл - Кристофър Бъроус е бивш съветник в Министерството на външните работи на Великобритания, като е бил на мисии в Брюксел и Ню Делхи между 2000-2010 г.

Orbis Business Intelligence е създадена през 2009 г., като компанията се притежава от друга фирма, в която Стийл и Бъроус са съсобственици.

Офисът й се намира в богатия квартал Белгрейвия в Лондон. Портфолиото на компанията твърди, че тя разполага с "глобална мрежа" от експерти и бизнес лидери, чрез които предоставя стратегически консултации, организира операции за събиране на разузнавателни данни и извършва "комплексни и често трансгранични разследвания".

"Ние нямаме никакви политически спорове с когото и да е. Целта ни е да отговаряме на изискванията, поставени от клиентите ни", посочва Кристофър Бъроус в интервю за изданието. Практиката на компанията е да събира всяка налична информация по дадено разследване, след което да я подложи на "стрес-тестове", за да провери достоверността й.

Данните от финансовите отчети на големите спонсорски групи в предизборната кампания в САЩ не показват директни плащания към лондонската компания Orbis. Част от тези групи обаче са посочили пред Федералната избирателна комисия, че са плащали на различни ООД, чиито крайни собственици не могат да се разкрият.

Публикуването на документа предизвика сериозно сътресение в САЩ само 20 дни преди Доналд Тръмп да встъпи в длъжност. Властите все още не са потвърдили нито едно от твърденията в него.

Oще: mi6  великобритания  доналд тръмп  доналд тръмп с проститутки  кой е кристофър стийл  компромат  кремъл  кристофър стийл  лондон  москва  разузнаване  русия  руски доклад  тръмп  фбтр  цру  шпионаж 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 12.01.201720:01

Тогава какъв го търси френската курветина в цитаделата на Тръмп?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 12.01.201718:19

Намери се авторът на "руския" доклад срещу Тръмп
-------------------------------------------------------------------

Напълно нормално е, ден след като редакцията на Кафето анонимно е установила по един категоричен начин "присвояването" на авторството на доклада от едни лоши хора, да се открие магически и отново анонимно / благодарим, "Козяк"!/ кой точно е авторът!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 12.01.201718:05

Ей, Шами, ти май почна да съжаляваш и съпреживяваш с великата курвенска демокрация. Всъщност, прав си да съпреживяваш. Когато се сгромоляса нещо толкова огромно ще причини трусове и въртопи, които ще разбъркат цял свят, а ние като малки ще го отнесем яко.
А великата демокрация наистина изкрейзва. Пуснал някакъв пенсиониран английски шпионин доклад. И ЦРУ, с целия си огромен аналитичен и разузнавателен капацитет го приема на вяра. Напомня ми как преди няколко години едно южнобългарско градче се изнесе и прекара нощта по баирите, защото някой предсказал земетресение. Че после искаха и да го съдят.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 12.01.201715:24

ЦРУ трябва да се намеси решително срещу индивиди които доказват колко безсилна и без защитна е САЩ.Ах колко ренегати преживяват от курвенската демокрация.Това политически Пърл Харбър ли ще бъде.Ало янки.Вие направо изкрейзихте.Нима ще се изядете политически?Разберете.Не е достатъчно да имате ядрен потенциал.Трябва и акъл.Абсурд е такава истерична държава да държи ядрения стабилитет.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 12.01.201714:41

Е, какво чудно, първо бяха НБУ и АУ, после един нещастник - син на бивш висш функционер на БКП по времето на социализма от семейство на активни борци, секретар на Видинския окръжен комитет по идеологическите въпроси, секретар на ЦК на ДКМС, сега председател на Българския антифашистки съюз, член на БСП, за да се самонарече професор направи реформа и премахна омразната му ВАК.

Глупави професори - глупави студенти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

1 Vladin Mitov.1782990886 | 12.01.201713:39

>>Документът, за когото се предполага, че е съставен от него, съдържаше данни, уличаващи Доналд Тръмп в сътрудничество...

Тук, изглежда, е възникнала грешчица - няма как да се употреби "когото" за неодушевен предмет.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани