Важната роля на избирателите, които се колебаят | webcafe.bg
newscafe

Важната роля на избирателите, които се колебаят

Webcafe, по Daily Beast
07.11.2016, 17:41 (обновена 09.11.2016, 05:11)
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън

Снимка: © Getty Images

Когато изборът е между двамата най-мразени кандидати в историята, нищо чудно, че някои хора не могат да решат

Денят на изборите в САЩ настъпва. Дворовете в цяла Америка са отрупани с надписи в подкрепа на един или друг кандидат, телевизорите отдавна са превключени на цифрови видеорекордери, за да се избегне потопът от ТВ реклами.

Всеки в "колебливите щати", който притежава телефон, се моли обажданията от анкетьорите да спрат най-после.

Остават броени часове до най-неприятните избори в историята и сякаш всички вече са избрали страна... с изключение на една малка, неясна група.

Тези, които още не са решили.

Нерешилите са загадка, изникваща на всеки четири години - гласоподователи, които просто не са готови да изберат своето приключение след месеци на затрупване с информация (или дезинформация) за кандидатите, които се стремят към президентския пост.

Кои са тези хора?

Кори Хънт, вицепрезидент на Hart Research, които са партньори на последното социологическо проучване на NBC/WSJ, казват, че изглежда тази година има повече хора, които не решили за кого да гласуват, отколкото преди четири години.

През 2012, техните анкети определяха колебаещите се гласоподаватели на около 5%. Тази година според последното им социологическо проучване, публикувано на 16 октомври, нерешилите са 9% от анкетираните. (Това е обща бройка, съставена от тези, които са отговорили "нито един от двамата", "друг", "зависи" и "не съм сигурен".)

И тази година те клонят към републиканската партия.

"Изглежда резонно да приемем, че те вероятно ще застанат по-скоро на страната на републиканския кандидат, ако наистина гласуват", казва Хънт. "Те обаче по-малко се интересуват от изборите, така че има съмнения дали ще го направят".

Тя допълва: "Естествено, тези данни са базирани на много малки извадки, така че не са твърде надеждни."

И все пак в едни от най-поляризираните, фанатични избори в последно време - тези нерешили избиратели са и загадка, и напълно обясними.

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп са много различни, дори кръвта им може би няма една и съща температура. Но те са двама от приеманите с най-голямо недоверие и антипатия кандидати за президенти през последните десетилетия.

Според усреднени данни на Real Clear Politics, 55% приемат негативно Клинтън. Тръмп е малко по-зле, като около 58% го възприемат в негативна светлина.

Всеки избори до известна степен са избор на по-малката от две злини. Но рядко - ако изобщо се е случвало - двама кандидати са били приемани толкова зле от толкова много хора.

Нищо чудно, че някои от тях така и не могат да решат как да постъпят.

Според Марк Мелман, един от социолозите на демократическата партия, броят на нерешилите и колебаещите е към 7 процента.

"Повечето от тях надали са демократи, но по-вероятно е те да са независими, които не харесват и двамата кандидати... И републиканци, които не харесват Клинтън, но не могат да понасят Тръмп", пояснява той.

"Някои от тях в крайна сметка просто няма да гласуват, поне не и за президент, а някои ще застанат зад единия или другия кандидат, но очевидно изборът за тях е много труден".

Вярно е, че републиканците по-трудно подкрепиха своя кандидат след болезнените първични избори, където Тръмп не само победи, но и унизи няколко от своите опоненти.

Да не говорим за неговите оскърбителни или унизителни коментари към жените, испаноезичните американци и много други групи, които републиканците се надяваха да привлекат на своя страна в този избирателен цикъл.

Има доказателства, че на финалната права републиканците все пак се връщат в своя лагер.

Според последно периодично проучване на Washington Post-ABC, 87% от самоопределящите се като републиканци казват, че подкрепят Тръмп - ръст с 4 пункта от предишната седмица.

Това е подобрение, но не е нещо, с което кандидатът да може да се похвали. В същото проучване, за същия времеви период през 2012, 95% от републиканците са стояли зад тогавашния републикански кандидат Мит Ромни.

Селинда Лейк, висш социолог на демократите, казва, че колебаещите се този път са "независими избиратели без висше образование, по-млади и бели гласоподаватели".

Това донякъде отговаря на написаното от Нейт Силвър в пост от 25 октомври на FiveThirtyEight.com, където той твърди, че около 15% от гласоподавателите тепърва предстои да решат дали са за Клинтън или Тръмп - докато по същото време в предишния избирателен цикъл те са били само 5 процента.

Според Силвър повечето от нерешилите гласоподаватели обитават традиционните "колебливи щати" като Мейн, Мичиган, Колорадо, Айова и Ню Хемпшир.

"И ясно личи, че между тях има нещо общо: много от тях са бели гласоподаватели и предимно -  бели от средната класа, една от групите, която все още е относително разколебана кого от кандидатите да подкрепи," пише той.

Щатските социолози обаче коментират, че извадките са толкова малко на този етап, че е трудно да се прецени кои точно са тези хора.

Последното проучване на Franklin & Marshall в Пенсилвания твърди, че Клинтън води пред Тръмп с резултат 49% срещу 38% и в него 6% от анкетираните все още "размишляват как да гласуват".

Мелман коментира, че броят им е толкова малък, че е трудно да се прецени кои са те - и предупреждава, че те може и да не са единствените непредсказуеми фактори на изборите в САЩ.

"Не забравяйте и гласоподавателите, които са направили своя избор, но все още може да размислят и да сменят позицията си", заявява той.

Oще: америка  американски избиратели  американски избори  демократи  десни избиратели  доналд тръмп  избори в сащ  избори за президент  избори сащ  леви избиратели  президентска кампания  републиканци  сащ  хилари клинтън 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани