Гърция и Германия - изгубени в превода | webcafe.bg
newscafe

Гърция и Германия - изгубени в превода

Webcafe.bg, по FT
05.02.2015, 17:14 (обновена 05.02.2015, 17:26)
волфганг шойбле и янис варуфакис

Снимка: © Getty Images

Волфганг Шойбле и Янис Варуфакис не прикриват разминаването между позициите си за разрешаването на тежката финансова криза в Гърция

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис и германският му колега Волфганг Шойбле влязоха в пряк сблъсък пред медиите след срещата си в Берлин.

Шойбле резюмира резултатите от "дългите и напрегнати" разговори с Варуфакис по повод искането на СИРИЗА за отписване на част от гръцкия държавен дълг с думите "разбрахме се, че не се разбираме".

Гръцкият финансов министър обаче отрече интерпретацията на Шойбле, като обяви, че "дори за това не се разбрахме".

"Разбрахме се да започнем да водим преговори като партньори с цел общо решение на европейските проблеим, което ще постави на първа позиция интересите на Европа", каза Варуфакис.

И двамата избягваха конфликтното поведение, като Шойбле похвали Гърция за напредъка при прилагането на икономическите реформи по спасителната програма, докато Варуфакис обяви, че уважава германския си колега за приноса му за европейското единство.

В същото време разминаването между позициите им беше неприкрито.

"Направихме, каквото можахме последния път. Можем само да помогнем на хората да си помогнат сами. Да, уважаваме избора на гръцките гласоподаватели, но трябва да уважаваме и избирателите от европейските страни", обяви германският финансов министър.

Шойбле повтори, че финансовата програма за Гърция трябва да продължи да се ръководи от Тройката (ЕК, ЕЦБ, МВФ).

"Днес се прибирам у дома, в страна, чиято трета политическа сила е нацистката партия. Германия най-добре може да ни разбере", отговори Янис Варуфакис, като направи препратка към увеличаващата се мощ на "Златна зора".

Междувременно акциите на гръцките банки преживяха сериозен спад с между 25 и 30 на сто, след като пазарите реагираха на решението на ЕЦБ да ограничи достъпа на страната до евтина ликвидност.

Oще: волфганг шойбле  германия  гърция  златна зора  меркел  нацистка партия  сириза  тройка  финанси  финансов министър  янис варуфакис 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани