САЩ критикува България за медиите, корупцията, малцинствата | webcafe.bg
newscafe

САЩ критикува България за медиите, корупцията, малцинствата

Webcafe, БТА
14.04.2016, 08:50 (обновена 14.04.2016, 09:38)
държавен департамент

Проблеми като маргинализирането на ромските малцинства, продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация, са сред проблемите в България, според доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015-та, за България са записани проблеми като маргинализирането на ромските малцинства, продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация.

И през 2015-та високата корупция е продължила да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Проблемите с правораздавателната система също са споменати в доклада, публикуван на сайта на американския департамент.

Безнаказаните убийства, жестоките условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и забавянето на делата в правораздавателната система също са посочени като проблеми за България.

В доклада се посочват примери за религиозна дискриминация, за злоупотреба с гласове при избори, за искриминация по полов признак срещу жение, както и дискриминация срещу децата, етническите малцинства и ЛГБТ общностите.

Посочено е и че има социалната стигма срещу хората с ХИВ. Има сигнали за злоупотреба с детски труд сред малцинствата, дискриминация при наемането на работа на малцинствата.

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби, но тези действия са били недостатъчни и безнаказаността е останала проблем и през 2015-та година.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност през 2015-та, отчита още Държавният департамент на САЩ.

Oще: българия  джон кери  доклад на държавния департамент за 2015  държавен департамент  държавен секретар  нарушение на човешките права  сащ  човешки права 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

1 GETI | 14.04.201611:00

Статия на The New York Times от днес:

"България пак ни критикуват за отношението към афроамериканците, медиите и корупцията.

Маргинализацията на афроамериканците, зависимостта на медиите и корупцията са най-големите проблеми в САЩ в областта на човешките права. Това се казва в годишния доклад на Министерството на външните работи на България за 2015 година.
Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, пише в документа. Корупцията пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции. Споменато е "незаконните убийства на над 1000-та човека от органите на реда за 2015 г. ".
МВнР на РБ изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, най-вече на незаконното ползване на затвора в Гуантанамо, полицейското насилие и мудната съдебна система.
Докладът отчита, че американското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.
Отбелязани са и несъвършената изборна система за президент, използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания.
Докладът също отчита, че американското правителство продължава с действията за преследване,наказване и брутални убийства по границата САЩ-Мексико,там годишно умират 400 души."
Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+4 -1