Марио Варгас Льоса: "В Европа се води война" | webcafe.bg
newscafe

Марио Варгас Льоса: "В Европа се води война"

Webcafe.bg, El Pais
12.01.2015, 16:10 (обновена 12.01.2015, 16:50)
Марио Варгас Льоса

Снимка: © gettyimages.com

Перуанският носител на Нобелова награда за 2010-та Марио Варгас Льоса призовава Запада да се обедини пред трагедията на Франция и да отстоява свободата на словото

Перуанският писател Марио Варгас Льоса, който през 2010 година беше удостоен с Нобелова награда за литература, публикува мнението си относно атентата над редакцията на списание "Charlie Hebdo" на страниците на испанския вестник El Pais. Ето какво написа той:

"Смятам, че това, което се случи в Париж последните дни, е не само ужасяващо престъпление, което изправя косите с жестокостта и диващината си, но също така е ескалация на онова, което представлява тероризмът.

Досега терористите убиваха хора, разрушаваха сгради, но разстрелът на почти цялата редакция на "Шарли ебдо" вече издава нещо много по-сериозно и то е желание западната култура - люлката на свободата, на демокрацията и на човешките права - да се откаже от своите ценности, да въведе цензура, да ограничи свободата на изразяване, да установи забранени теми, което означава да отстъпи от един от фундаменталните принципи на свободната култура: правото на критика.

С това масово убийство на журналисти и карикатуристи, терористите се опитват да принудят Франция, Западна Европа и целия свободен свят да се откаже от една от ценностите, която е в основата на цивилизацията. Отказът от свободата на словото, предполагащо използването на хумора без каквито и да било ограничения, би означавал край на тази свобода, която представлява фундамент на културата на свободата.

Мисля, че Западът, Европа и целият свободен свят трябва да осъзнаят, че на тяхната собствена територия се води война, която ние трябва да спечелим, ако не искаме варварството да подмени цивилизацията.

Трябва да действаме решително, без да изпитваме комплекс за непълноценност по отношение на фанатиците, но като спазваме строго законите, които са също толкова важни, колкото и свободата.

Сред най-опасните последици от това страшно злодеяние е засилването на ксенофобията от страна на екстремистките партии, които са също толкова опасни за демокрацията, колкото и фанатиците-ислямисти.

Разстрелът в редакцията на "Шарли ебдо" ще увеличи привържениците на партии като Националния фронт, а също така на всички групи и групички, който биха искали да разрушат единна Европа и да върнат европейските страни назад във времето на нетърпимостта и ксенофобията.

Необходимо е да се предприемат усилия това да не бъде допуснато, да се попречи на унищожението на Европа от страна на нейните непосредствени врагове, така и от страна на онези, които се опитват да я защитят с помощта на други форми на нетърпимост и фанатизъм.

Франция е една от страните, която създаде културата на свободата чрез Декларацията за човешките права, която в Конституцията си увековечи свободата на словото и нейните граждани, интелигенция и политици образцово използваха тези права през цялата си история.

Именно по тази причина трагедията, която Франция изживява днес, засяга всички нас, свободните мъже и жени по света, които следвайки примера на милионите французи, трябва да кажем: "Je suis Charlie Hebdo".

Oще: charlie hebdo  el pais  карикатуристи  марио варгас льоса  писател  свобода на словото  шарли ебдо 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани