Руските войски в Източна Украйна притесниха ООН | webcafe.bg
newscafe

Руските войски в Източна Украйна притесниха ООН

Webcafe.bg, по БТА
13.11.2014, 08:28 (обновена 18.12.2014, 12:29)
донецк

Снимка: © getty images

Русия отрича данните на НАТО, според които нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна

Рискът от възобновяване на военните действия в Източна Украйна е обезпокоителен. Това послание излезе от извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Заседанието беше свикано заради информацията, представена от главнокомандващия на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав, според когото нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна. В същото време Русия незабавно отрече твърденията на НАТО.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като "пропагандни фалшификати".

"Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се правят гръмогласни изявления за "виртуални" придвижвания на бронетанкови колони и войски от руска територия. Но реални факти и потвърждения за това никой не представя. Затова всякакви такива разговори са напразни. Това е обикновен пропаганден фалшификат", заяви Панкин, цитиран от ТАСС.

Според доклада, представен пред ООН, съществуват няколко сценария за развитието на конфликта - освен възобновяване на пълномащабни бойни действия, превръщане на кризата в замразен конфликт или продължаване на конфликта с месеци и с боеве с ниска интензивност, което би било катастрофално.

В доклада си пред Съвета за сигурност помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Йенс Тойберг-Франдзен изложи няколко възможни сценария на развитието на конфликта. Освен възобновяването на пълномащабни бойни действия той посочи също превръщането на кризата в замразен конфликт, който ще поддържа статуквото в югоизточна Украйна през следващите години и десетилетия. Според третия сценарий конфликтът ще продължи месеци, с откъслечни боеве с ниска интензивност, което би било катастрофално.

"Очаква се с настъпването на зимата да нарасне броят на вътрешно разселените лица. Ако се възобновяват пълномащабните боеве, този брой ще нараства в геометрична прогресия", каза помощник-генералният секретар на ООН Йенс Тойберг-Франдзен.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, за да спазва договорката за прекратяване на бойните действия.

Пауър обвини Москва, че "говори за мир, продължавайки да подклажда войната".

Посланикът на САЩ в ООН заяви също, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна престанат и границата между двете страни бъде затворена.

 

Oще: нато  оон  примирие  русия  сащ  съвет за сигурност  украйна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

47 KingoftheROAD | 18.11.201409:14

Оня, ко напрай ве братчед?

Да не лапна некоя хамериканска плувка?

Дай ся да видим шепата терористи, дето държат целия Донбасс, с лични танкове и грантомети? Па некои мое и въртолети и самолети и ЗРК да са си купили. Ей така, ако додат некви въоръжени охлюви да разчистват терена за шистов газ, да имат с ко да пуцат ръйш ли? Такива мити работи братчед. Ти саму глей кво стааа, ма..ата си джейса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 15.11.201401:26

Извинявам се, открих си печатна грешка в коментар 44. Годината на създаване на глаголицата е 855 сл. Хр. 885 е годината на смъртта на св. Методий.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

45 dedo adji | 15.11.201401:22

Докато аз мъчих клавиатурата Алилуйщина издаде четата. Нарочно избягнах да цитирам проф. Димитров, когото дълбоко уважавам, защото за евротолерастите той е агент на ДС. Неговата книжка "12 мита от българската история" съдържа богат материал за размисъл
А за отношението на новите ни братя (господари) ще ви цитирам един американец, с когото работих преди години. Той ме попита (допускам приятелски, с най-добри чувства) "Сега, като сте свободни, защо не си смените азбуката, натрапена ви от руснаците?" Не съм сигурен дали ми повярва на думите, че когато тази азбука е създадена, руснаци още не е имало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

44 dedo adji | 15.11.201401:05

Приятелю Пепе, радвам се, че цитираш глаголицата, съвременната младеж не се интересува особено. Точно тя е първата българска азбука, създадена през 885г. Тя е осветена от константинополския патриарх и от папата и се е използвала още 300 години успоредно с кирилицата, която накрая я е изместила. И, прощавай, но 18 (сега ги преброих) от кирилските букви са копие на гръцките, докато глаголицата е била оригинална и е съдържала прабългарски символи. Но щом е изместена от кирилицата, сигурно тя се е оказала по практична.
Кирил и Методий били византийци. естествено, те са били поданици на Византия, синове на византийски военачалник. Византия е използвала талантите на всички, без значение на произхода, гърци, славяни, араби, арменци, само да са били христиани и да са знаели гръцки. Някои са достигнали и до императорския престол. Магнаурската школа е завършил и Симеон Велики, и него ли ще изкараш византиец? Св. Методий е бил княз, областен управител. Св. Константин/Кирил е бил началник на имперската библиотека, пост стъпало към патриаршеския престол. Вярно, че няма данни да са стъпвали в България, но все пак защо тия мъже са напуснали високите си постове и са се заврели в манастира да правят азбука? За слава на императора или за слава на Христа или за нещо по-високо? Във всеки случай, сигурен съм, че императорът не е искал подобна слава. Това е в разрез с асимилаторската политика на гърците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

43 Алилуйщина | 15.11.201400:29

В последно време наизлязоха доста факти. И ако,човек притежава добри познания по история ще разбере че,ние имаме може би една от най манипулираните /най-меко казано/ истории на света.
Специално за Кирил и Методий - българската азбука.

„И така, това, което научаваме и знаем от книги, статии, студии, филми и учебници за Кирил и Методий, Климент и Наум, е повече или по-малко митология. Авторът на идеята за българска азбука, писменост и богослужение на български език са не двамата солунски братя, а българският кан (след 864 г. — цар). Борис I решил да елиминира единствената фундаментална негативна последица от проектираното от него още в началото на управлението му обявяване на християнството за официална държавна религия — проповядването му на гръцки език.

Той сформира силен екип от българи, поданици на Византия и България, които създават българска азбука, превеждат богослужебните книги и с това оформят българския писмен литературен език. Постигнато е каноничното признание на българския език от законодателите по въпроса в тогавашния свят (Рим и Константинопол), подготвя се необходимият брой грамотни хора и книги, както и средища за възпроизводството им.

Тази титанична работа, траеща около 40 години, става с политическата и солидната финансова подкрепа на българската държава, непрекъсвана нито за момент, и лично на нейния ръководител — цар Борис I. Разбира се, огромна е и заслугата на братята Кирил и Методий, спечелили главните сражения в тази дълга война, и то в изключително дискомфортните условия на враждебно чуждоземно обкръжение, на Климент и на Наум, извършили работа, която и тогава, а и днес се извършва от огромни колективи.

Много преди историците българският народ (още през Средновековието), изглежда, е разбрал, че делото на славянската писменост е дело на един екип, и е отдал почитта си към него в култа към „Св. Седмочисленици български“. Култ, в който влизат всички герои на нашия разказ“-

Божидар Димитров –„12 мита в българската история“……….. http://chitanka.info/text/9703/8...........

Защо проф. Божидар Димитров?! Аз съм склонен да вярвам на този човек, защото много добре се знае,че е преровил много от архивите във Ватикана. „Огромните хранилища на Ватикана съдържат изключително ценни документи за историята на България. Тяхното издирване и проучване потвърждава богатството на миналото ни и сътворената от нашия народ непреходна цивилизация“
…………..http://www.celokupnabulgaria.eu/?p=996………………
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

42 pepe | 14.11.201422:56

Абе Дедо, Константин не само че е завършил Магнаурската школа бе душо, той е византиец, син на византийски военачалник, роден е в Солун във Византия и даже май никога през живота си не е стъпвал на българска територия /за това може и да греша, но мисля че е така/, и това въпреки че е бил почти навсякъде другаде - при хазари, алани, някъде по арабските Халифати, Великоморавия и Рим... сигурно пропускам някой Усмивка, само не и в България, никогаш Усмивка
Коя "българска азбука" е създадена през 855-та /че даже и не била оспорвана от никого/? Я си свери моля те историческите знания, защото за това, кога е създадена глаголицата, която всъщност е азбуката, създадена от Кирил и Методи почти липсват данни за това, кога е създадена, но се смята, че е след 860-та - вероятно по времето на Великоморавската им мисия.
Какво дело е завършено през 855-та? Объркал си се.
Също така по това време България още не е приела християнството - това става 864-та.
Чак по-късно учениците им създават кирилицата, която наистина Е българска азбука и създадена в България, така че и аз се изхвърлих, като казах, че никога не сме създавали собствено четмо и писмо - създали сме, ама не първото, а второто, което обаче се е запазило.

