Канадският кабинет - 15 жени, 15 мъже, от които 1 сикх | webcafe.bg
newscafe

Канадският кабинет - 15 жени, 15 мъже, от които 1 сикх

Webcafe.bg
05.11.2015, 15:39 (обновена 05.11.2015, 15:53)
Джъстин Трюдо

Снимка: © Getty Images

Попитан защо е решил в кабинета му да има равен брой мъже и жени, новият премиер Трюдо отговори: "Защото е 2015 г."

Стотици канадци, които се тълпяха в официалната резиденция на генерал-губернатора в Отава днес, посрещнаха с овации новия премиер Джъстин Трюдо и неговото правителство, което официално встъпи в длъжност.

31 години след края на мандата на неговия баща Пиер Елиот Трюдо либералът Джъстин Трюдо пое управлението на Канада след церемония, която скъса с традицията на досегашното консервативно управление.

За пръв път публика бе допусната за церемонията по полагането на клетвата. 43-годишният Трюдо направи дълга разходка в парка на Ридо Хол, резиденцията на представителите на британската корона. Под звука на гайди, придружен от съпругата си Софи и 30-те си министри, Трюдо премина пеша залесения парк, за да се срещне с генерал-губернатора Дейвид Джонстън.

Харджит Саджан, бивш полицейски детектив и ветеран с опит от три военни мисии в Афганистан, днес положи клетва като министър на отбраната на Канада, предаде Ройтерс.

Под негово ръководство ще се осъществи очакваната промяна във воения ангажимент на Канада в битката срещу екстремистите в Сирия и Ирак. Новият премиер Джйъстин Трюдо вече заяви, че иска да прекрати канадските въздушни удари в региона и да ги замести с предоставянето на хуманитарна помощ.

Роден в Индия, избран в парламента за първи път на изборите миналия месец, Саджан е типичен пример за по-младия и по-разнообразен кабинет, който Трюдо се стремеше да състави. Саджан е подполковник от въоръжените сили на Канада и е служил в Кандахар (Афганистан) и Босна и Херцеговина.

Той е първият сикх, станал командващ офицер в Канада, и е получил редица награди, сред които Орден за бойни заслуги. Бил е полицай във Ванкувър 11 години, работил е като детектив в звено за гангстерска престъпност.

В новото правителство на Канада влизат 15 мъже и 15 жени. Подобно равенство се случва за първи път в историята на страната.

Попитан защо е решил в кабинета му да има равен брой мъже и жени, новият премиер отговори: "Защото е 2015 г."

Oще: губернатор  дейвид джонстън  джъстин трюдо  кабинет  канада  клетва  министри  министър на отбраната  отава  пиер елиот трюдо  правителство  равенство  сикх  харджит саджан 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 05.11.201523:20

> Допотопните изкопаеми сте на доизживяване. След вас ще са червеи.

...бати простака
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 05.11.201523:17

к'во е в твоята, глава к'во е в главата на Жустен, имаш ли проблеми никой не знае, просто седя отстрани и наблюдавам и си правя заключения от външни признаци ...а забравих за по-тажкарско - Точка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

11 Ivan Bardarov | 05.11.201521:12

> Ми.. дразни се щом те влече.

Ми ... добре Усмивка

Оммммммммммммммммммммм
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 05.11.201520:58

>използува феминизма като предизборна близалка

Какво значение си си въобразил че има как ти мислиш, че го използува, след като обявяваните от него ценности съвсем реално присъствуват в по-нататъшните му действия? Защо точно пак недоволствуваш?
Както вече споменах, със същия успех можеш да си мислиш, че Трюдо е фашист и само се мазни на когото трябва, но ако всичките му по-нататъшни действия не отразяват нищо подобно, то какво точно значение има личното ти мнение и въобразените от теб и приписани му качества?

>да не би да имаш персонални проблеми

Не, нямам.
Или това отново не беше точно искрен въпрос, а намек за някаква твоя "истина"?

>Абе дразни ме

Ми.. дразни се щом те влече. Твой прерогатив си е.
Не разбирам защо обаче намираш за необходимо да рационализираш и валидираш собственото си раздразнение като измисляш и приписваш някакви мними отрицателни черти на Трюдо. Каквито, забележи, няма как да знаеш дали той има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

9 Ivan Bardarov | 05.11.201520:05

Идеята ми е, че не е важно дали си мъж или жена за да си добър или лош политик. Доста преди Трюдо младши е имало жени изявени в тази сфера, вкл. и премиери - Маргарет Тачър, Индира Ганди, в днешно време Меркел.

Сегашният министър на МВР е жена, но ... според мен не е става.

Снимката на канадския кабинет си е доста забавна - мъж, жена, мъж, жена ...

Дано не се налага и на обществени прояви така да се подреждаме - мъж, жена, мъж, жена.

Или пък на паркингите - паркомясто мъж, паркомясто жена ...

Абе дразни ме! Аз казах. Хау! Усмивка Да уе*а и подредената снимка да уе*а! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 05.11.201519:55

прасето с ботушките зелени спокойно,
ти манипулатор ли ше го играеш сега, никъде не съм казал, че Жустен нема си прилага обещанията, просто казах, че използува феминизма като предизборна близалка, което не дойде на акъля на Харпър, аз също съм върло феминист, но не се мъча, кат теб да изпъкна кат свински мъде в кал
отбелязвам отново,че забелязвам неуравновесена злоба и неприятни пожелания към конкретни форумци да не би да имаш персонални проблеми които избувхват у кайвето?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 05.11.201519:27

>благодаря, че ме прати на село

Пардон?
Не виждам как би могъл да решиш, че съм направил нещо такова, освен ако нямаш някакви сериозни комплекси за граматиката си, заради които си склонен да бягаш негонен при първия възприет намек. Не съм гледал обстойно, но и не забелязах да имаш проблем с граматиката.

>Трюдно ми е засега да го възприема за нещо различно от популист

Както вече споменах, всеки е напълно свободен да го мисли за какъвто си иска. Субективното ти мнение е важно единствено за тебе.
Обективните наблюдаеми външни прояви на Трюдо, от друга страна, засягат и други хора, и, съответно, попадат в качествено различна категория на значимост.

>Учителската професия у нас отдавна се феминизира, но това само по себе си не означава нищо

Напротив, означава сексизъм, с който Трюдо явно се опитва да се бори.

>Със сигурност не е довело до подобряване в качеството на образование

Което може би е добър аргумент за това, че половата дискриминация не е полезна в нито един от двата си варианта.

>В нашето правителство от 20 министри .. И какво от това?

Не знам, ти задаваш въпроса.
За мен това не е смислен истински въпрос, а по-скоро изглежда като някакъв възприеман за теб за реторичен въпрос, в който намекваш някаква твоя истина, която мислиш за универсална. Ако е така, тази истина ми убягва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

6 Ivan Bardarov | 05.11.201518:50

Хахаха, благодаря, че ме прати на село да подишам чист въздух Усмивка

Хубаво! Нека излъчва послания Трюдо. Трюдно ми е засега да го възприема за нещо различно от популист. Времето и действията му ще покажат. Просто и медиите прекалено го преекспонираха, без още да е показал нещо съществено.

Интересно какви ли министерства заемат жените в кабинета му? С какви ли бюджети ще разполагат в сравнение с мъжете и колко ефективно ще ги използват?

Иначе в Руанда жените са с доста осезаемо присъствие в политиката, но ... май не се пише много затова.

Учителската професия у нас отдавна се феминизира, но това само по себе си не означава нищо. Със сигурност не е довело до подобряване в качеството на образование, за което разбира се не са виновни преобладаващия брой жени сред учителите.

По темата с образованието най-доброто, което съм чел:
http://gkmarinov.blogspot.bg/2015/09/blog-post_20.html?spref=fb

В нашето правителство от 20 министри (вкл. премиер и зам. премиери), 13 са мъже и 7 са жени. Не е зле. И какво от това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 05.11.201518:17

Знаеш ли, ако всичките външни прояви - думи и действия - на Трюдо рефлектират ценности като равноправие между половете и толерантност, мен всъщност изобщо не ме интересува дали вътре в себе си е най-дивият сексист, женомразец, хомофоб или расист, ако това никога и по никакъв начин не взима каквато и да било наблюдаема материална форма.

Аналогично, изобщо не ме интересува дали повечето коментиращи не са всъщност прекрасни, мили, широкоскроени хора, след като единствената външна изява, която мога да наблюдавам - коментарите им - не съответстват на такива.

Също, за всяка практическа цел няма никакво значение колко книги е изчел някой и колко висши има - ако граматиката му наблюдаемо куца на основно ниво, то в това отношение няма разлика между него и полуграмотен селски овчар.

Надявам се дадох достатъчно примери за това, че мнимият, въображаем, предполагаем вътрешен мир на един човек няма никакви практически следствия ако липсват каквито и да било съответстващи външни изяви.

Всички сме напълно свободни да мислим Трюдо за прикрит сексист, популист или дори хомосексуалист. За мен е важен единствено фактът, че всичките му действия отразяват харесвана от мен ценностна система, и ми е напълно безпредметно (а и непознаваемо) дали дълбоко в себе си той всъщност изповядва тези ценности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

4 Ivan Bardarov | 05.11.201518:01

Здрасти Део,

Отстрани на мен лично, засега, Жустен наистина ми прилича на позьор. Въобще това с квотите ми изглежда изкуствено. Защо трябва да са равно? Защо жените не са повече? Защо няма негри вътре? Стори ми се, че липсват и native americans.

Ако наистина е отговорил, че жените и мъжете са по равно в правителството защото е 2015 ... ъъъ, какво ако не популизъм е това?!

Много по естествено щеще да прозвучи "защото така съм преценил, това е мое решение. точка." Дано ме опровергае с нещо смислено и прагматично.
   

оценка

+0 -0