Русия след речта на Греф: Бъдещето невъзможно | webcafe.bg
newscafe

Русия след речта на Греф: Бъдещето невъзможно

Webcafe.bg
18.01.2016, 17:25 (обновена 20.01.2016, 07:44)
герман греф и владимир путин

Снимка: © Getty Images

Речта на топ-банкера на тема "Бъдеще невъзможно" предизвика сериозно вълнение в руското обществено пространство. Вътрешен бунт на технократите или подготовка за политическа кариера под контрола на властите? Премерване на пулса за икономически реформи или "пускане на кръв" за отпушване на опозиционните настроения? Откровена загриженост или популизъм на държавна служба?

"Русия загуби състезанието. Тя се превърна в downshifter, изоставаща държава заради нежеланието си да се развива технологически... Краят на ерата на нефтената доминация настъпи... Бъдещето дойде по-рано, отколкото го очаквахме. Welcome to the future!"

Пропагандната машина на Кремъл може да смели всяка критика към властта, но тези тежки думи не идват от опозицията. Авторът им е ръководителят на Сбербанк, най-голямата държавна банка в Русия, Герман Греф.

Речта на топ-банкера на тема "Бъдеще невъзможно" предизвика сериозно вълнение в руското обществено пространство.

Вътрешен бунт на технократите или подготовка за политическа кариера под контрола на властите? Премерване на пулса за икономически реформи или "пускане на кръв" за отпушване на опозиционните настроения? Откровена загриженост или популизъм на държавна служба?

Самият Греф е един от най-цитираните руски финансисти, когото "Коммерсант" наскоро постави в графата на "водещите кризисмени" - т.е. представители на бизнеса, които открито говорят за икономическата криза в страната и за необходимостта от търсене на решения.

Какви бяха реакциите след речта на Греф?

Единствената институционална (гневна) реакция дойде от името на зам.-председателят на Руската Дума Николай Левичев, бивш лидер на лявата партия "Справедлива Русия" на Сергей Миронов.

Левичев определи като "недопустими" квалификациите на Греф по отношение на Русия като "страна-дауншифтър" и дори го призова да подаде оставка.

"Можем да оставим подобни оценки на съвестта на Греф, само че той оглавява най-голямата банка на страната. Какво ще си помислят милионите вложители на Сбербанк, когато слушат такива безотговорни речи?", възмути се Левичев.

По думите му "чрез колосалните усилия на президента Путин и на милиони наши сънародници Русия успя да запази уникалното технологично ядро на промишлеността си - първокласен военно-промишлен комплекс, атомна и въздушно-космическа промишленост".

Опорната точка за "обидната" дързост на Греф да постави под съмнение руския технически "прогрес", се засича и в про-кремълската медия "Правда.Ру", която дори извика на помощ от отвъдното подвизите на СССР.

"За какво технологично заробване на Русия от Запада може да се говори, след като същият този Запад немее при анализа на нашата военна техника? В нейното развитие започна да се инвестира само преди няколко години", пише в редакционния коментар на "Правда", озаглавен "Хлебарките си спомниха за бъдещето".

"Има примери: за няколко години СССР проведе мащабна индустриализация, каквато светът не познаваше преди това... След най-кръвопролитната война в историята на човечеството, тогава, когато СССР загуби десетки милиони човешки живота, когато сякаш страната беше обезкървена и в технологичен план, Съветският съюз първи успя да изстреля изкуствен спътник и да изпрати човек в Космоса", продължава в носталгичен тон официозът.

"Правда" обръща внимание и на още един факт: речта на Греф не е отразена "заради проблематиката си", а руските медии са използвали критиките му, за да формулират "скандални" заглавия.

Непростимо тежък грях на сметката на "патриотичния" капитал.

Критиките срещу Греф дойдоха и от периферията на "Единна Русия" на Владимир Путин. Депутатът от президентската фракция Константин Затулин обвини банкера в цинизъм и призова Путин да се отърве от "некомпетентните" си сътрудници.

"Слушах Греф, който каза, че Централната банка е спасила икономиката, въвеждайки свободен курс на рублата, благодарение на който валутата поевтиня и облекчи работата на предприятията-износители. Само че аз се замислих за хората, които работят в моя колектив: техните заплати никой не ги увеличи. Дали всички са щастливи от падането на курса на рублата? Не бих казал...

Не искам да критикувам президента, но все пак искам да кажа следното... Не бива да се търпят безкрайно управленци, които не са способни да се справят с проблемите, а само ги пораждат...", предупреди Затулин.

Тезите на Герман Греф бяха приети с одобрение сред критиците на Путин. В "Ехото на Москва" Николай Сванидзе коментира, че никой не може да оспори адекватността на определението "дауншифтинг" по отношение на Русия.

"Същите добри хора, които през последните две години след Крим радостно се тупаха по гърбовете, докато удряха всички останали в лицето, сега смениха тактиката. Сега те се борят за груба силова борба за остатъците от бюджетното "тесто", пише той.

Сванидзе предупреждава, че Греф ще стане една от първите жертви на "силоваците", чиято приоритетна цел би била да се оттърват от технократите от "икономическия блок" в руското правителство.

"С възбудено похъркване страната ще бъде оглозгана и облизана до дъно за няколко месеца - на фона на отвличащия вниманието барабанен марш от поредната външно-политическа авантюра. И тогава днешната черна линия ще ни се стори бяла.

А днешният "дауншифтинг" ще се окаже "ъпгрейд", коментира още той.

До този момент Владимир Путин пази пълно мълчание по темата за речта на Греф.

Самият банкер беше един от гостите на предновогодишното събиране в тесен кръг в Кремъл, когато Путин похвали руските компании за това, че "не губят стратегическа визия и отделят внимание на новите технологии".

Коммерсант напомня, че със завидна регулярност се появяват слухове за това, че Греф може да влезе в администрацията на президента - "не просто за да се трудоустрои някой добър човек, а за да се предложи някакъв план за действие".

Все пак Греф отговаря отрицателно на въпросите дали е готов да напусне Сбербанк и да влезе в правителството.

Oще: бъдеще невъзможно  владимир путин  военна индустрия на русия  герман греф  държавна банка  кремъл  пропаганда  реакции след речта на герман греф  реформи  русия  руската дума  сбербанк  справедлива русия  ссср  съветски съюз  технически напредък на русия  техническо изоставане 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 20.01.201610:00

deowin | 19.01.201623:57
1. грешни данни
*****************************

Никакви данни, които да показват 20% дял на доходите от износ на петрол в БВП на Русия. Що така?


Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 19.01.201623:57

1. грешни данни
2. cherry picking
3. много Смее се
4. ???
5. profit?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

16 Mako | 19.01.201623:04

deowin | 19.01.201622:57

А относно дела от БВП, нито едно от цитираните числа не е дори близко от тези, които си дали ти - 5.7% и 3.7%.

*******************************

Industry contributes 40% to total output. Mining (11% of GDP), manufacturing (13%) and construction (4%) are the most important industry segments
***********************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 19.01.201623:02

deowin | 19.01.201622:57
>58% of total exports

През 2012та са били 70%, сега е по-малко
**************************************

Historically, from 1997 until 2013, Russia balance of trade

***************************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 19.01.201622:57

>58% of total exports

През 2012та са били 70%, сега е по-малко като процент просто защото цените на нефта са съществено по-ниски.
Тоест, по-малкият процент на нефта в износа на Русия не е защото са диверсифицирали износа си, а защото приходите от износа им с намалели значително заради по-ниските цени на нефта. Ако нефтът стане $1/варел, износът на Русия ще изглежда доста диверсифициран, но и също със стойност два пъти по-ниска от сегашната.
А относно дела от БВП, нито едно от цитираните числа не е дори близко от тези, които си дали ти - 5.7% и 3.7%. Тоест, отново стигаме до факта, че даваш напълно грешни данни.
Пробвай пак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 19.01.201622:54

deowin | 19.01.201621:40


Би било интересно ако не им пукаше за цената на продукт, който представлява 20% от БВП на цялата им държават

*************************************

In Russia, services are the biggest sector of the economy and account for 58% of GDP. Within services the most important segments are: wholesale and retail trade, repair of motor vehicles, motorcycles and personal and household goods (17% of total GDP); public administration, health and education (12%); real estate (9%) and transport storage and communications (7%). Industry contributes 40% to total output. Mining (11% of GDP), manufacturing (13%) and construction (4%) are the most important industry segments. Agriculture accounts for the remaining 2%.

*******************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

12 Mako | 19.01.201622:45

9deowin | 19.01.201621:40

Би било интересно ако не им пукаше за цената на продукт, който представлява 20% от БВП на цялата им държавата и 70% от износа й.
*******************************

Russia main exports are oil and natural gas (58% of total exports)
*****************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 19.01.201622:32

Предполагам това е вярно, щото е на ингилизки язик?
При все, за разлика от теб, аз мога и охотно цитирам източника на данните, които давам: https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia
Апропо, и той е на ингилизки. #деетвоябоксига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 19.01.201622:28

Despite higher energy prices, oil and gas only contribute to 5.7% of Russia's GDP and the government predicts this will be 3.7% by 2011
***********************************

deowin | 19.01.201621:40

Би било интересно ако не им пукаше за цената на продукт, който представлява 20% от БВП на цялата им държавата

**********************************

Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 19.01.201621:40

>веднага се ползва да се покаже колко е зле Русия

Съмнява ме това да е причината - за тази цел няма никаква нужда да се цитира чието и да било лично мнение, защото фактите говорят сами: http://zenrus.ru/. Даже крещят.

>Заблудените европейци вярват, че на Русия им пука за ниската цена на нефта

Би било интересно ако не им пукаше за цената на продукт, който представлява 20% от БВП на цялата им държавата и 70% от износа й. Всъщност, освен интересно би било и доволно глупаво, ми се струва.
   

оценка

+0 -0