А Преслав, както и по-голямата част от Добруджа го превземат руснаците, насъскани от византийците и така принуждават България да воюва на два фронта - на север и юг. После руснаците се скарват с византийците, но след като вече са изтласкали българите на запад, вероятно защото отказват да отстъпят от Добруджа и така избухва война между Византия и Рус.
Въпроса е в това, че руснаците сериозно помагат на Византия за падането на Първото българско царство. ;)
Това разбира се не е нещо, което често се споменаваше в учебниците по история от комунистическо време. Усмивка
А сигурно и сега...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

41 dedo adji | 14.11.201421:37

Пепе, гълъбо, по навик бъркаш Калифорния с Калофер.
Твоите византийски учени са византийски дотолкова, доколкото единият от тях - св. Константин/Кирил е завършил и по-късно оглавил Магнаурската школа.
Обърни внимание на две дати, неоспорени от никого. 855г. - създаване на българската азбука. И 863г. - мисия във Великоморавия и покръстване на българите. 855г. е датата на завършеното дело. Не съм правил азбука, но с простия си ум си мисля, че не става за два дена, нито за два месеца. Още повече, че по него време в Магнаурската школа катедра по славянска филология няма. Та, 9-10 години предварително, когато нито василевсът, нито патриархът имат хабер, че ще изпращат мисия, светите братя зарязват многообещаващи кариери в империята и се затварят в един затънтен манастир да правят азбука. Защо ли, аджеба? Сигурно са имали предвид да се използва някъде. И едва ли във Великоморавия.
Покръстването естествено е станало И с насилие. Не само с насилие. Според моите скромни исторически познания, откак свят светува нито една голяма реформа не е станала без насилие. Ти ако знаеш за такава, просвети ме, няма да се обидя. След покръстването на българските боили и славянските жупани им се усладило да са феодални господари а не служители на държавата и се хлъзнали по византийската развала. После не издържали на напрежението да удържат кръстовището между дивите племена от степите и византийската цивилизация, и държавата загинала. Столицата се преместила в Охрид защото Преслав е паднал от нашествието на дивите руски племена, които тогава са били още езичници.
Пепе, не те мразя, даже си ми симпатичен с ентусиазма си. Плюсове и минуси не ме интересуват, местя си го от единия чорап в другия. И пиша не за симпатизантите на Атака или ПФ. Някои от тях го знаят, други не се интересуват. Търся други съмишленици, не за Атака или ПФ или ВМРО, а за България. Апостол Павел е казал, че ако от една тълпа двама са те разбрали, не си говорил напразно. Ти си обещаващ, затова си блъскам клавиатурата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

40 pepe | 14.11.201419:21

Що се отнася до братството на "източното православие", което в действителност по това време е било зоната на влияние на Византия, то ще те попитам нещо:
Знаеш ли защо българската столица се премества от Преслав в Охрид?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

39 pepe | 14.11.201419:08

Дедо Аджи, душко, там е работата, че никога не сме си създавали собствено четмо и писмо.
Това, дето ти му викаш "собствено четмо и писмо", са го създали византийски учени по поръчение на византийския император и първоначално дори не е било предназначено за България, а за Великоморавия, където Византия е била в съперничество със Запада и Римокатолическвата църква за културно влияние /изглежда по това време са смятали България за подсигурен за тях регион на културно влияние, вероятно поради факта, че сме приели тяхната версия на християнството/.
Самото ни покръстване фактически е било извършено насилствено от един владетел, който преди това е прекарал по-голямата част от живота си във византийската столица...
Що се отнася до "православната" държава на 3 морета - въпросната е просъществувала 1 поколение след "покръстването" /от Византийците/, докато воинските традиции на прабългарите не са се изгубили съвсем. Истина е че за този кратък период приемането на християнската вяра вероятно е изиграло положителна роля като религия, приобщила преобладаващо славянското население към държавната структура на прабългарите.
Скоро след това обаче на българския трон, като резултат от един сключен с Византия договор за "братство", се качва Петър /първи/ - втори син на Симеон, оженен за византийка в Константинопол и оттам нататък византийския план за политическо и културно превземане на България, срещнал известно затруднение и отсрочка по времето на Симеон влиза в ход с пълна сила.
По това време наследството на прабългарите и в културно и във военно отношение вече е било отслабнало, активно изличавано не без активната помощ на "братската" страна от юг.
Какво е станало по-нататък всички знаем.
Както и това, че България никога след това не успява да се откъсне от културното влияние на Византия, чак до идването на турците на балканския полуостров.

Та точно преди 1000 години умира Самуил и скоро след това България бива превзета от Византия.

Това са фактите, а твоите тези ги развивай пред младите неуки последователи на Патриотичния фронт и Атака - те ще ти се радват и ще ти пишат плюсчета и ще ме мразите заедно Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

38 KingoftheROAD | 14.11.201412:41

Паяк, аве тука един братчед ми разправя следната мантра - бий жинъ си всеки ден, ти и да не знаеш защо, тя знае Кул И ко да прайм ся?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани