Австрия иска да разруши родната къща на Хитлер | webcafe.bg
newscafe

Австрия иска да разруши родната къща на Хитлер

Webcafe, BBC.com
12.07.2016, 18:40 (обновена 13.07.2016, 11:54)
родна къща хитлер

Снимка: © Wikipedia

Вътрешният министър на Австрия Волфганг Соботка не вижда смисъл от запазването на родното място на Хитлер

Австрийското правителство иска да конфискува родната къща на нацисткия диктатор Адолф Хитлер и евентуално да я разруши, за да я предпази от поклонението на нео-нацистките групировки, които показват все по-силен интерес към нея.

Засега къщата, в която е роден диктаторът в градчето Брунау Aм Ин през 1889 година, е собственост на пенсионирана местна дама, която не я продава. Въпросителните пред бъдещето на къщата обаче остават, тъй като собственичката отхвърля всички опити за използването й за каквито и да е цели.

Според австрийския вътрешен министър Волфганг Соботка къщата трябва да бъде унищожена. Доста гласове се чуват обаче, които твърдят, че на нейно място е по-добре да се направи музей. Трети твърдят, че дори супермаркет ще бъде по-добре, отколкото историческата сграда да бъде напълно разрушена.

"Решението е необходимо, защото искаме да предотвратим възможността това място да се превърне в "култово" за нео-нацистки групировки, както се е случвало и в миналото, когато са се събирали хора отпред и са скандирали фашистки лозунги", аргументира се вътрешния министър, цитиран от BBC.

"Смятам, че къщата трябва да бъде разрушена", подчерта Соботка.

Вицеканцлерът Рейнхолд Митерленер обаче заяви, че мястото има "обучителна стойност" и музей би бил по-подходящ.

newvision.co.ug

Има все по-голям брой хора, които посещават града, заради къщата, съобщиха от организацията "Документационен център на австрийската съпротива". Председателят на организацията Герхард Баумгартнер заяви, че разрушаването на сградата не би решило проблема с "идеализирането" на мястото, тъй като крайно десните екстремисти в такъв случай ще се наложи да се сдобият с "площад Хитлер" или "парк Хитлер".

"Мястото трябва да бъде напълно деполитизирано и нещо трябва да се измисли, за да може никой да не прояви желяние да се снима тук", е мнението и на журналисти от обществената телевизия ORF.

Предложението да има супермаркет или пожарна в сградата би имало подобен ефект, смята и Баумгартнер.

Австрийската държава държи под наем къщата от 1972 година и плаща около 4800 евро на месец за поддръжката й.

В миналото къщата е подслонявала различни социални дейности, тук са се провеждали наприемер уъркшопи за хора с увреждания, но от 2011-та тя седи празна. Собственичката постоянно отхвърля идеите за нейното бъдещо предназначение и отказва да продаде къщата на държавата.

Според ново предложение, собственичката на къщата трябва да получи компенсация, която да не е по-малка от онази, когато се налага на хората, чиито къщи са събаряни, за да се издигат обществени инфраструктурни проекти на тяхно място.

Така или иначе къщата не може да бъде отнета от държавата, без решение на парламента.

Ако нейното конфискуване бъде прието, съдбата й ще бъде решена от комисия от 12 члена от различни сфери: политика, администрация, академични среди и гражданско общество.

Единственото, което свързва миналото на къщата с настоящето, за момента е поставеният отвън камък, на който е изписано: "За мир, свобода и демокрация. Никога повече фашизъм. Милони смъртни случаи ни напомнят това". Името на Хитлер не се вижда никъде.

Адолф Хитлер е живеял на улица Salzburger Vorstadt само няколко седмици, преди неговото семейство да се премести на друг адрес в Браунау. Те напускат града, когато Хитлер е едва на 3 години.

През 1933 година, нацисткият лидер оглавява Германия и е начело на управлението й до края на Втората Световна война през 1945 година.

Нацисткият режим е обявен за престъпен в Австрия и използването на символите на фашизма е забранено.

Oще: австрия  вътрешен министър  дискусия за родната къща на хитлер  ева браун  родна къща на хитлер  хитлер 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

2 prqkor | 13.07.201609:37

Тя "къщата" е цяла кооперация
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 12.07.201622:01

Варвари!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани